Ko ieškoti šokolado etiketėse?

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2025-05-08
„Žmonės įpratę manyti, kad juodasis šokoladas turi būti kartus, tačiau kartumas nėra kokybės ženklas. Priešingai, dažnai tai prastos kokybės ar netinkamai apdorotų pupelių požymis“, – vieną didžiausių mitų apie juodąjį šokoladą griauna šokolado ekspertės. Apie šokolado kokybę kalbamės su „Beaningful“ bendraįkūrėja, skonio eksperte Ieva Pikžirnyte-Dignaitiene, apie naudą sveikatai – su biomedicinos mokslų daktare, mitybos konsultante Sandrija Čapkauskiene.
Ko ieškoti šokolado etiketėse?
Ekspertai pataria vartoti tik tikrą juodąjį šokoladą, kuriame daugiau nei 80 proc. kakavos. Jei neskanu, pradėkite nuo juodojo šokolado, kuriame kakavos procentinė dalis yra mažesnė – 50-60 procentų.

Nustatyti minimalūs reikalavimai

Kad produktą būtų galima vadinti šokoladu, jis turi atitikti tam tikrus kriterijus. Apie tai, kokie minimalūs standartai taikomi šiam produktui, pasakoja ekspertai.
 
„Europos Sąjungoje juodajam šokoladui taikomas reikalavimas – jame turi būti bent 35 procentai kietųjų kakavos dalelių, – aiškina „Paulig“ skonio ekspertė Ieva Pikžirnytė-Dignaitienė. – Pieniškame šokolade turi būti ne mažiau kaip 25 procentai kietųjų kakavos dalelių ir 14 procentų pieno miltelių. O baltasis šokoladas – tai iš esmės tik kakavos sviestas, kuriam taikomas minimalus 20 procentų reikalavimas, papildant 14 procentų pieno miltelių.“
 
Ji pabrėžia, kad šie minimalūs reikalavimai taikomi ir masiniams gamintojams, pavyzdžiui, „Mars“, „Nestlé“ bei kitiems, gaminantiems saldžius batonėlius.

 

„Tikroji nauda sveikatai, kokybė ir turtingas skonis atsiskleidžia tik nuo 50-60 procentų kakavos – tai yra žemiausia kartelė tikrai kokybiškam šokoladui. Kuo daugiau kakavos dalelių, tuo didesnė nauda organizmui, nes būtent kakavos pupelėse slypi visos vertingosios medžiagos: polifenoliai, flavonoidai ir teobrominas“, – teigia „Paulig“ skonio ekspertė Ieva Pikžirnytė-Dignaitienė.

 
Biomedicinos mokslų daktarės Sandrijos Čapkauskienės teigimu, šokolade esantys flavanoliai gali reikšmingai pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti atmintį.
 
„Naujausi klinikiniai tyrimai atskleidžia, kad reguliarus kakavos flavanolių vartojimas teigiamai veikia pažintines funkcijas ir gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio kognityvinių funkcijų silpnėjimo, – pasakoja ji. – Šios augalinės kilmės medžiagos pasižymi stipriu priešuždegiminiu, priešvėžiniu ir antioksidantiniu poveikiu, stiprina imuninę sistemą ir mažina kraujospūdį.“
 
Kokybiškas šokoladas – nekartus
 
S.Čapkauskienė pataria rinktis kuo daugiau kakavos turintį produktą. „Mano patarimas būtų vartoti tik tikrą juodąjį šokoladą, kuriame daugiau nei 80 proc. kakavos. Jei neskanu, pradėkite nuo juodojo šokolado, kuriame kakavos procentinė dalis yra mažesnė – 50-60 procentų. Toks šokoladas paprastai būna ne toks kartus ir gali padėti pamažu priprasti prie jo skonio.“
 
Ekspertės atkreipia dėmesį, kad ne visi prekybos centruose parduodami juodieji šokoladai pagaminti iš pačių geriausių kakavos pupelių, todėl dažnai būna kartūs.
 
„Žmonės įpratę manyti, kad juodasis šokoladas turi būti kartus, tačiau kartumas nėra kokybės ženklas. Priešingai, dažnai tai prastos kokybės ar netinkamai apdorotų pupelių požymis, – teigia I.Pikžirnytė-Dignaitienė. – Jeigu kakavos pupelė tinkamai fermentuota, tinkamai išdžiovinta ir paskrudinta, ji neturi kartumo. Geras šokoladas gali būti vaisinis, riešutinis, uogiškas – viskas priklauso nuo to, kaip apdirbtos pupelės.“
 
Kaip atsiskleidžia geriausias juodojo šokolado skonis? „Juodąjį šokoladą rekomenduojama valgyti lėtai, leidžiant nedideliam prie gomurio prispaustam gabalėliui lėtai ištirpti burnoje. Taip galėsite mėgautis sudėtingais skoniais ir lengviau įvertinsite jo sodrumą“, – pataria skonio ekspertė. Ji siūlo juodąjį šokoladą derinti su saldžiais vaisiais - braškėmis, bananais ar apelsinais, kurių saldumas atsveria šokolado intensyvumą. Migdolai, lazdyno ar anakardžių riešutai suteikia tamsiajam šokoladui traškią tekstūrą ir švelnų skonį.
 

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė priduria, kad net ir kokybiško juodojo šokolado reikėtų vartoti saikingai: „Pakanka vieno dviejų gabalėlių kartą ar du per savaitę. Šokoladas suteikia sotumo jausmą, kartu padeda atsipalaiduoti endorfinams – malonumą sąlygojančioms cheminėms medžiagoms, kurios išsiskiria bendraujant, sportuojant, mylintis.“

 

Dubajaus šokoladas – fenomenas ar marketingas?
 
„Tai pirmiausia marketingas, – apie internete išpopuliarėjusį Dubajaus šokoladą sako skonio ekspertė I.Pikžirnytė-Dignaitienė. – Dubajus žinomas kaip prabangos miestas, todėl viskas čia daroma pasitelkiant brangius ingredientais. Visgi produktas turi ir išskirtinumo.“
 
Didžiausias šokolado išskirtinumas – kupranugarių pienas vietoje įprasto karvės pieno. „Jis turi savitą, šiek tiek kremiškesnį skonį, mažiau riebalų ir daugiau vitaminų nei karvės pienas“, – sako pašnekovė.
 
Nors šokoladas vadinamas Dubajaus, iš tiesų šokolado masė gaminama Austrijoje, turinčioje didelę technologinę patirtį. Vėliau ji pristatoma atgal į Dubajų. „Dubajaus gamintojai šokoladą dažnai praturtina vietiniais ingredientais – pistacijomis, datulėmis, šafranu, kartais aukso dulkėmis. Prabangą vertinantis Dubajus šokoladą suvokia kaip patrauklią lauktuvę ir dovaną. Egzotiški ingredientai, išskirtinis įpakavimas ir tikslinė marketingo strategija nulemia ir aukštesnę produkto kainą“, – pasakoja šokolado ekspertė.
 

„Dubajuje tikrai yra ne vienas geras šokolado gamintojas, naudojantis kokybiškas kakavos pupeles ir vietinius ingredientus. Tačiau ne visada kaina atspindi kokybę, ir tai, kas išpopuliarėjo internete, nebūtinai yra geriausia“, – pastebi I.Pikžirnytė-Dignaitienė.
 
Pasitelkti vietinius ingredientus, anot pašnekovės, tampa pasauline tendencija. „Mes patys kuriame liniją „Baltijos skoniai“, kur naudojame kadagius, pipirus, grietinėlę. Eksperimentavome netgi metus laiko palikę kakavą avilyje – taip išgaunamas unikalus skonis.“
 
Paneigė mitus
 
Besibaiminančius, kad šokolade yra stimuliuojamųjų medžiagų, ekspertės ramina: jų kiekis per mažas reikšmingai paveikti organizmą.
 
„Kad šokoladas veikia kaip kava, tėra mitas, – aiškina S.Čapkauskienė. – 15 gramų šokolado yra apie 6-12 mg kofeino - tiek, kiek vidutiniame juodos kavos puodelyje be kofeino.“
 
Specialistė griauna ir mitą, neva šokolade gausu sočiųjų riebalų, didinančių „blogojo“ cholesterolio koncentraciją: „Tiesa tokia, kad stearino rūgštis, viena pagrindinių šokolado riebiųjų rūgščių, nedidina „blogojo” cholesterolio. O saikingas juodojo šokolado vartojimas netgi gali padėti jį sumažinti.“
 
Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad iš piršto laužti ir raginimai šokoladą laikyti šaldytuve. „Šokoladas linkęs sugerti kvapus, tad šaldytuvas su visais jame esančiais intensyviais kvapais – visai tam netinkama vieta. Iš tiesų šokoladas turi būti laikomas sausai. Optimaliausia šokoladą laikyti 18°C temperatūroje“, – pataria S.Čapkauskienė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

    Gydytojas ir pacientas


    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...
    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    A.Slatvickis: esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes

    „Esu geriausias specialistas, gydantis priklausomybes“, – nebesikuklina profesinės stiprybės pripažinti Klaipėdo...

    Budinti vaistinė


    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    „Gintarinė vaistinė“: teismo sprendimas rodo, kad esame teisūs

    Regionų administracinio teismo Šiaulių rūmai priėmė sprendimą panaikinti 2022 m. gruodžio 9 d. Konkurencijos tarybos nutarimą ir j...
    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Pokyčiai dėl vaistų prieinamumo – tik kosmetiniai?

    Įvairiuose formatuose ne kartą kalbėta, kad gyvybiškai svarbių vaistų kompensavimas Lietuvos pacientams stringa ir dėl itin...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vienas kraujo lašas atskleis, kiek liko gyventi

    Naujas tyrimas rodo, kad paprastas kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti tikėtiną gyvenimo trukmę. „Medical News Today“ skelbia, kad šis tyrimas atveria naujas galimybes ankstyvai diagnostikai ir tikslinėms intervencijoms, padedančioms išlaikyti gerą žmogaus sveikatą amžėjant.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris