Sveika virtuvės mada: lėtas maisto ruošimas

Gintarė Kaminskienė
2015-02-02
Tie, kurie nori palepinti šeimą sveikesniu maistu, turi du pasirinkimus. Pirmasis – pirkti sveikesnius produktus, antrasis – maistą ruošti sveikesniais būdais. Virimas garuose, ruošimas žemoje temperatūroje ar kepimas grilyje dažnai minimi kaip vieni sveikesnių maisto ruošimo metodų. Tačiau lėtas ruošimas (kai kurie tai įvardija kaip troškinimą) nedidelėje temperatūroje, prieš kitus turi pranašumą. Maiste išlieka visi organizmui būtini mineralai ir vitaminai. 
Sveika virtuvės mada: lėtas maisto ruošimas
Lėtą maisto gamybos madą pasauliui padiktavo skandinavai. Mėsa tokiu būdu gali būti ruošiama nuo keliolikos valandų iki kelių parų, o, pavyzdžiui, kiaušinis gali būti verdamas net pusantros valandos.

Ragavusieji taip paruoštų patiekalų sutinka, kad toks maistas pasižymi išskirtiniu skoniu. Norėtumėte išbandyti? Štai keli patarimai, kuriais vadovaudamiesi sukursite tikrą šventę gomuriui ir sveikatai.
 
Pasirinkite tinkamą mėsą
Tiks kiaulienos mentė, šonkauliai ar ėrienos blauzda. Renkantis mėsą lėtam ruošimui reikėtų galvoti apie kietesnę ir riebesnę mėsą. Lėtai ruošiant žemoje temperatūroje riebalai išsilydys, mėsa tiesiog kris nuo kaulo, bet bus be galo sultinga. O liesa mėsa, pavyzdžiui, kiaulienos nugarinė, ruošiant tokiu būdu bus prėskoka. Taip pat kaip ir vištienos krūtinėlė. Kalbant apie paukštieną, rekomenduojama rinktis šlauneles ar vadinamuosius paukštienos ketvirčius.
 
Kad nebūtų per riebu
Jei pasirinkta mėsa turi nemažai riebalų, reikėtų jų kiek pašalinti. Kitu atveju rizikuojate paruošti riebalais aptekusį kepsnį. Prieš lėtą vištienos ruošimą rekomenduojama pašalinti odą.
 
Laikykite sandariai

Nesvarbu, ar puodas keliaus ant viryklės ar į orkaitę, pažabokite norą žvilgtelėti vidun. Kiekviena tokia smalsumo akimirka prie ruošimo laiko pridės dar ketvirtį valandos. Taip pat atsisakykite įpročio maišyti. Tai visai nebūtina ir taip pat lėtina ruošimo procesą.
 
Apskrudinkite
Lėtai paruoštą mėsą ar daržoves kai kurie tokio maisto ruošimo entuziastai rekomenduoja prieš patiekiant dar apskrudinti įkaitintoje keptuvėje arba gerai įkaitintoje orkaitėje. Jei norite dar išraiškingesnio skonio – mėsą, prieš skrudindami, šiek tiek apvoliokite miltuose.

Venkite šaldytų produktų
Visuomet sveikiausia ruošti šviežius produktus. Juose slypi kur kas didesnė maistinė ir energinė vertė. Pavyzdžiui, perkamos atvėsintos arba šviežios mėsos kiekis turi būti toks, kurį galima suvartoti iš karto. Jei jau perkate šaldytą mėsą, rinkitės tik ruoštą pramoniniu būdu, supakuotą nedidelėmis porcijomis. Namuose mėsą šaldyti rekomenduojama tik kraštutiniais atvejais. Atšildyti ją reikėtų natūraliai, iš šaldiklio ištraukus parą ar pusantros prieš gaminimą. Antrą kartą šaldyti mėsos negalima, kadangi rizikuojate pakenkti sveikatai. Tad išsitraukite tik tiek, kiek ruošiatės gaminti. Taip pat jokiu būdu nemerkite mėsos į karštą vandenį. Produkto skonis pakis.
 
Neperkraukite
Tam, kad maistas būtų paruoštas idealiai, venkite perkrauti indą, kuriame lėtai gaminsite produktus. Geriausia užpildyti pusę ar du trečdalius.
 
Būtina „šviežia nata“
Tam, kad patiekalo skonis būtų išpildytas, rekomenduojama lėtai ruoštą maistą patiekti pagardintą šviežiomis žolelėmis ar apšlakstytą šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Taip pat puikiai tiks tyras alyvuogių aliejus, kapotas šviežias česnakas ar tarkuotas kietasis sūris.
 
Verta žinoti
Pasirodo, teisingas mėsos su kaulu ruošimas gali užtrukti net dvi paras. Pavyzdžiui, apkepti ir greitpuodyje aukštoje temperatūroje pašutinti šonkauliukai praranda didžiąją dalį maistinių savybių. Specialistai rekomenduoja šonkaulius kepti apie 60 laipsnių temperatūroje... dvi paras. Sakoma, kad tuomet mėsa suminkštėja, krenta nuo kaulo, bet būna išlaikiusi naudingąsias medžiagas.

 
Receptai 

Vidutiniškai keptas jautienos kumpis 


Reikės:
1 kg jautienos kumpio;
1 šakelės džiovinto šalavijo;
1 didelio žiupsnio džiovintų čiobrelių;
1 žiupsnio druskos;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
gabalėlis sviesto;
1 šaukštelio citrinos sulčių;
1 žiupsnelio šviežių kapotų žalumynų (petražolių, čiobrelių)

Jautienos kumpio paviršių įpjaukite keliose vietose. Turi gautis tarsi grotelės. Džiovintus šalavijus ir čiobrelius sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir gerai įtrinkite mėsą. Įkaitinkite orkaitę iki 80 laipsnių ir dėkite paruoštą jautienos kumpį. Kepkite apie tris valandas, kol mėsa suminkštės. Tuomet mėsą pabarstykite druska ir orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Dar pakepkite mėsą apie pusvalandį, kol susiformuos apskrudusi plutelė.
Patiekite apibarstytą šviežiais kapotais žalumynais su virtomis bulvėmis ar daržovių salotomis. Skanaus!
 
Lėtai keptos žiemos daržovės

Reikės:
3 apvirtų burokėlių;
6 morkų;
1 saliero šaknies;
4 bulvių;
5 saliero stiebų;
1 svogūno;
8 skiltelių česnako;
Apie 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto šviežių rozmarinų;
1 šaukšto šviežių čiobrelių;
stambios jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Nuvalykite daržoves. Ir supjaustykite gabalėliais. Salierą ir svogūną supjaustykite storesniais griežinėliais. Česnako skilteles palikite nevalytas. Daržoves sudėkite į skardą prieš tai gerai sumaišę su alyvuogių aliejumi ir apibarstę prieskoniais. Daržoves kepkite apie pusantros valandos. Tik atidžiai stebėkite, kad jos nepajuostų. Kitaip įgaus karstelėjusį skonį. Patiekite dar šiltas. Galima paskaninti balzaminiu actu. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Matulytė „Čia ne ta infekcija, kuri surinks daug antivakserių“

    E.Matulytė „Čia ne ta infekcija, kuri surinks daug antivakserių“

    Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja infektologė Elžbieta Matulytė (31 m.) su koronavirusu susidūrė ne tik pi...
    Apie tykančią ligą pašnibždėjo troškulys

    Apie tykančią ligą pašnibždėjo troškulys

    Pasislėpusi liga. Taip dauginę mielomą apibūdina trečius metus su ja gyvenanti šiaulietė Irma (51 m.). Kraujo vėžys atėmė i...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveika šeima


    Abortas - trumpalaikis palengvėjimas

    Nėštumo nutraukimas – jautri tema. Ir nors abortai mūsų šalyje nėra draudžiami, dalies žmonių akyse prilyginami žmogžudystei. Klinikinės psichologės Mildos Lukašonokienės teigimu, jį turėjusios moterys susiduria ne tik su fizinėmis pasekmėmis, tačiau ir su psichologinėmis.

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Izraelio vakcinacija: palestiniečiai „ant ledo“

    Dar praėjusių metų gruodžio 19-ąją per televiziją gyvai transliuota Izraelio ministro pirmininko Benjamin Netanyahu vakcinacija nuo koronaviruso davė startą beveik visuotinam vakcinavimui. Per dvi savaites išganingos vakcinos sulaukė apie 12 proc. Izraelio gyventojų ir šalis pagarsėjo kaip viena greičiausiai vakcinuojan...

    Komentarai


    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės
    Pulti ant kelių? Taip!
    Henrikas Vaitiekūnas Pulti ant kelių? Taip!

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica