Žinomų moterų patarimai Velykoms

www.lsveikata.lt
2023-04-06
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pavasaris – puikus laikas po žiemos nualintą organizmą aprūpinti reikalingais vitaminais bei mineralais, o daugiausiai jų galime gauti su maistu. Todėl ir ruošiant patiekalus Velykoms mitybos ekspertė primena nepamiršti šviežių daržovių, įvairių salotų, vaisių ar uogų. 

Svarbiausia – įvairovė
Į vėlyvus pusryčius žinomas savo ambasadores sukvietęs prekybos tinklas „Rimi“ gražiausią pavasario šventę kviečia pasitikti sveikatai palankiau. E.Gavelienė susirinkusioms viešnioms priminė, kad sveikatai palankią mitybą turi sudaryti skirtingų vitaminų ir mineralų turtingi produktai. Renkantis lėkštės turinį svarbu nepamiršti produktų įvairovės bei spalvų gausos, o šių principų patartina laikytis ir per artėjančias Velykas.
 

„Turime atkreipti dėmesį į lėkštės turinį, jo visavertiškumą ir stengtis užtikrinti įvairų, maistingą, pakankamą savo kasdienį racioną. Kiekvieną dieną turėtume rinktis tai, ką valgyti yra naudingiausia, įskaitant ne mažiau kaip 400 gramų daržovių ir vaisių, pakankamai viso grūdo kruopų, žuvies, liesos mėsos ir kiaušinių, ankštinių daržovių bei pieno produktų. Taip pat svarbu nepamiršti gerti reikiamą kiekį vandens. Pavasaris – ypatingas metas, kai spalvų ir šviežių produktų gausos išties netrūksta, todėl daugiau šviežių daržovių, įvairių salotų, vaisių ir uogų reikėtų nepamiršti ir ant Velykinio stalo“, – renginio metu pasakojo E.Gavelienė.
 
Kaip papuošti Velykų stalą
Besiklausydamos gydytojos dietologės patarimų, į renginį susirinkusios moterys grožėjosi ir įspūdingai dekoruotu vėlyvųjų pusryčių stalu, kurį papuošė tinklaraštininkė, verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė.
Ji sako, kad per Velykas papuošti namus ir šventinį stalą jos šeimai yra svarbi tradicija, o įkvėpimu bei idėjomis dekorui ji noriai pasidalijo su renginio dalyvėmis.
 

„Neįsivaizduoju šventinio stalo be narcizų, žaliuojančių augalų, prieskoninių žolelių – tuomet namuose tvyro tikro pavasario nuotaika bei kvapai. Per Velykas mėgstu ryškias spalvas, tad stalo dekorui išnaudoju spalvingas staltieses ir servetėles, naudoju puošnesnius indus bei stalo įrankius“, – pasakojo tinklaraštininkė, verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė.

 

Nepamainoma šventinio stalo puošmena moters namuose tampa ir desertai, nes L Rimgailė yra jų gaminimo profesionalė. Šeimą ji visuomet stengiasi nustebinti tiek tradiciniais, tiek naujais desertais. Tačiau Velykų stalą bene labiausiai papuošia namuose dažyti kiaušiniai. „Manau, kad ne tik mano, bet ir kiekvienoje šeimoje, kurioje yra bent vienas vaikas, kiaušinių marginimas prieš Velykas tampa ne tik gražia tradicija, bet ir puikia pramoga. Todėl stengiamės, kad ant stalo būtų kuo daugiau gražių margučių ir juos dažome skirtingais, bet natūraliais būdais“, – pasakoja L.Rimgailė ir velykinio dekoro ar kiaušinių marginimo priemonių kviečia ieškoti gausiame „Rimi“ asortimente.
 
Velykų stalo be desertų ir namuose margintų kiaušinių taip pat neįsivaizduoja tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė. „Man Velykų stalas asocijuojasi su pavasariu ir gaiva, tad ir patiekalus ruošiame lengvus, gaivius, su daug daržovių. Gilių maisto tradicijų, išskyrus margučius pusryčiams, neturime, kasmet išbandome vis ką nors naujo. Bet štai desertas ant šventinio stalo privalo būti visada. Už jį esu atsakinga aš, tad dažniausiai gaminu mielinės arba raugintos tešlos pynes, kepu gaivesnį citrusinį keksą ar tortą“, – renginio dalyvėms pasakojo K.Stankuvė.
 
Kruopščiai atrinktas asortimentas 
Pusryčių metu renginio viešnios ne tik išklausė E.Gavelienės patarimų, bet ir skanavo „Rimi“ Velykų naujienas, kurias bus galima įsigyti šventinę savaitę. Anot kulinarijos technologės Linos Barčaitės, per šventes nenorintys vargti virtuvėje ar tiesiog pritrūkę kulinarinių idėjų „Rimi“ prekybos centruose ras kruopščiai atrinktą ir platų jau paruoštų gaminių pasirinkimą: „Formuodami šventinį „Mano dienai“ asortimentą visuomet ieškome aukso vidurio tarp to, ko nori tradicinių skonių išsiilgę pirkėjai bei to, ko ieško naujų skonių mėgėjai. Per šias Velykas siūlome įsigyti pavasariškas daržovių salotas su vištiena, ypatingą suktinuką su silke ir šviežiu sūriu, jau keletą metų išbandytą, pirkėjų atrastą ir pripažintą vyniotinį su omletu. Tuo tarpu kiaušinių užtepėlė su avokadais puikiai tiks užkandžiams, o jautiena arba lašiša drebučiuose – stalui papuošti.“
 
Pasak L.Barčaitės, tradicinis „Panettone“ tarp pirkėjų populiarus ne tik per Kalėdas, bet ir per Velykas: „Šiais metais desertui turėsime ir specialiai Velykoms kepamą pyragą, keksą su varškės ir uogų įdaru bei nepakartojamo skonio pyragą su karamelės ir apelsinų įdaru. Tai itin šventiškas derinys, kuris patiks net ir išrankiausiam saldumynų mėgėjui.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

    Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

    „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

    Naujas numeris