Ko ieškoti šokolado etiketėse?

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2025-05-08
„Žmonės įpratę manyti, kad juodasis šokoladas turi būti kartus, tačiau kartumas nėra kokybės ženklas. Priešingai, dažnai tai prastos kokybės ar netinkamai apdorotų pupelių požymis“, – vieną didžiausių mitų apie juodąjį šokoladą griauna šokolado ekspertės. Apie šokolado kokybę kalbamės su „Beaningful“ bendraįkūrėja, skonio eksperte Ieva Pikžirnyte-Dignaitiene, apie naudą sveikatai – su biomedicinos mokslų daktare, mitybos konsultante Sandrija Čapkauskiene.
Ko ieškoti šokolado etiketėse?
Ekspertai pataria vartoti tik tikrą juodąjį šokoladą, kuriame daugiau nei 80 proc. kakavos. Jei neskanu, pradėkite nuo juodojo šokolado, kuriame kakavos procentinė dalis yra mažesnė – 50-60 procentų.

Nustatyti minimalūs reikalavimai

Kad produktą būtų galima vadinti šokoladu, jis turi atitikti tam tikrus kriterijus. Apie tai, kokie minimalūs standartai taikomi šiam produktui, pasakoja ekspertai.
 
„Europos Sąjungoje juodajam šokoladui taikomas reikalavimas – jame turi būti bent 35 procentai kietųjų kakavos dalelių, – aiškina „Paulig“ skonio ekspertė Ieva Pikžirnytė-Dignaitienė. – Pieniškame šokolade turi būti ne mažiau kaip 25 procentai kietųjų kakavos dalelių ir 14 procentų pieno miltelių. O baltasis šokoladas – tai iš esmės tik kakavos sviestas, kuriam taikomas minimalus 20 procentų reikalavimas, papildant 14 procentų pieno miltelių.“
 
Ji pabrėžia, kad šie minimalūs reikalavimai taikomi ir masiniams gamintojams, pavyzdžiui, „Mars“, „Nestlé“ bei kitiems, gaminantiems saldžius batonėlius.

 

„Tikroji nauda sveikatai, kokybė ir turtingas skonis atsiskleidžia tik nuo 50-60 procentų kakavos – tai yra žemiausia kartelė tikrai kokybiškam šokoladui. Kuo daugiau kakavos dalelių, tuo didesnė nauda organizmui, nes būtent kakavos pupelėse slypi visos vertingosios medžiagos: polifenoliai, flavonoidai ir teobrominas“, – teigia „Paulig“ skonio ekspertė Ieva Pikžirnytė-Dignaitienė.

 
Biomedicinos mokslų daktarės Sandrijos Čapkauskienės teigimu, šokolade esantys flavanoliai gali reikšmingai pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti atmintį.
 
„Naujausi klinikiniai tyrimai atskleidžia, kad reguliarus kakavos flavanolių vartojimas teigiamai veikia pažintines funkcijas ir gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio kognityvinių funkcijų silpnėjimo, – pasakoja ji. – Šios augalinės kilmės medžiagos pasižymi stipriu priešuždegiminiu, priešvėžiniu ir antioksidantiniu poveikiu, stiprina imuninę sistemą ir mažina kraujospūdį.“
 
Kokybiškas šokoladas – nekartus
 
S.Čapkauskienė pataria rinktis kuo daugiau kakavos turintį produktą. „Mano patarimas būtų vartoti tik tikrą juodąjį šokoladą, kuriame daugiau nei 80 proc. kakavos. Jei neskanu, pradėkite nuo juodojo šokolado, kuriame kakavos procentinė dalis yra mažesnė – 50-60 procentų. Toks šokoladas paprastai būna ne toks kartus ir gali padėti pamažu priprasti prie jo skonio.“
 
Ekspertės atkreipia dėmesį, kad ne visi prekybos centruose parduodami juodieji šokoladai pagaminti iš pačių geriausių kakavos pupelių, todėl dažnai būna kartūs.
 
„Žmonės įpratę manyti, kad juodasis šokoladas turi būti kartus, tačiau kartumas nėra kokybės ženklas. Priešingai, dažnai tai prastos kokybės ar netinkamai apdorotų pupelių požymis, – teigia I.Pikžirnytė-Dignaitienė. – Jeigu kakavos pupelė tinkamai fermentuota, tinkamai išdžiovinta ir paskrudinta, ji neturi kartumo. Geras šokoladas gali būti vaisinis, riešutinis, uogiškas – viskas priklauso nuo to, kaip apdirbtos pupelės.“
 
Kaip atsiskleidžia geriausias juodojo šokolado skonis? „Juodąjį šokoladą rekomenduojama valgyti lėtai, leidžiant nedideliam prie gomurio prispaustam gabalėliui lėtai ištirpti burnoje. Taip galėsite mėgautis sudėtingais skoniais ir lengviau įvertinsite jo sodrumą“, – pataria skonio ekspertė. Ji siūlo juodąjį šokoladą derinti su saldžiais vaisiais - braškėmis, bananais ar apelsinais, kurių saldumas atsveria šokolado intensyvumą. Migdolai, lazdyno ar anakardžių riešutai suteikia tamsiajam šokoladui traškią tekstūrą ir švelnų skonį.
 

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė priduria, kad net ir kokybiško juodojo šokolado reikėtų vartoti saikingai: „Pakanka vieno dviejų gabalėlių kartą ar du per savaitę. Šokoladas suteikia sotumo jausmą, kartu padeda atsipalaiduoti endorfinams – malonumą sąlygojančioms cheminėms medžiagoms, kurios išsiskiria bendraujant, sportuojant, mylintis.“

 

Dubajaus šokoladas – fenomenas ar marketingas?
 
„Tai pirmiausia marketingas, – apie internete išpopuliarėjusį Dubajaus šokoladą sako skonio ekspertė I.Pikžirnytė-Dignaitienė. – Dubajus žinomas kaip prabangos miestas, todėl viskas čia daroma pasitelkiant brangius ingredientais. Visgi produktas turi ir išskirtinumo.“
 
Didžiausias šokolado išskirtinumas – kupranugarių pienas vietoje įprasto karvės pieno. „Jis turi savitą, šiek tiek kremiškesnį skonį, mažiau riebalų ir daugiau vitaminų nei karvės pienas“, – sako pašnekovė.
 
Nors šokoladas vadinamas Dubajaus, iš tiesų šokolado masė gaminama Austrijoje, turinčioje didelę technologinę patirtį. Vėliau ji pristatoma atgal į Dubajų. „Dubajaus gamintojai šokoladą dažnai praturtina vietiniais ingredientais – pistacijomis, datulėmis, šafranu, kartais aukso dulkėmis. Prabangą vertinantis Dubajus šokoladą suvokia kaip patrauklią lauktuvę ir dovaną. Egzotiški ingredientai, išskirtinis įpakavimas ir tikslinė marketingo strategija nulemia ir aukštesnę produkto kainą“, – pasakoja šokolado ekspertė.
 

„Dubajuje tikrai yra ne vienas geras šokolado gamintojas, naudojantis kokybiškas kakavos pupeles ir vietinius ingredientus. Tačiau ne visada kaina atspindi kokybę, ir tai, kas išpopuliarėjo internete, nebūtinai yra geriausia“, – pastebi I.Pikžirnytė-Dignaitienė.
 
Pasitelkti vietinius ingredientus, anot pašnekovės, tampa pasauline tendencija. „Mes patys kuriame liniją „Baltijos skoniai“, kur naudojame kadagius, pipirus, grietinėlę. Eksperimentavome netgi metus laiko palikę kakavą avilyje – taip išgaunamas unikalus skonis.“
 
Paneigė mitus
 
Besibaiminančius, kad šokolade yra stimuliuojamųjų medžiagų, ekspertės ramina: jų kiekis per mažas reikšmingai paveikti organizmą.
 
„Kad šokoladas veikia kaip kava, tėra mitas, – aiškina S.Čapkauskienė. – 15 gramų šokolado yra apie 6-12 mg kofeino - tiek, kiek vidutiniame juodos kavos puodelyje be kofeino.“
 
Specialistė griauna ir mitą, neva šokolade gausu sočiųjų riebalų, didinančių „blogojo“ cholesterolio koncentraciją: „Tiesa tokia, kad stearino rūgštis, viena pagrindinių šokolado riebiųjų rūgščių, nedidina „blogojo” cholesterolio. O saikingas juodojo šokolado vartojimas netgi gali padėti jį sumažinti.“
 
Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad iš piršto laužti ir raginimai šokoladą laikyti šaldytuve. „Šokoladas linkęs sugerti kvapus, tad šaldytuvas su visais jame esančiais intensyviais kvapais – visai tam netinkama vieta. Iš tiesų šokoladas turi būti laikomas sausai. Optimaliausia šokoladą laikyti 18°C temperatūroje“, – pataria S.Čapkauskienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

    Gydytojas ir pacientas


    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Antrąjį gegužės pirmadienį yra minima Nacionalinė moters sveikatos patikros diena. Nors informacijos apie prevencinių patikrų naud...
    Dr. A.Patašius: prostatos prevencijoje lietuviai rodo kelią Europai

    Dr. A.Patašius: prostatos prevencijoje lietuviai rodo kelią Europai

    Gydytojas urologas onkologas dr. Aušvydas Patašius kasdien keliais frontais kovoja prieš prostatos vėžį &ndas...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pradėta gydyti reta vėžio forma

    „Pirmą kartą įrodėme, kad tokio tipo vaistas gali pagerinti mezotelioma sergančių pacientų išgyvenamumą be ligos progresavimo, palyginti su įprastu gydymu. Tai suteikia didžiulę viltį pacientams ir jų šeimoms“, – komentavo Sautamptono klinikinių tyrimų skyriaus direktorius prof. Garethas Griffithsas. J...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Piliulė nuo vienatvės
    Henrikas Vaitiekūnas Piliulė nuo vienatvės
    Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Gediminas Karoblis Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris