PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

Algimantas Kripas
2023-07-31
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.
PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas
Didieji vaisvandenių gamintojai teigia, jog aspartamo, kurį PSO įvardijo kaip potencialų kancerogeną, atsisakyti neplanuojama. Amerikos gėrimų asociacija, atstovaujanti didžiausiems vaisvandenių gamintojams „Pepsi Co“ ir „Coca Cola“ išsakė poziciją, kad saldiklis pastarąjį dešimtmetį JAV pasitarnavo kaip tinkama priemonė, padėjusi sumažinti vaisvandenių kaloringumą.

Kancerogenu laikyti klaidinga
PSO vėžio tyrimų agentūra naujuosius teiginius grindžia dviem anksčiau atliktais tyrimais. Vienas jų praėjusiais metais buvo atliktas Prancūzijoje. Tyrimas įtraukė 100 tūkst. žmonių. Jo rezultatai parodė, kad dideliais kiekiais aspartamą vartoję žmonės dažniau susirgdavo krūties vėžiu ir su nutukimu susijusiomis onkologinėmis ligomis.
Tyrimo metu taip pat pastebėta, kad tarp šį saldiklį vartojusių žmonių užfiksuotas didesnis vėžinių ligų atvejų kiekis nei tarp aspartamo nevartojusių žmonių.
 

Kitas, 2020 m. paskelbtas, tyrimas buvo atliktas su pelėmis ir žiurkėmis. Tai buvo 15 metų senumo tyrimo, atlikto Ramazini institute Italijoje pakartotinė analizė. Šis tyrimas parodė, kad aspartamas sukelė kraujo vėžio – leukemijos bei limfomos –  atvejų padaugėjimą tarp pelių ir žiurkių. Be to, pastebėta, jog vėžys buvo linkęs formuotis ir graužikų jaunikliams.
 
Kaip teigia dietologas E.Grišinas, norint geriau suprasti šią PSO rekomendaciją, reikėtų detaliau panagrinėti organizacijos kancerogenų klasifikaciją. Vėžines ligas sukeliančios medžiagos yra skirstomos į keletą grupių. Pirmoji – tikrasis kancerogenas. „A“ grupei priklauso medžiagos, kurios yra laikomos kaip keliančios vėžio riziką. Tokios išvados padarytos po bandymų su gyvūnais. „B“ grupę sudaro medžiagos, kurios gali turėti įtakos vėžinių ligų formavimuisi, tačiau tiek tyrimuose su gyvūnais, tiek ir su žmonėmis tam trūksta pagrįstų mokslinių įrodymų.
 

Dar viena grupė – visiškai nekancerogninės medžiagos. Aspartamas priklauso „B“ grupei. Visgi, anot dietologo Edvardo Grišino, netikslu aspartamą laikyti kancerogenine medžiaga: „Aspartamas gali būti nesaugus tam tikru kontekstu. Svarbu, koks kiekis yra suvartojamas, nes norint gauti pavojingą dozę šio priedo, reikėtų keletą savaičių išgerti po penkiolika skardinių dietinio gėrimo.“ Šiai grupei yra priskiriami ir kavos rūgštis, ginkmedis, mobilieji telefonai.

 
Dietologas pabrėžė, kad PSO rėmėsi epidemiologinių tyrimų išvadomis. Jose nurodyta, jog aspartamą vartoję žmonės buvo linkę valgyti mažiau vaisių ir daržovių, daugiau saldiklių turinčių produktų bei raudonos mėsos. Tarp šių žmonių taip pat užfiksuota ir daugiau antrojo tipo cukrinio diabeto atvejų.
 
Gamintojai neketina keisti receptūros
Aspartamas JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) patvirtintas 1974 m. Priedas naudojamas gaminant tokius dietinius gaiviuosius gėrimus kaip „Pepsi Max“, „Diet Coke“, „Coca Cola Zero“, „Fanta Zero“ ir pan. Be gėrimų, šio saldiklio galima aptikti kramtomoje gumoje „Orbit“, kramtomuosiuose saldainiuose „Mentos“, taip pat ir mažai kaloringuose jogurtuose.
 

„Euro News“ skelbia, kad šis saldiklis yra plačiai naudojamas nuo 1980 m. Kaip ingridientas aspartamas yra aptinkamas daugiau negu 6 tūkst. įvairių produktų. Europos Sąjungoje ir Jungtinėje Karalystėje aspartamas žymimas E-951. „The Washington Post“ skelbia, kad tiek FDA, tiek Europos maisto saugos tarnyba aspartamą laiko bendrajai populiacijai saugiu maisto priedu. Apie saldiklio tinkamumą vartoti ES paskelbė 2013 m.
 
Didieji vaisvandenių gamintojai teigia, jog saldiklo atsisakyti neplanuojama. Dauguma reguliuotojų aspartamą yra įvardinę kaip saugų maisto priedą. Kaip rašo „The Wall Street Journal“, Amerikos gėrimų asociacija, atstovaujanti didžiausiems vaisvandenių gamintojams „Pepsi Co“ ir „Coca Cola“ išsakė poziciją, kad saldiklis pastarąjį dešimtmetį JAV pasitarnavo kaip tinkama priemonė, padėjusi sumažinti vaisvandenių kaloringumą. Cukraus sudėtyje turinčių gėrimų vartojimas yra siejamas su nutukimu bei diabetu.
 

„Pepsi Co“ finansų direktorius Hugh Johnston agentūrai „Reuters“ teigė, kad kompanija neketina keisti produktų sudėties. Be to, H.Johnston mano, kad PSO pareiškimas nepaveiks dietinių gėrimų pardavimų, kadangi aspartamas duoda daugiau naudos negu sukelia žalos. „The Washington Post“ primena, kad „Pepsi Co“ jau buvo atsisakiusi naudoti aspartamą dietiniame „Pepsi“ gėrime 2015 m. Tuo metu taip pat buvo iškilę abejonių dėl šio saldiklio. Kilus didžiuliam vartotojų nepasitenkinimui nuspręsta maisto priedą grąžinti į gėrimo sudėtį.
 
Aspartamo atsisakymu netiki ir analitikai. Nors atsirado daug kitų augalinės kilmės saldiklių, pastarasis yra pigus, tinka vaisvandenių gamyboje ir yra mėgstamas vartotojų. Kaip „The New York Times“ teigė CFRA analitikas Garrett Nelson, didieji gėrimų gamintojai yra linkę daug eksperimentuoti norėdami, kad dietinių gėrimų skonis būtų kuo panašesnis į originalaus produkto. Pakitimai receptūroje galimai atsirastų tuo atveju, jeigu produktų pardavimai pradėtų kristi.

 
Komentaras
„Aspartamas kaip ir kiti maisto priedai yra reguliuojami bendru ES reglamentu. Jis yra tiesiogiai taikomas visose valstybėse narėse. Sprendimai dėl maisto priedų naudojimo ES bendrai priimami remiantis Europos maisto saugos tarnybos moksline nuomone. Tarnyba teikia informaciją maisto saugos klausimais už tai atsakingoms bendrijos bei šalių narių institucijoms.
PSO savo pranešime teigia, jog šiuo metu įprastai vartojamas saldiklio kiekis (iki 40 mg vienam kūno kilogramui) žmonių sveikatai pavojaus nekelia“, – komentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...
    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Grožio paslaugų sektorius gražus ne visada

    „Sulaukiame pranešimų, kad įmonė dirba nelegaliai arba kad po suteiktos procedūros dėl neužtikrintos įrangos ar įrankių saugos atsiranda sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Viktorija Kokštytė. N...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Sharentingas: kai tėvų meilė vaikams kelia pavojų

    Ekspertai kalba, kad socialiniuose tinkluose netikėtu pavojaus vaikams šaltiniu vis dažniau tampa mylintys tėvai. Neatsargus dalijimasis atžalų nuotraukomis, vadinamasis sharentingas, ne tik didina patyčių tikimybę, bet ir gali suteikti įrankių nusikaltėliams.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris