Kepsninių sezonas – atidarytas!

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-05-17
Šylantys orai ir atgijusi gamta gundo vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir paįvairinti maisto ruošimo rutiną, išsitraukiant seniai naudotas kepsnines. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei sveikatai palankios mitybos specialistai įspėja: ruošiant maistą ant ugnies, būtina žinoti svarbiausias maisto saugos bei ruošos taisykles, padėsiančias apsaugoti savo ir šeimos sveikatą.
Kepsninių sezonas – atidarytas!
Nepamirškite, kad nevalomas grilis – daugybės nešvarumų šaltinis, todėl reguliariai valykite lauko kepsninės groteles, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus, likučius ar apanglėjusias maisto daleles.

Užtikrinkite švarą
 
Nors poilsiaujant gamtoje kiekvienam įprasta atsipalaiduoti ir kiek „sulaukėti“, VMVT atstovai atkreipia dėmesį, kaip svarbu nepamiršti švaros ir higienos. Ruošiant maistą gamtoje ir ypač palietus žalią mėsą, paukštieną ar jūros gėrybes, patariama kruopščiai nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu.
 
„Visi maisto ruošimo įrankiai, pjaustymo lentelės ir paviršiai turi būti švarūs – išplaukite ir prireikus dezinfekuokite juos. Nepamirškite, kad nevalomas grilis – daugybės nešvarumų šaltinis, todėl reguliariai valykite lauko kepsninės groteles, kad pašalintumėte susikaupusius riebalus, likučius ar apanglėjusias maisto daleles“, – rekomenduoja VMVT atstovai.
 

Pjaustyti žalią mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes patariama ant atskirų pjaustymo lentelių ir skirtingais įrankiais. „Niekada nedėkite kepto maisto į indą, kuriame prieš tai laikėte žalią mėsą ir paukštieną. Žalia mėsa, paukštiena ir jūros gėrybės šaldytuve turėtų būti laikomos atskirai nuo kitų maisto produktų, kad jų neužterštų. Kai tik įmanoma, maistą reikėtų laikyti uždengtą“, – dalijasi pastebėjimais specialistai.
 
Jie taip pat pataria naminius gyvūnus laikyti atokiau nuo kepsninės zonos – taip mažėja tikimybė jiems susižeisti ir užteršti maistą ar paviršius.
 
Vengti atviros ugnies
 
Pervežimo metu greitai gendančius maisto produktus geriausia laikyti šaltkrepšiuose su ledu. Atšildyta mėsa ruošiama nedelsiant. „Mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes kepkite iki tinkamos vidaus temperatūros naudodami maisto termometrą. Bendra produktų vidutinė temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 75 C“, – sako VMVT atstovai.
 
Jie pataria atkreipti dėmesį į kepamo maisto spalvą, kvapą, stebėti, ar produktas neapanglėjęs ir nesudegęs. „Dažnai vartykite maistą, kad užtikrintumėte vienodą temperatūrą. Nekepkite maisto ant tiesioginės ugnies, kad išvengtumėte per didelio dūmų kiekio. Kepimui rinkitės mėsą su mažiau riebalų ir be odos“, – rekomenduoja specialistai.
 
„Labai svarbu, kad kepdami mėsą jos neperkaitintume, nesudegintume, kad išsaugotume jos maistinę vertę ir sultingumą, – antrina „Sveikatai palankus“ įkūrėja, dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė. – Kepant ant griliaus, svarbu nekepti mėsos ant tiesioginės ugnies, tik ant žarijų. Nuo varvančių riebalų įsiplieskus ugniai, būtinai užliekite ją vandeniu. Mėsai prisismelkus dūmų susidaro kancerogeninės medžiagos. Valgydami sudegusius maisto gabalėlius, su maistu gauname kancerogenines medžiagas – heterociklinius aminus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie apsunkina virškinimą, sukelia sunkumą skrandyje, nuovargio jausmą pavalgius. Reguliariai maitindamiesi tokiu maistu, neišvengsime lėtinių neinfekcinių ligų - onkologinių susirgimų, virškinimo sistemos ligų ir pan.“ 
 
Sveikesnės alternatyvos

 

„Sveikatai palankus“ įkūrėja, dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė siūlo pamėginti mėsą ant griliaus kepti folijoje: „Taip apsaugosite mėsą nuo kaitrios ugnies. Ji bus tokia pati kvapni, bet ypač sultinga, nes neišgaruos jos natūralios sultys. Folijoje rekomenduočiau kepti liesesnę mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos išpjovą. Riebesnę mėsą palanku kepti ant grotelių, nes riebalai nubėga.“

 
Visgi pats sveikiausias mėsos apdorojimo būdas, anot pašnekovės, yra troškinimas. Ketaus puodai puikiai tam tinka. „Taip pat galima paminėti ir kedrines lenteles, skirtas kepimui griliuje, orkaitėje arba konvekcinėje krosnelėje. Jos geriausiai tinka gaminti žuvies patiekalus, bet puikiai galima kepti ir raudoną mėsą, kiaulieną, vištieną bei daržoves“, – sako R.Bogušienė.
 
Prieš kepimą kedro kepimo lentelę rekomenduojama bent valandą išmirkyti šiltame vandenyje. Gaminamas patiekalas dedamas ant išmirkytos lentelės ir statomas ant griliaus. Kepimo lentelei kaistant, išsiskiria kedre esantys natūralūs eteriniai aliejai. Jų aromatai susigeria į gaminamą maistą, taip jis tampa kvapnesnis ir skanesnis. Priklausomai nuo apdegimo laipsnio, vieną lentelę galima panaudoti iki trijų kartų.
 
Nepamirškite pajudėti
 

Prie mėsos pašnekovė rekomenduoja salotų, šviežių daržovių ar žalumynų. „Jei daržoves ketinate kepti ant griliaus, svarbu jų nesudeginti, nes iš tokių daržovių bus ne nauda, bet žala. Dabar gamta mums gausiai dovanoja įvairių salotų, špinatų, ridikėlių, svogūnų laiškų. Valgykime sezonines daržoves, gardinkime jas šaltai spaustu, nerafinuotu aliejumi, citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis. Jei visgi norime paįvairinti daržovių asortimentą, kepkime jas folijoje, troškinkime ketaus puode. Taip nesudeginsime, išsaugosime vertingas medžiagas“, – sako mitybos specialistė.
 
Pasigaminus maisto, nederėtų pamiršti, kiek jo patartina suvalgyti. „Dažniausiai valgoma vėlai vakare ir suvalgoma daugiau nei rekomenduojama žmogui per visą dieną. Šiais laikais judame mažai. Juokauju, kad tai visai nestebina: kai valgai daugiau, nenori ir neturi jėgų judėti. Visgi patarčiau nepamiršti aktyvios fizinės veiklos tiek prieš maistą, tiek pavalgius“, – pataria R.Bogušienė.

 
Verta žinoti
Maisto patiekimas bei produktų laikymas:
Ant grotelių keptą maistą patiekite švariose lėkštėse, jokiu būdu ne ant lėkščių, kuriose prieš tai buvo žalia mėsa, paukštiena ar jūros gėrybės.
Greitai gendančius maisto produktus, pavyzdžiui, salotas, majonezo patiekalus ir desertus laikykite šaltkrepšiuose su ledu.
 
Jei kyla abejonių, ar produktai vis dar saugūs vartoti, patartina juos išmesti, ypač tuos, kurie buvo palikti kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas.
Ne visos dešrelės tinkamos kepti. Netinkamos kepti yra dešrelės, turinčios nitritinių druskų. Taip pat svarbu parinkti atitinkamas kepsnines ar kepimo būdą, jog būtų galima surinkti riebalus, varvančius nuo kepamų dešrelių. Įkaitę riebalai ima kaisti ir skleidžia pavojingų aromatinių angliavandenilių turinčius dūmus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...
    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Grožio paslaugų sektorius gražus ne visada

    „Sulaukiame pranešimų, kad įmonė dirba nelegaliai arba kad po suteiktos procedūros dėl neužtikrintos įrangos ar įrankių saugos atsiranda sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Viktorija Kokštytė. N...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Sharentingas: kai tėvų meilė vaikams kelia pavojų

    Ekspertai kalba, kad socialiniuose tinkluose netikėtu pavojaus vaikams šaltiniu vis dažniau tampa mylintys tėvai. Neatsargus dalijimasis atžalų nuotraukomis, vadinamasis sharentingas, ne tik didina patyčių tikimybę, bet ir gali suteikti įrankių nusikaltėliams.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris