„Saulėtos virtuvės“ autorė: net sudėtingą tortą gali pagaminti kiekvienas mūsų

Agnė Bulanavičienė
2021-12-06
Šįsyk rubrikoje „Virtuvės subtilybės“ – kaunietė Asta Černė, jau 12 metus skaičiuojančio kulinarinio tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė, instagrame turinti net 30 tūkst. sekėjų armiją. Asta yra parašiusi ir tris kulinarines knygas. Su šilta, saulėta nuotaika vyko ir mūsų pašnekesys apie įkvėpimą kasdienybėje, „Saulėtos virtuvės“ priešistorę.
„Saulėtos virtuvės“ autorė: net sudėtingą tortą gali pagaminti kiekvienas mūsų
„Skaitytojus noriu įkvėpti ne tik gaminti, bet ir džiaugtis maistu, juo mėgautis, kurti skanius ritualus: savaitgalio deserto, sekmadieninių blynų. Man smagu, kad galiu žmonėms parodyti, jog net sudėtingą tortą galime pagaminti kiekvienas mūsų“, – sako tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.

- Asta, kaip kilo mintis kurti tinklaraštį ir kodėl būtent „Saulėta virtuvė“?
- Mano domėjimąsi maistu, receptais paskatino mitybos sutrikimai, tačiau „Saulėtos virtuvės“ pavadinimas mintyse gimė ir šį tinklaraštį kurti pradėjau tuomet, kai galiausiai, po įvairių iššūkių atradau taiką su savimi, su maistu, kai laikas virtuvėje man tapo nuoširdžiu pomėgiu, kuris atpalaiduoja, suteikia džiaugsmo ir pilnatvės jausmą. Tad ir „Saulėtos virtuvės“ pavadinimas man iš tiesų nereiškia virtuvės, kurioje nuolat šviečia saulė – nors saulę tiesiog dievinu. Mano virtuvėje kaip ir bet kurioje kitoje keičiasi keturi metų laikai. Šis pavadinimas man reiškia emociją, su kuria keliauju į virtuvę – jaukią, šiltą, mielą, saulėtą. Tikiuosi, kad ir žmonės, gamindami pagal „Saulėtos virtuvės“ receptus, tą nuotaiką savyje ar namuose pajaučia.
 
- Jūsų tinklaraštyje ne tik receptai?
- Receptus, kuriais dalinuosi, dažniausiai papildau savo mintimis, jausmais, atviravimais. Manau, kad tinklaraščio įrašai yra atspindys to, kaip ir kuo tuo metu gyvenu. Besikeičiantys metų laikai, skirtingi gyvenimo etapai, džiaugsmai ir iššūkiai – tai sutelpa į eilutes ar tarp eilučių.
Na, o receptais, žinoma, noriu skaitytojus įkvėpti ne tik gaminti, bet ir džiaugtis maistu, juo mėgautis, kurti skanius ritualus: savaitgalio deserto, sekmadieninių blynų. Man smagu, kad pasitelkdama detalius receptus ar nuotraukas galiu žmonėms parodyti, kad net sudėtingą tortą galime pagaminti kiekvienas mūsų.
 
- O iš kur semiatės įkvėpimo?
- Man atrodo, kad visa, kas mus supa, gali tapti įkvėpimu – ir tampa! Sezonai ir sezoniški produktai, sutikti žmonės ir pokalbiai, gamta, knygos, filmai, internetas, socialiniai tinklai, kolegų lietuvių ir užsienio autorių maisto tinklaraščiai. Dažnai norą išbandyti vieną ar kitą receptą parsivežu iš kelionių, dar dažniau savaitės meniu padiktuoja metų laikai ir jų kaita. Nėra vieno šaltinio, kur visada ieškočiau įkvėpimo, bet esu atvira patyrimams ir stengiuosi jį pajausti net kasdienybėje.
 
- Mačiau, kad domitės ir fotografija – tai jūsų aistra, o galbūt ir darbas?
- Jau ketverius metus „Saulėta virtuvė“ yra mano pagrindinė veikla – tai mano svajonių darbo vieta, kurią sau susikūriau per daugelį tinklaraščio kūrimo metų. Maisto ir produktų fotografija šiandien yra vienas pagrindinių mano darbų, tačiau kartu ir didelis pomėgis. Džiaugiuosi, kad tiek maisto tinklaraščio kūrimo procese, tiek darbuose galiu sujungti tris mėgstamiausias veiklas: gaminimą, rašymą bei fotografiją.

 

Artėjančių švenčių stalui „Saulėtos virtuvės“ autorė siūlo
 

Karamelinis tortas su maskarpone ir obuoliais

Reikės:
Karameliniams biskvitams:
¾ stiklinės (150 g) cukraus,
2 didelių kiaušinių,
200 g karamelės padažo (sūdytos arba ne),
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinės,
2 stiklinių (280 g) miltų,
1 a. š. Sodos,
Biskvitų sulaistymui:
1/3 stiklinės (85 ml) vandens,
1 v. š. Cukraus.
Obuoliams:
5 vidutinio dydžio obuolių,
2 v. š. rudojo cukraus,
1 a. š. malto cinamono,
½ citrinos sulčių,
2 v. š. Sviesto.
Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio,
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus,
2 v. š. karamelės padažo,
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
Papuošimui:

200 g maskarponės sūrio,
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus,
2 v. š. karamelės padažo,
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.).
 
Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Paruoškite karamelinius biskvitus. Visus jiems skirtus ingredientus sudėkite į plakimo dubenį ir išplakite iki lygios tekstūros. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol biskvitas iškils ir bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus. Perkelkite biskvitą ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti. Paruoškite sirupą biskvitų sulaistymui, sumaišydami vandenį su cukrumi, kol cukrus ištirps. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kartu su kitais ingredientais sudėkite į keptuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys išgaruos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Paruoškite karamelinį maskarponės kremą. Maskarponę, miltelinį cukrų ir karamelės padažą trumpai paplakite, kol susimaišys. Toliau plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite purų, tvirtą kremą. Iš karto nustokite plakti, nes perplaktas kremas sušoks į gumuliukus. Susluoksniuokite tortą. Biskvito kuprelę nupjaukite (ją panaudosite trupiniams), o likusį biskvitą perpjaukite į tris lakštus. Pirmąjį dėkite ant lėkštės ir apjuoskite konditeriniu žiedu (galite naudoti ir kepimo formos bortelį). Apšlakstykite biskvitą vandens ir cukraus sirupu, aptepkite trečdaliu maskarponės kremo, ant kremo paskirstykite pusę keptų obuolių. Dėkite antrąjį biskvitą, paspauskite delnais. Taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite antru trečdaliu maskarponės kremo ir paskleiskite likusius obuolius. Dėkite trečią biskvitą, vėl paspauskite delnais. Apšlakstykite likusiu sirupu, aptepkite likusiu maskarponės kremu. Leiskite šaldytuve pastovėti bent 4 valandas ar per naktį. Papuoškite. Papuošimui lygiai taip pat išplakite karamelinio maskarponės kremo. Nestorai aptepkite juo torto kraštus ir viršų. Likusį kremą atidėkite į šalį. Nupjautą biskvito kepurėlę susmulkinkite iki trupinių. Trupiniais padenkite torto šonus ir viršų. Likusį maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite kauburėlius. Apšlakstykite karamele. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.



Kalėdiniai šokoladiniai keksiukai - eglutės
Reikės:
Keksiukams:
2 didelių kiaušinių,
1 stiklinės (250 g) riebios grietinės,
½ stiklinės (125 ml) pieno,

½ stiklinės (125 ml) aliejaus,
1 v. š. tirpios kavos miltelių,
1 a. š. vanilinio cukraus,
2 stiklinių (280 g) miltų,
2 a. š. kepimo miltelių,
1 stiklinės (200 g) cukraus,
½ stiklinės (50 g) kakavos,
½ a. š. druskos,
150 g juodojo šokolado.
Papuošimui:
250 g maskarponės sūrio,
2 v. š. žaliosios „Matcha“ arbatos miltelių*,
2/3 stiklinės (90 g) miltelinio cukraus,
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės,
kalėdinių pabarstukų.
 
* jei norite ryškesnės keksiukų kremo spalvos, naudokite žalios spalvos maistinius dažus.
 
Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros. Paruoškite keksiukus. Kiaušinius, grietinę, pieną, aliejų, tirpią kavą ir vanilinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kakavą ir druską. Šaukštu lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite kapotą juodąjį šokoladą. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, palikdami apie 0,5 cm iki jų viršaus.
Kepkite iki 220 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 5 minutes, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ᵒC ir kepkite dar 15-17 minučių. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Keksiukus atvėsinkite perkėlę ant grotelių.
Paruoškite kremą. Maskarponę, žaliosios arbatos miltelius ir miltelinį cukrų sudėkite į plakimo dubenį. Trumpai išplakite, kol produktai susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, lėtai pilkite grietinėlę. Supylę visą, plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol kremas sutirštės iki savo formą laikančių putų. Neperplakite kremo – perplakus jis sušoks į gumuliukus. Tad vos tik matysite, jog kremas sutirštėjo tiek, kad laiko savo formą, plakti nustokite.
Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Išspauskite kremą ant keksiukų viršaus, formuodami aukštas kremo kepurėles.
Kremo kepurėles dekoruokite kalėdiniais pabarstukais, kad primintų šventines eglutes.
Iki patiekiant laikykite šaldytuve.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    T.Sveikata: chirurgai – kaip Formulės vairuotojai

    „Galbūt rega prastėja, gal judesiai nebe tokie greiti, bet tu kiekvieną dieną galvoji, kad rytoj operacinėje būsi stipresnis...
    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Krūtų mamografija gelbėja, koją kiša melagienos

    Antrąjį gegužės pirmadienį yra minima Nacionalinė moters sveikatos patikros diena. Nors informacijos apie prevencinių patikrų naud...

    Budinti vaistinė


    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

    Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

    Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

    razinka


    Sveika šeima


    Tylūs motinystės sunkumai

    Nors praėjusi Motinos diena viešojoje erdvėje motinystę vaizdavo kaip absoliučią laimę, realybėje daugeliui moterų ji atnešė sunkių išbandymų. Tūkstančiai moterų Lietuvoje po gimdymo susiduria su emociniais sunkumais, apie kuriuos vis dar kalbame retai. Tyrimai rodo, kad kas penkta lietuvė patiria pogimdyminės de...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Serialo „Adolescence“ pamokos: patyčios turi slaptą kodą

    Neseniai „Netflix“ pristatytas britų mini serialas „Adolescence“ (liet. „Paauglystė“) per kelias savaites tapo žiūrimiausiu kūriniu platformoje ir sukėlė audringas diskusijas tarp tėvų, pedagogų ir psichologų. Pastarieji neatsistebi, kaip giliai filme nagrinėjama skaitmeninės prarajos tarp kartų te...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Turite tai žinoti
    Henrikas Vaitiekūnas Turite tai žinoti
    Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Gediminas Karoblis Pasiryžę gimdyti? Niekada!
    Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti
    Andrej Rudanov Medicinos bendruomenė – atsakingas valstybės partneris. Laikas tai išnaudoti

    Naujas numeris