Visa tiesa apie produktų virškinimo trukmę

Aida Žemaitytė
2019-02-26
Dažnas žinome, kad daržovės virškinamos trumpiau nei mėsa, kad reikia daryti tarpus tarp valgymų, kad skrandis spėtų išsituštinti ir pasiruoštų priimti naują maisto porciją. Tačiau ar tikrai virškinimas priklauso tik nuo maisto rūšies, ar verta vienu metu valgyti ilgai ir trumpai virškinamus produktus?
Visa tiesa apie produktų virškinimo trukmę
Dietologai rekomenduoja valgyti mažesnėmis porcijomis, nepersivalgyti, išlaikyti tarpus tarp valgymų.

Prieš atskleisdama, kiek laiko virškinami skirtingi maisto produktai, gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova pabrėžia, kad toliau bus kalbama tik apie virškinimą skrandyje. „Įprastai visas virškinimo procesas yra gerokai ilgesnis: jis prasideda vos maistas patenka į burną, suvilgomas seilėmis, pradedamas kramtyti ir tęsiasi iki kol nesuskaidytos dalys patenka į tiesiąją žarną, išangę, per kurią pasišalina. Tai - ganėtinai ilgas ir sudėtingas procesas, kurio pradžioje vyksta virškinimas, vėliau – maistinių medžiagų pasisavinimas. Maisto virškinimą, judėjimą virškinamuoju kanalu reguliuoja hormonai, nervai, žarnų raumenys“, – sako gydytoja dietologė.
 

Anot gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės-Sidorovos, vanduo iš skrandžio pasišalina kone akimirksniu, o štai vaisių ar daržovių sultys suvirškinamos per 15-20 minučių.

 
Maistas virškinamas nuo 20 minučių iki 5 valandų
Daug vandens turintys vaisiai bei uogos virškinami apie 20 min.
Citrusiniai vaisiai (apelsinas, greipfrutas, citrina) turi nemažai skaidulų, tad virškinami apie 30 min.

Šviežios daržovės (agurkai, salotų lapai, ridikėliai, paprikos), turinčios daug vandens, virškinamos apie 30-40 min.
Obuolys, kriaušė, persikas ir termiškai apdorotos daržovės yra virškinamos apie 40 min.
Virtas kiaušinis – apie 45 min.
Kopūstai, cukinijos, kukurūzai, morkos, pastarnokai yra virškinami apie 50 min.
Daržovių salotos su aliejumi (ar bet kokiu kitu riebalu) bus virškinamos ilgiau, iki 60 min. Lygiai taip pat virškinimo procesas pailgėja tuomet, kai patiekale atsiranda daugiau skaidulų.
Krakmolingos daržovės (pavyzdžiui, bulvės) virškinamos apie 1,5-2 val.
Grūdų košės (grikiai, ryžiai ir kt.),  – apie 2 val.
Ankštinės daržovės (pupos, pupelės, žirniai, avinžirniai) – apie 2 val.
Pieno produktai – apie 2 val.
Paukštiena – nuo 2,5 iki 3 val.
Įvairios sėklos bei riešutai – apie 3 val.

Ilgiausiai virškinama mėsa: jautiena – apie 4 val., kiauliena, aviena – net 5 val.
 
Svarbu ne tik maistas 
„Virškinimo greitis priklauso ne tik nuo maisto rūšies, bet ir – nuo maisto kiekio, – sako E.Kliukaitė-Sidorova. – Jeigu persivalgysime, tai yra pilnai užkimšime skrandį, natūralu, kad maistas bus virškinamas ilgiau. Ir, priešingai, jeigu suvalgysime protingą kiekį – galbūt suvirškins ir greičiau nei nurodytas vieno ar kito produkto virškinimo laikas.“ 
„Pastebėta, kad virškinimo greitis priklauso ir nuo lyties. Manoma, kad moterų organizme virškinimo procesas vyksta ilgiau nei vyrų. Dar vienas veiksnys – medžiagų apykaita. Virškinimo sutrikimai (virškinimo trakto ligos, skrandžio uždegimas ir pan.) vėlgi gali būti tas veiksnys, dėl kurio maistas apdorojamas ilgiau“, – teigia gydytoja dietologė.
 

Anot jos, nors didžioji dalis virškinimo proceso vyksta skrandyje, ne mažiau svarbu ir tai, kiek apdorotas maistas į jį patenka, t. y. ar jį pakankamai ilgai kramtome, ar tik paskubomis praryjame.
„Virškinimo gerinimui labai padeda daug skaidulų turintis maistas: vaisiai, daržovės, grūdinės kultūros. Tai padeda išlaikyti ir sotumo jausmą. Ir, priešingai, stipriai apdorotas maistas (keptas, perdirbtas, riebus) kaip tik lėtina virškinimo procesą. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad vienu metu turime valgyti tik vienos rūšies produktus. Juk ir, pavyzdžiui, mėsa turi ir riebalų, ir baltymų“, – pastebi pašnekovė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti mažesnėmis porcijomis, nepersivalgyti, išlaikyti tarpus tarp valgymų. Pasak jos, svarbų vaidmenį čia vaidina ir režimas, t. y. kasdienis valgymas tuo panašiu laiku, nes tuomet skrandis įpranta tam tikru metu virškinti maistą. Be to, svarbu vartoti pakankamai vandens.
 
Ilgas virškinimas – nėra blogai
Ar blogai, kad valgome ilgai virškinamus produktus? „Tikrai ne, – sako E. Kliukaitė-Sidorova. –  Nes svarbu jaustis sočiam, o ne nuolat peralkusiam. Skrandžio, kaip rezervuaro, užsipildymą ar ne, mes tapatiname su sotumo jausmu. Kai kalbame apie sotumo jausmą, suprantame, kad jeigu suvalgysime vieną vaisių, jį greitai suvirškins, ir vėl jausimės alkani. Pripažinkime, kasdienybėje tokio vieno produkto, maisto valgome nedaug. Pavyzdžiui, kruopų košė. Jos vidutinis virškinimo laikas - iki 2 val., tačiau dažnai šį patiekalą gardiname vaisiais, įdedame riebalų (pvz. sviesto), nes norime, kad būtų ir skanu, ir sotu“.      
 
Ar vertėtų kartu valgyti tuos maisto produktus, kurių virškinimo laikas panašus? „Jeigu turime virškinimo problemų, skrandis dažnai apsunkęs, tikrai būtų protinga pasirinkti greičiau virškinamą maistą. Galite stebėti, kaip jaučiatės, kai padarote kelių valandų pertraukas suvalgę ilgai virškinamo maisto. Tiesą sakant, yra siūloma panašaus virškinimo laiko produktus valgyti drauge. Abejoju, ar tai darytų žymią įtaką svoriui, savijautai. Galbūt netgi priešingai, mat, pavyzdžiui, mėsoje esanti geležis geriau įsisavinama, kai vartojama kartu su daržovėmis, kurios turi vitamino C. Esu už tai, kad vartotume įvairesnį maistą“, – teigia gydytoja dietologė.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris