Visa tiesa apie produktų virškinimo trukmę

Aida Žemaitytė
2019-02-26
Dažnas žinome, kad daržovės virškinamos trumpiau nei mėsa, kad reikia daryti tarpus tarp valgymų, kad skrandis spėtų išsituštinti ir pasiruoštų priimti naują maisto porciją. Tačiau ar tikrai virškinimas priklauso tik nuo maisto rūšies, ar verta vienu metu valgyti ilgai ir trumpai virškinamus produktus?
Visa tiesa apie produktų virškinimo trukmę
Dietologai rekomenduoja valgyti mažesnėmis porcijomis, nepersivalgyti, išlaikyti tarpus tarp valgymų.

Prieš atskleisdama, kiek laiko virškinami skirtingi maisto produktai, gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova pabrėžia, kad toliau bus kalbama tik apie virškinimą skrandyje. „Įprastai visas virškinimo procesas yra gerokai ilgesnis: jis prasideda vos maistas patenka į burną, suvilgomas seilėmis, pradedamas kramtyti ir tęsiasi iki kol nesuskaidytos dalys patenka į tiesiąją žarną, išangę, per kurią pasišalina. Tai - ganėtinai ilgas ir sudėtingas procesas, kurio pradžioje vyksta virškinimas, vėliau – maistinių medžiagų pasisavinimas. Maisto virškinimą, judėjimą virškinamuoju kanalu reguliuoja hormonai, nervai, žarnų raumenys“, – sako gydytoja dietologė.
 

Anot gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės-Sidorovos, vanduo iš skrandžio pasišalina kone akimirksniu, o štai vaisių ar daržovių sultys suvirškinamos per 15-20 minučių.

 
Maistas virškinamas nuo 20 minučių iki 5 valandų
Daug vandens turintys vaisiai bei uogos virškinami apie 20 min.
Citrusiniai vaisiai (apelsinas, greipfrutas, citrina) turi nemažai skaidulų, tad virškinami apie 30 min.

Šviežios daržovės (agurkai, salotų lapai, ridikėliai, paprikos), turinčios daug vandens, virškinamos apie 30-40 min.
Obuolys, kriaušė, persikas ir termiškai apdorotos daržovės yra virškinamos apie 40 min.
Virtas kiaušinis – apie 45 min.
Kopūstai, cukinijos, kukurūzai, morkos, pastarnokai yra virškinami apie 50 min.
Daržovių salotos su aliejumi (ar bet kokiu kitu riebalu) bus virškinamos ilgiau, iki 60 min. Lygiai taip pat virškinimo procesas pailgėja tuomet, kai patiekale atsiranda daugiau skaidulų.
Krakmolingos daržovės (pavyzdžiui, bulvės) virškinamos apie 1,5-2 val.
Grūdų košės (grikiai, ryžiai ir kt.),  – apie 2 val.
Ankštinės daržovės (pupos, pupelės, žirniai, avinžirniai) – apie 2 val.
Pieno produktai – apie 2 val.
Paukštiena – nuo 2,5 iki 3 val.
Įvairios sėklos bei riešutai – apie 3 val.

Ilgiausiai virškinama mėsa: jautiena – apie 4 val., kiauliena, aviena – net 5 val.
 
Svarbu ne tik maistas 
„Virškinimo greitis priklauso ne tik nuo maisto rūšies, bet ir – nuo maisto kiekio, – sako E.Kliukaitė-Sidorova. – Jeigu persivalgysime, tai yra pilnai užkimšime skrandį, natūralu, kad maistas bus virškinamas ilgiau. Ir, priešingai, jeigu suvalgysime protingą kiekį – galbūt suvirškins ir greičiau nei nurodytas vieno ar kito produkto virškinimo laikas.“ 
„Pastebėta, kad virškinimo greitis priklauso ir nuo lyties. Manoma, kad moterų organizme virškinimo procesas vyksta ilgiau nei vyrų. Dar vienas veiksnys – medžiagų apykaita. Virškinimo sutrikimai (virškinimo trakto ligos, skrandžio uždegimas ir pan.) vėlgi gali būti tas veiksnys, dėl kurio maistas apdorojamas ilgiau“, – teigia gydytoja dietologė.
 

Anot jos, nors didžioji dalis virškinimo proceso vyksta skrandyje, ne mažiau svarbu ir tai, kiek apdorotas maistas į jį patenka, t. y. ar jį pakankamai ilgai kramtome, ar tik paskubomis praryjame.
„Virškinimo gerinimui labai padeda daug skaidulų turintis maistas: vaisiai, daržovės, grūdinės kultūros. Tai padeda išlaikyti ir sotumo jausmą. Ir, priešingai, stipriai apdorotas maistas (keptas, perdirbtas, riebus) kaip tik lėtina virškinimo procesą. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad vienu metu turime valgyti tik vienos rūšies produktus. Juk ir, pavyzdžiui, mėsa turi ir riebalų, ir baltymų“, – pastebi pašnekovė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti mažesnėmis porcijomis, nepersivalgyti, išlaikyti tarpus tarp valgymų. Pasak jos, svarbų vaidmenį čia vaidina ir režimas, t. y. kasdienis valgymas tuo panašiu laiku, nes tuomet skrandis įpranta tam tikru metu virškinti maistą. Be to, svarbu vartoti pakankamai vandens.
 
Ilgas virškinimas – nėra blogai
Ar blogai, kad valgome ilgai virškinamus produktus? „Tikrai ne, – sako E. Kliukaitė-Sidorova. –  Nes svarbu jaustis sočiam, o ne nuolat peralkusiam. Skrandžio, kaip rezervuaro, užsipildymą ar ne, mes tapatiname su sotumo jausmu. Kai kalbame apie sotumo jausmą, suprantame, kad jeigu suvalgysime vieną vaisių, jį greitai suvirškins, ir vėl jausimės alkani. Pripažinkime, kasdienybėje tokio vieno produkto, maisto valgome nedaug. Pavyzdžiui, kruopų košė. Jos vidutinis virškinimo laikas - iki 2 val., tačiau dažnai šį patiekalą gardiname vaisiais, įdedame riebalų (pvz. sviesto), nes norime, kad būtų ir skanu, ir sotu“.      
 
Ar vertėtų kartu valgyti tuos maisto produktus, kurių virškinimo laikas panašus? „Jeigu turime virškinimo problemų, skrandis dažnai apsunkęs, tikrai būtų protinga pasirinkti greičiau virškinamą maistą. Galite stebėti, kaip jaučiatės, kai padarote kelių valandų pertraukas suvalgę ilgai virškinamo maisto. Tiesą sakant, yra siūloma panašaus virškinimo laiko produktus valgyti drauge. Abejoju, ar tai darytų žymią įtaką svoriui, savijautai. Galbūt netgi priešingai, mat, pavyzdžiui, mėsoje esanti geležis geriau įsisavinama, kai vartojama kartu su daržovėmis, kurios turi vitamino C. Esu už tai, kad vartotume įvairesnį maistą“, – teigia gydytoja dietologė.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    A.Sivolovienė: kartais dėl sveikatos žmonės save nualina

    A.Sivolovienė: kartais dėl sveikatos žmonės save nualina

    „Norint būti sveikam ir energingam, pirmiausia reikia sureguliuoti poilsio, miego režimą, pasirūpinti emocine sveikata. Tai ...
    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    D.Pažėrienė: reabilitacijoje itin svarbi motyvacija

    „Vienas veiksnių, nuo kurio priklauso reabilitacijos sėkmė – paciento motyvacija“, – teigia LSMU Kauno lig...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Didžiausias patyčių židinys – mokykla

    „Patyčiomis vadiname tokią situaciją, kur jėgos yra nelygios. Tai nereiškia, kad taikiniu tapęs vaikas ko nors nesugeba ar yra silpnesnis – tiesiog situacija sudėliota taip, jog vaikas negalėtų pasipriešinti, kad ir kaip stengtųsi“, – sako kampanijos BE PATYČIŲ koordinatorė Eglė Tamulionytė. Nepa...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Žada visiškai išgydyti maliariją

    „Nors pasiekta reikšmingos pažangos mažinant pasaulinę maliarijos naštą, būtina turėti naujų ir inovatyvių priemonių savo arsenale. Turėdami stiprią inovacijų plėtros kryptį, galime sunaikinti maliarijos grėsmę dar mūsų gyvenimo laikotarpiu“, – teigia labdaros organizacijos „Malaria No More&ldquo...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pranašystės... 2025-iesiems
    Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems
    Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris