Augalinio pieno gamyba pasaulyje siekia amžius, tačiau šis produktas masinio visuomenės susidomėjimo susilaukia tik dabar. To priežastys gali būti įvairios, tačiau akivaizdu, jog augalinis pienas šiuolaikinei visuomenei tampa įprastas kasdienis maisto produktas.
Augalinį pieną paprasta pasigaminti namuose, jis yra įvairiausių rūšių: riešutų, sėklų, kruopų. Jo gamyba nereikalauja specialių įgūdžių ar įmantrios technikos.
Dėl augalinės kilmės ir tekstūros, šis gėrimas naudojamas kaip pieno pakaitalas: iš jo gaminami augaliniai pieno produktai, jis naudojamas kaip valgių sudėtinė dalis. Lietuvoje nuo seno kasmet gaminamas aguonų pienas laikomas tradiciniu nacionaliniu Kūčių valgiu.
„Augalinį pieną paprasta pasigaminti namuose, jis yra įvairiausių rūšių: riešutų, sėklų, kruopų. Jo gamyba nereikalauja specialių įgūdžių ar įmantrios technikos, - pasakoja
„Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė. Šviežiai pagamintas pienas galioja apie tris dienas, jo maistinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių jis pagamintas. Pramoniniu būdu gaminamas augalinis pienas galioja daug ilgiau, kadangi yra kitaip apdorojamas, į jo sudėtį dedamos papildomos medžiagos. Natūralu, jog toks pienas yra mažiau vertingas maistiniu aspektu“.
„Augalinis pienas taip vadinamas tik dėl to, kad yra skirtas pakeisti pieną tekstūros atžvilgiu. Iš esmės šie produktai nesulyginami – skiriasi jų maistinės medžiagos, sudėtis, - aiškina V.Kurpienė. - Gyvūninis pienas neutralizuoja skrandžio rūgštį, apsunkina virškinimą, todėl po valgio derėtų jo vengti. Lietuviai mėgsta balinti kavą pienu, todėl šiuo atveju augalinis pienas yra sveikesnis pasirinkimas.“
Perkant pramoniniu būdu gamintą augalinį pieną, V.Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į produkto aprašymą: „Neretai gamintojai augalinį pieną papildo pridėtiniais riebalais, nenatūraliomis medžiagomis. Pavyzdžiui, sojų pienas savaime gan beskonis, todėl dažnai saldinamas cukrumi, kurio kiekis produkte gali siekti iki 10 procentų.“
Kaip pasigaminti augalinį pieną
Nuplaukite riešutus, sėklas ar kruopas.
Išmirkykite vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų.
Po mirkymo nuskalaukite ir trintuvėje susmulkiname su keturiomis stiklinėmis vandens.
Gerai nukoškite (geriausia per marlę).
Receptai
Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu
Reikės:
2 valg.š. aliejaus,
4 vištienos krūtinėlių puselių be odos, perpjautų išilgai per pusę,
druskos, pipirų – pagal skonį,
1 svogūno,
1 česnako skiltelės,
1 arb.š. malto kumino,
2 arb.š. kario prieskonių,
½ arb.š. džiovinto raudonėlio,
4 morkų, supjaustytos plonais griežinėliais
1 skardinės kokoso pieno
1 pakuotės šaldytų žirnelių,
250 g baltų ryžių
apie 1 l vištienos sultinio
Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų ant didelės ugnies. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apkepinkite įkaitintame aliejuje iš visų pusių 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Suberkite į keptuvę ar puodą svogūnus, česnaką, kuminą, karį, raudonėlius, ½ puodelio vandens ir druską. Kaitinkite pamaišydami apie 3 – 5 minutes, kol svogūnas bus minkštas. Suberkite morkas, žirnelius, supilkite kokosų pieną, ½ puodelio sultinio. Sudėkite vištienos gabalėlius. Suberkite ryžius. Kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir kaitinkite. Sultiniui išgaravus, įpilkite dar. Kaitinkite, kol vištiena bus visiškai iškepusi, ryžiai – išvirę, o morkos – minkštos. Nuimkite nuo ugnies. Dėkite į dubenėlius ir patiekite. Skanaus!
Žuvis su citrinžole kokoso padaže
Keturioms porcijoms reikės:
20 g imbiero šaknies,
2 česnako skiltelių,
1 aitriosios paprikos,
2 valg. š. augalinio aliejaus,
1 arb. š. maltos ciberžolės,
400 ml žuvies sultinio,
400 ml kokosų pieno,
1 citrinžolės stiebo,
600 g žuvies filė,
2 svogūnų su laiškais.
Imbiero šaknį ir česnaką nuvalyti. Aitriąją papriką nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pašalinkite sėklas. Viską smulkiai supjaustykite. Imbierą, česnaką ir 2/3 susmulkintos aitriosios paprikos dalis nuolat maišydami lengvai apkepkite aliejuje. Suberkite ciberžolę, supilkite žuvies sultinį ir kokosų pieną. Užvirinkite. Citrinžolę nuvalykite ir susmulkinkite. Suberkite į padažą ir virkite 5 minutes, neuždengus dangčiu. Žuvies filė nuplaukite, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į padažą. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 5 min. ant silpnos ugnies. Citrinžolę išimkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, jais apiberkite žuvį. Garnyrui galima patiekti ryžių.
Komentuoti: