Brokolis - ar jis sveikas visiems?

Aida Žemaitytė
2018-08-28
Kai brokolių pilnas daržas, kyla tik vienas klausimas – kaip sveikai juos suvartoti. Brokolį galima pavadinti ne tik viena sveikiausių daržovių, bet ir dietine, mat 100 gramų brokolių turi tik 30 kcal.! Ar visi jį gali drąsiai valgyti?

Atsargiai – turintieji jautrų žarnyną

Gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės manymu, sergant tam tikromis ligomis ar turint negalavimų, brokoliai nėra pats geriausias pasirinkimas. „Kaip ir kitose kopūstinėse daržovėse, brokoliuose randama rafinozės – cukraus rūšies, kurios žmogaus organizmas suvirškinti negali. Jį skaldo žarnyno bakterijos, kaip šalutinį produktą išskirdamos dujas. Taigi, gausus brokolių vartojimas gali didinti pilvo pūtimą, o dėl juose esančių sieros junginių gali būti jaučiamas specifinis dujų kvapas“, – sako gydytoja.

 
Anot B.Jarašūnės, jautresnį žarnyną turintiems asmenims pilvo pūtimą ir kitus nemalonius simptomus gali provokuoti ir kitos brokoliuose randamos medžiagos (vadinamieji FODMAP komponentai, t. y. angliavandeniai, kurie plonojoje žarnoje neskaidomi). Nustatyta, jog brokolių žiedynuose šių medžiagų yra ženkliai mažiau nei stiebuose. Taigi, esant dirglesniam žarnynui, maistui patartina vartoti brokolių žiedynus, porcijai neviršijant 1 puodelio.
 
„Dėl didelio vitamino K kiekio suvalgius daug brokolių ar pradėjus juos vartoti dažniau, gali pasikeisti kraują skystinančio vaisto varfarino poveikis. Jeigu asmeniui buvo paskirtas šis preparatas, svarbu drastiškai nepadidinti brokolių vartojimo dažnio ar kiekio.
Taip pat reikėtų paminėti, jog nepatartina vartoti ypač didelių kiekių brokolių (bei kitų kopūstinių daržovių) sergant skydliaukės ligomis“, – siūlo atkreipti dėmesį gydytoja dietologė.
 
Tinka sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis
„Brokoliuose esantis didelis vitamino C kiekis padeda pasisavinti geležį. Taigi, brokoliai – idealus garnyras prie mėsos patiekalų, ypač esant mažakraujystei. Šis vitaminas taip pat pasižymi dideliu antioksidaciniu veikimu bei yra svarbus kolageno gamybai. Moterys, nepamirškite brokolių, jei norite skaisčios odos!“ – sako pašnekovė.
Anot gydytojos, brokoliuose esantis sulforafanas pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, todėl juos vartoti ypač naudinga didelę žarnyno (ir ne tik) vėžio riziką turintiems asmenims (pavyzdžiui, turintiems storosios žarnos polipų, vartojantiems daug perdirbtos mėsos gaminių, nutukusiems ir pan.).

 
„Brokoliai - puikus pasirinkimas sergantiems osteoporoze, nes tiek vitaminas K, tiek juose esantis kalcis stiprina kaulų struktūrą. Dėl priešuždegiminių savybių brokoliai rekomenduotini sergantiesiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems didelę cholesterolio koncentraciją kraujyje“, – pataria gydytoja dietologė ir priduria, kad brokolių, kaip ir kitų daržovių, ypač svarbu nepamiršti, kai vargina vidurių užkietėjimas.  
 
Žali? Virti? Troškinti?
Pasak gydytojos dietologės, visų pirma svarbu pasirinkti kuo šviežesnius, mažiausiai „sumedėjusius“ brokolius – jų skoninės savybės bus geriausios. Rinkdamiesi brokolį būtinai atkreipkite dėmesį, ar jo žiedynėliai susiskleidę, nesudrėkę, nepakeitę spalvos (t. y. nepageltę), o stiebas – tvirtas.
„Šviežią brokolį galime valgyti ir termiškai neapdorotą ar tik nuplikytą verdančiu vandeniu. Apdorojant brokolius garais, juose liks daugiausiai naudingų medžiagų. Kuo ilgiau brokolius virsime, tuo daugiau vitamino C, sieros junginių ir kitų naudingų komponentų pateks į vandenį. Jų skonis bus švelnesnis, tačiau maistinė vertė, deja, mažesnė. Taigi, geriausia brokolius vartoti traškius, nepervirusius“, – pataria pašnekovė.
 
Brokoliai puikiai dera su įvairiais skoniais: česnaku, parmezano, mėlynuoju pelėsiniu, fetos, halumio bei kitais sūriais, alyvuogių aliejumi, čili pipirais, džiovintomis spanguolėmis, ančiuviais bei daugeliu kitų ingredientų.
Brokoliuose esančio vitamino K pasisavinimui reikalingi riebalai. Taigi, jeigu valgomas tik brokolių patiekalas, jame turėtų būti šiek tiek riebalų: šlakelis aliejaus, gabalėlis sviesto ar sūrio.

 
Verta žinoti
Ypač naudingi brokolių daigai, kuriuose sulfotafano (cheminės medžiagos, naikinančios bakterijas, sukeliančias skrandžio opas ir dažnai nulemia skrandžio vėžį) yra beveik 50 kartų daugiau nei subrendusiuose brokoliuose.

 
Receptai
„Sveikutis“ kokteilis su brokoliais 

3 porcijoms reikės:
1 avokado,
80 g brokolio,
1 saliero stiebo,
1 banano,
saujos špinatų,

citrinos sulčių, vandens.
Visus ingredientus supjaustykite smulkiau ir suplakite iki vientisos masės. Skanaus!
 

Kinvos ir brokolių troškinys 

1 didelei porcijai reikės:
4 v. š. kinvos (bolivinės balandos),
100 g brokolio,
70 g paprikos,

30 g kepintų anakardžių,
1 v. š. alyvuogių aliejaus,
druskos, prieskonių.
Kinvą pasūdytame vandenyje virkite 15 minučių. Kai liks 3-5 minutės iki virimo pabaigos, įdėkite kartu virti brokolius. Geriausias vandens santykis yra 1:2. Į indą dėkite išvirtą kinvą su brokoliu, po to sudėkite likusius ingredientus, pabarstykite prieskoniais, aliejumi, jei reikia – įdėkite dar druskos. Lengvai pagaminsite skanų troškinį, kurį galėsite valgyti tiek šiltą, tiek ir šaltą. Skanaus!
 
Lęšių ir keptų brokolių salotos 

1 didelei porcijai reikės:
100 g lęšių,
100 g brokolio,
50 g morkos,
70 g cukinijos,
4 saulėje džiovintų pomidorų,
citrinos sulčių,
prieskonių,
grūstos paprikos,
1 v. š. aliejaus.
Jei naudojate žalius, neskaldytus lęšius, juos geriau mirkyti apie 6 val. Taip jie taps lengviau virškinami bei greičiau išvirs. Sūdytame vandenyje išvirkite lęšius. Brokolį supjaustykite žiedynais ir nuplikykite karštu vandeniu. Morką ir cukiniją supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje pakepinkite morką, cukiniją, brokolius (apie 5 minutes). Sudėkite lęšius ir prieskonius, druską. Dar šiek tiek pakepinkite. Pačioje pabaigoje sudėkite saulėje džiovintus pomidorus.
Šis patiekalas puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei, jis skanus tiek šiltas, tiek šaltas, o svarbiausia – ji pasigaminsite itin greitai. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:
Kepsninių sezonas – atidarytas!

Kepsninių sezonas – atidarytas!

2024.05-17
Šylantys orai ir atgijusi gamta gundo vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir paįvairinti maisto ruošimo rutiną, išsitraukiant seniai naudotas kepsnines. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei sveikatai palankios mitybos specialistai įspėja: ruošiant maistą ant ugnies, būtina žinoti svarbiausias maisto saugos bei ruošos taisykles, padėsiančias apsaugoti savo iSkaityti plačiau
Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

2024.03-29
Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai, sparčiai didėja psichologinių problemų ir valgymo sutrikimų tikimybėSkaityti plačiau
Arbatos puodelyje: statusas, galia ir sveikata

Arbatos puodelyje: statusas, galia ir sveikata

2024.01-05
Arbata – vienas seniausių gėrimų pasaulyje, turintis itin turtingą istoriją. Prieš keturis šimtus metų pasiekusi Europą, dėl antioksidacinių savybių arbata ne tik be vargo nurungė kavą, bet ir paskatino pramonės revoliuciją. Šiandien arbata – smarkiai įsišaknijusi socialinio gyvenimo dalis ir nepamainomas natūralus vaistas žiemos laikotarpiu.Skaityti plačiau
Ant stalo – užkrėstas laimikis iš miško

Ant stalo – užkrėstas laimikis iš miško

2023.09-22
Rudenį prasidėjus medžioklės sezonui žvėriena tampa delikatesu, kuris su pasididžiavimu tiekiamas ne tik ant šeimos, bet ir svečių stalo. Specialistai įspėja, jog vartojant trichinelioze užkrėstą kiaulių, šernų ar bebrų mėsą galima susirgti visam gyvenimui.Skaityti plačiau
PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

2023.07-31
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.Skaityti plačiau

Gydytojas ir pacientas


D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

„Vienas veiksnių, nuo kurio priklauso reabilitacijos sėkmė – paciento motyvacija“, – teigia LSMU Kauno lig...
Meldžiasi už prezidentą Joe Bideną

Meldžiasi už prezidentą Joe Bideną

Savaitgalį socialinę erdvę sudrebino žinia, kad buvusiam JAV prezidentui Joe Bidenui diagnozuotas prostatos vėžys, kuris iš...

Budinti vaistinė


Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

razinka


Sveika šeima


Miego higiena – raktas į kokybišką poilsį

„Pramiegame trečdalį savo gyvenimo, tad svarbu, kad miegas būtų kokybiškas“, – sako VUL Santaros klinikų gydytoja neurologė, miego sutrikimų specialistė dr. Raminta Masaitienė. Anot medikės, miego higiena padeda išsiugdyti naujus, gilų ir nepertraukiamą miegą skatinančius įpročius.

Pakalbėkim apie tai


Svetur


Šeimos tragedija pakeitė šizofrenijos mokslo istoriją

1950-ųjų pradžioje Donas ir Mimi Galvinai atrodė ideali amerikiečių šeima. Donas buvo ambicingas JAV Oro pajėgų karininkas, politikos mokslų daktaras, o Mimi – karštai tikinti katalikė, atsidavusi mama ir žmona. Tarp 1945 ir 1965 metų jiedu susilaukė dvylikos vaikų – dešimties sūnų ir dviejų dukterų. ...

Redakcijos skiltis


Komentarai


Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
Turite tai žinoti
Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti

Naujas numeris