Vasaros „topas“ – šalta sriuba

Gintarė Kaminskienė
2015-08-03
Be šaltibarščių su šviežiomis bulvėmis įsivaizduojama reto lietuvio vasara. Iš tiesų, šaltos sriubos – tikra atgaiva. Ypač kai norisi ko nors lengvo. Tiesa, įprastų šaltų sriubų, matyt, dėl vėsesnio klimato, neturime daug. Tačiau pasirinkti vis dėl to yra iš ko.

Daugelis turi savo
Literatūroje daug rašyta apie šiltas sriubas ir jų naudą. Nors iš tiesų šaltos sriubos yra ne ką mažiau populiarios. Turime burokėlių sriubą, tačiau vasaromis šaltibarščiai gi kur kas populiaresni? Daugelis šalių turi bent vieną tradiciškai paplitusią šaltąją sriubą.
Danai mėgsta šaltas pasukų sriubas, o likę skandinavai kaip užkandį arba desertą su pasimėgavimu siurbčioja šaltas vaisių sriubas. Viduržemio jūros regione graikai gali pavaišinti atšaldyta kiaušinių, citrinų sulčių ir vištienos sultinio sriuba, kurią kai kurie juokais vadina „atšaldyta saulės šviesa“. Ispanai, be abejonės, pasiūlys gaspačio. O Artimuosiuose Rytuose šaltos sriubos gardinamos mėtomis, kardamonu, pankoliu ar cinamonu. Atogrąžų šalyse šis patiekalas gaminamos iš avokadų, kokosų pieno, melionų, neįprasčiausių daržovių ir įvairių jūros gėrybių. Amerikoje populiari „Creme Vichyssoise Glacee“ arba kitaip – šalta bulvienė su porais. Ją sukūrė vienas Niujorko viešbutyje „Ritz“ dirbęs prancūzų virėjas.
 
Gerai atšaldyta
Šalta sriuba tuo ir žavi, kad yra šalta. Todėl jos ruošimo virtuozai pataria ją gerai atšaldyti. Tik tuomet pajusite reikiamą skonį. Vienas patarimų – pirmiausia atvėsinti indus, kuriuose patieksite sriubą.
Kitas būdas tinkamai atvėsinti - supilti sriubą į šalčiui atsparų indą ir įdėti į šaldymo kamerą 15-20 minučių, atsižvelgiant į kiekį. Sriuba neturi suledėti. Po to indą išimkite ir laikykite šaldytuve, kol tieksite ant stalo.

Tiesa, esama ir nuomonių, kad bet kokia sriuba, jei gerai atšaldyta, įgauna kitokį skonį ir gali būti tikras atradimas gurmanams. Išimtis tik mišrių daržovių sriubos su ryžiais ar miežiais. Virėjai siūlo paragauti atšaldytos juodųjų pupelių sriubos su griežinėliu citrinos ir lašeliu chereso.
 
Komentaras
Apie sriubos naudą ir trūkumus pasakoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Sveika ar nesveika valgyti sriubą – vienareikšmės nuomonės nėra. Stengiantis riboti kalorijų kiekį ir norint nepersivalgyti, ko gero, ir sriubos, ir antro patiekalo valgyti nereikėtų. Tuomet maisto tūris pasidaro per didelis. Jei rinktis, kurį valgyti: sriubą ar antrą patiekalą, žinoma, vertėtų rinktis pastarąjį. Mat jo maistinė vertė didesnė. Tad tiems, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali suvalgyti didesnio kiekio maisto, pavyzdžiui, ligoniams, vaikams, dėl nedidelio skrandžio tūrio, menko apetito, sriubos galima ir atsisakyti.


 


Receptai
Kreminė bulvių ir porų sriuba (Vichyssoise)


Reikės:

3 bulvių,
3 poro stiebų,
1 šakelės šviežių čiobrelių,
4 puodelių vištienos sultinio arba vandens,
aliejaus, druskos, pipirų.
 
Tradiciškai valgoma atvėsinta, kartais net praskiesta pienu. Nuluptas ir kubeliais supjaustytas bulves kartu su supjaustytu poru kepinkite 3-5 minutes kol suminkštės. Tada suplikite vandenį, pagardinkite čiobreliu ir virkite apie 15 minučių. Išvirus pertrinkite ir atvėsinkite. Skanaus!

 

Meliono sriuba

Reikės:
gerai prinokusio meliono,
2 puodelių natūralaus lieso geriamo jogurto,
žiupsnelio maltos aitriosios paprikos,
kelių lapelių šviežios mėtos,
1 griežinėlio žaliosios citrinos,
1 saujelės graikinių riešutų.
 
Melionas geriausias kuo saldesnis. Jogurtą gerai sumaišykite su susmulkintais metų lapais. Atskirame inde sutarkuokite nuluptą ir nusėklintą melioną, paskaninkite aitriąja paprika ir šlakeliu žaliosios citrinos sulčių. Abu indus palikite šaldytuve kelias valandas. Patiekiant sumaišykite jogurtą su melionu ir pagardinkite graikiniais riešutais. Skanaus!


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Psichologas per ekraną: už ir prieš

    Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

    „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

    Naujas numeris