„Saulėtos virtuvės“ autorė: net sudėtingą tortą gali pagaminti kiekvienas mūsų

Agnė Bulanavičienė
2021-12-06
Šįsyk rubrikoje „Virtuvės subtilybės“ – kaunietė Asta Černė, jau 12 metus skaičiuojančio kulinarinio tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė, instagrame turinti net 30 tūkst. sekėjų armiją. Asta yra parašiusi ir tris kulinarines knygas. Su šilta, saulėta nuotaika vyko ir mūsų pašnekesys apie įkvėpimą kasdienybėje, „Saulėtos virtuvės“ priešistorę.
„Saulėtos virtuvės“ autorė: net sudėtingą tortą gali pagaminti kiekvienas mūsų
„Skaitytojus noriu įkvėpti ne tik gaminti, bet ir džiaugtis maistu, juo mėgautis, kurti skanius ritualus: savaitgalio deserto, sekmadieninių blynų. Man smagu, kad galiu žmonėms parodyti, jog net sudėtingą tortą galime pagaminti kiekvienas mūsų“, – sako tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė.

- Asta, kaip kilo mintis kurti tinklaraštį ir kodėl būtent „Saulėta virtuvė“?
- Mano domėjimąsi maistu, receptais paskatino mitybos sutrikimai, tačiau „Saulėtos virtuvės“ pavadinimas mintyse gimė ir šį tinklaraštį kurti pradėjau tuomet, kai galiausiai, po įvairių iššūkių atradau taiką su savimi, su maistu, kai laikas virtuvėje man tapo nuoširdžiu pomėgiu, kuris atpalaiduoja, suteikia džiaugsmo ir pilnatvės jausmą. Tad ir „Saulėtos virtuvės“ pavadinimas man iš tiesų nereiškia virtuvės, kurioje nuolat šviečia saulė – nors saulę tiesiog dievinu. Mano virtuvėje kaip ir bet kurioje kitoje keičiasi keturi metų laikai. Šis pavadinimas man reiškia emociją, su kuria keliauju į virtuvę – jaukią, šiltą, mielą, saulėtą. Tikiuosi, kad ir žmonės, gamindami pagal „Saulėtos virtuvės“ receptus, tą nuotaiką savyje ar namuose pajaučia.
 
- Jūsų tinklaraštyje ne tik receptai?
- Receptus, kuriais dalinuosi, dažniausiai papildau savo mintimis, jausmais, atviravimais. Manau, kad tinklaraščio įrašai yra atspindys to, kaip ir kuo tuo metu gyvenu. Besikeičiantys metų laikai, skirtingi gyvenimo etapai, džiaugsmai ir iššūkiai – tai sutelpa į eilutes ar tarp eilučių.
Na, o receptais, žinoma, noriu skaitytojus įkvėpti ne tik gaminti, bet ir džiaugtis maistu, juo mėgautis, kurti skanius ritualus: savaitgalio deserto, sekmadieninių blynų. Man smagu, kad pasitelkdama detalius receptus ar nuotraukas galiu žmonėms parodyti, kad net sudėtingą tortą galime pagaminti kiekvienas mūsų.
 
- O iš kur semiatės įkvėpimo?
- Man atrodo, kad visa, kas mus supa, gali tapti įkvėpimu – ir tampa! Sezonai ir sezoniški produktai, sutikti žmonės ir pokalbiai, gamta, knygos, filmai, internetas, socialiniai tinklai, kolegų lietuvių ir užsienio autorių maisto tinklaraščiai. Dažnai norą išbandyti vieną ar kitą receptą parsivežu iš kelionių, dar dažniau savaitės meniu padiktuoja metų laikai ir jų kaita. Nėra vieno šaltinio, kur visada ieškočiau įkvėpimo, bet esu atvira patyrimams ir stengiuosi jį pajausti net kasdienybėje.
 
- Mačiau, kad domitės ir fotografija – tai jūsų aistra, o galbūt ir darbas?
- Jau ketverius metus „Saulėta virtuvė“ yra mano pagrindinė veikla – tai mano svajonių darbo vieta, kurią sau susikūriau per daugelį tinklaraščio kūrimo metų. Maisto ir produktų fotografija šiandien yra vienas pagrindinių mano darbų, tačiau kartu ir didelis pomėgis. Džiaugiuosi, kad tiek maisto tinklaraščio kūrimo procese, tiek darbuose galiu sujungti tris mėgstamiausias veiklas: gaminimą, rašymą bei fotografiją.

 

Artėjančių švenčių stalui „Saulėtos virtuvės“ autorė siūlo
 

Karamelinis tortas su maskarpone ir obuoliais

Reikės:
Karameliniams biskvitams:
¾ stiklinės (150 g) cukraus,
2 didelių kiaušinių,
200 g karamelės padažo (sūdytos arba ne),
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinės,
2 stiklinių (280 g) miltų,
1 a. š. Sodos,
Biskvitų sulaistymui:
1/3 stiklinės (85 ml) vandens,
1 v. š. Cukraus.
Obuoliams:
5 vidutinio dydžio obuolių,
2 v. š. rudojo cukraus,
1 a. š. malto cinamono,
½ citrinos sulčių,
2 v. š. Sviesto.
Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio,
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus,
2 v. š. karamelės padažo,
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
Papuošimui:

200 g maskarponės sūrio,
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus,
2 v. š. karamelės padažo,
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.).
 
Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Paruoškite karamelinius biskvitus. Visus jiems skirtus ingredientus sudėkite į plakimo dubenį ir išplakite iki lygios tekstūros. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol biskvitas iškils ir bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus. Perkelkite biskvitą ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti. Paruoškite sirupą biskvitų sulaistymui, sumaišydami vandenį su cukrumi, kol cukrus ištirps. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kartu su kitais ingredientais sudėkite į keptuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys išgaruos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Paruoškite karamelinį maskarponės kremą. Maskarponę, miltelinį cukrų ir karamelės padažą trumpai paplakite, kol susimaišys. Toliau plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite purų, tvirtą kremą. Iš karto nustokite plakti, nes perplaktas kremas sušoks į gumuliukus. Susluoksniuokite tortą. Biskvito kuprelę nupjaukite (ją panaudosite trupiniams), o likusį biskvitą perpjaukite į tris lakštus. Pirmąjį dėkite ant lėkštės ir apjuoskite konditeriniu žiedu (galite naudoti ir kepimo formos bortelį). Apšlakstykite biskvitą vandens ir cukraus sirupu, aptepkite trečdaliu maskarponės kremo, ant kremo paskirstykite pusę keptų obuolių. Dėkite antrąjį biskvitą, paspauskite delnais. Taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite antru trečdaliu maskarponės kremo ir paskleiskite likusius obuolius. Dėkite trečią biskvitą, vėl paspauskite delnais. Apšlakstykite likusiu sirupu, aptepkite likusiu maskarponės kremu. Leiskite šaldytuve pastovėti bent 4 valandas ar per naktį. Papuoškite. Papuošimui lygiai taip pat išplakite karamelinio maskarponės kremo. Nestorai aptepkite juo torto kraštus ir viršų. Likusį kremą atidėkite į šalį. Nupjautą biskvito kepurėlę susmulkinkite iki trupinių. Trupiniais padenkite torto šonus ir viršų. Likusį maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite kauburėlius. Apšlakstykite karamele. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.



Kalėdiniai šokoladiniai keksiukai - eglutės
Reikės:
Keksiukams:
2 didelių kiaušinių,
1 stiklinės (250 g) riebios grietinės,
½ stiklinės (125 ml) pieno,

½ stiklinės (125 ml) aliejaus,
1 v. š. tirpios kavos miltelių,
1 a. š. vanilinio cukraus,
2 stiklinių (280 g) miltų,
2 a. š. kepimo miltelių,
1 stiklinės (200 g) cukraus,
½ stiklinės (50 g) kakavos,
½ a. š. druskos,
150 g juodojo šokolado.
Papuošimui:
250 g maskarponės sūrio,
2 v. š. žaliosios „Matcha“ arbatos miltelių*,
2/3 stiklinės (90 g) miltelinio cukraus,
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės,
kalėdinių pabarstukų.
 
* jei norite ryškesnės keksiukų kremo spalvos, naudokite žalios spalvos maistinius dažus.
 
Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros. Paruoškite keksiukus. Kiaušinius, grietinę, pieną, aliejų, tirpią kavą ir vanilinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kakavą ir druską. Šaukštu lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite kapotą juodąjį šokoladą. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, palikdami apie 0,5 cm iki jų viršaus.
Kepkite iki 220 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 5 minutes, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ᵒC ir kepkite dar 15-17 minučių. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Keksiukus atvėsinkite perkėlę ant grotelių.
Paruoškite kremą. Maskarponę, žaliosios arbatos miltelius ir miltelinį cukrų sudėkite į plakimo dubenį. Trumpai išplakite, kol produktai susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, lėtai pilkite grietinėlę. Supylę visą, plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol kremas sutirštės iki savo formą laikančių putų. Neperplakite kremo – perplakus jis sušoks į gumuliukus. Tad vos tik matysite, jog kremas sutirštėjo tiek, kad laiko savo formą, plakti nustokite.
Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Išspauskite kremą ant keksiukų viršaus, formuodami aukštas kremo kepurėles.
Kremo kepurėles dekoruokite kalėdiniais pabarstukais, kad primintų šventines eglutes.
Iki patiekiant laikykite šaldytuve.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris