Šaltibarščiai kitaip: gardinkite krienais ar sūriu

www.lsveikata.lt
2022-06-30
Turbūt nė nereikia sakyti, kad šaltibarščiai – vienas populiariausių vasaros patiekalų Lietuvoje. Ir nors tradicinius šaltibarščius kiekvienas galėtumėte pagaminti užsimerkę – verta pabandyti šiam patiekalui suteikti naujų skonių: paskaninti sūriu. O jeigu mėgstate pikantiškiau – įdėkite šaukštelį krienų ar garstyčių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaltibarščiai yra itin populiarūs – rodo ir pardavimų duomenys.
Šaltibarščiai kitaip: gardinkite krienais ar sūriu
Nors šaltibarščiai turi tradicinį receptą, ruošiant šį patiekalą lengva improvizuot, šaltibarščius paįvairinti pikantiškesniais priedais, pavyzdžiui, krienais ar garstyčiomis. O jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir čili pipirų dribsnių.

Ne tik skanu, bet ir sveika 
„Vasaros sezonas Lietuvoje neįsivaizduojamas be šašlykų ir šaltibarščių. Pastebime, kad gegužės–rugpjūčio mėn. gyventojai gausiai perka kefyrą – jo pardavimai padidėja apytiksliai iki 40 proc. Šaltibarščiams skirto kefyro pardavimai vasaros mėnesiais, palyginti su žiema padidėja vidutiniškai 5,8 karto. Be to, pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir įvairiausi švieži žalumynai, žinoma, didelis susidomėjimas ir šviežio derliaus lietuviškomis bulvėmis. O skubantieji renkasi ir jau iš anksto paruoštus šaltibarščius, kurie prekybos tinklo asortimente siūlomi tik šiltuoju metų laikotarpiu“, – teigia V.Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šaltibarščiai ne tik skanus, gaivus bet ir sveikas patiekalas.
„Kefyre yra gausu baltymų, be to, tai stiprus probiotinis maisto produktas, kuriame randamos net kelios rūšys sveikatai palankių bakterijų ir mielių. Burokėliai taip pat pasižymi didele nauda sveikatai – juose gausu geležies, antioksidantų, vitamino C, magnio. Šaltibarščiai neįsivaizduojami ir be agurkų, kurie taip pat yra naudingi organizmui. Agurkuose yra daug vandens, skaidulų, mažai kalorijų“, – pasakoja V.Juodkazienė. 

Organizmui naudingos ir šaltibarščiuose naudojamos žolelės. Pavyzdžiui, valgant krapus gerinamas širdies darbas, stiprinama organizmo imuninė sistema. O svogūnų laiškuose – gausu vitamino C, cinko, kalio bei fosforo, kurie yra svarbūs dantų sveikatai. 
 
Lengva improvizuoti, tinka ir veganams
V.Juodkazienė pasakoja, kad nors šaltibarščiai turi tradicinį receptą, ruošiant šį patiekalą lengva improvizuot, šaltibarščius paįvairinti pikantiškesniais priedais, pavyzdžiui, krienais ar garstyčiomis. O jeigu mėgstate aštriau, galite įdėti ir čili pipirų dribsnių.

Dar vienas būdas paįvairinti šios tradicinės sriubos skonį – naudoti ne tik šviežius, bet ir marinuotus agurkus. Juos galite smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti ir sudėti į šaltibarščius. Norintiems daugiau rūgštumo – į šaltibarščius rekomenduojama įpilti ir šlakelį marinuotų agurkų sunkos.
„Jeigu mėgstate dar įmantresnius skonius į šaltibarščius galite pridėti ne tik marinuotų agurkėlių, bet ir susmulkintų marinuotų Chalapos pipirų. Jie šiai šaltsriubei suteiks ne tik rūgštelės, bet ir aštrumo. Dar vienas puikus priedas – įvairiausios rūšies sūriai. Į šaltibarščius puikiai tinka feta, ožkos sūris, jeigu mėgstate pikantiškus skonius – galite į sriubą įberti ir susmulkinto pelėsinio sūrio“, – sako „Iki“ atstovė.

Pasak jos, šaltibarščių lengvai pasigaminti gali ir tie, kurie visiškai netoleruoja laktozės arba yra veganai.
„Jeigu dėl pačių įvairiausių priežasčių nevartojate kefyro – ne bėda. Šaltibarščius galite pasigaminti sojos augalinį gėrimą sumaišę su gausiu citrinos sulčių kiekiu. Sumaišius šiuos ingredientus, leiskite jiems šiek tiek pastovėti, kol augalinis gėrimas sutirštės. Citrinos sulčių ir sojų gėrimo mišinį pagardinkite druska ir sumaišykite su mėgstamais šaltibarščių ingredientais“, – sako ji ir dalijasi dar trimis netradicinių šaltibarščių receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

 
Verta žinoti
Kadangi šaltibarščius tik retas mėgsta valgyti be bulvių, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prof. dr. Rimantas Stukas siūlo jas rinktis garuose virtas, tapsiančias puikiu vitamino C šaltiniu. Tiesa, jei bulvės yra atšalusios, jos gali turėti perpus mažiau vitamino C. Be to, bulvėse yra kalio, kuris reikalingas širdies veiklai. Jei žmogus daug prakaituoja, jis praranda dalį kalio, todėl karštą vasaros dieną bulvės gali padėti atkurti jo atsargas.

Atsargiau prie šaltibarščių specialistas patarė vartoti keptas ar gruzdintas bulves. Nors daugeliui toks pasirinkimas gali pasirodyti skanesnis, su taip paruoštomis bulvėmis gauname daugiau riebalų, o krakmolingi produktai gali sugerti didelį riebalų kiekį juos apdorojant. „Jei krakmolingi produktai kepami labai aukštoje temperatūroje, jų sudėtyje gali susidaryti akrilamindas, pasižyminti kancerogeniniu požymiu. Žinome, jei suvalgysime vieną porciją keptų bulvių, akrilamido žmogus negaus per daug, tačiau, jei tai taps kasdieniu žmogaus mitybos įpročiu, šios medžiagos organizmas susirinks daugiau. Kartu keptose bulvėse bus ir mažiau vitamino C“, – vardijo profesorius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    A.Matulo dieta: jau ir pamiršo makaronų skonį

    A.Matulo dieta: jau ir pamiršo makaronų skonį

    „Režimo priverčia laikytis pats gyvenimas“, – sako šešias kadencijas Seime dirbęs buvęs Seimo Svei...
    Dalis gyventojų sulauks išskirtinio pasiūlymo

    Dalis gyventojų sulauks išskirtinio pasiūlymo

    Lietuvoje pradėtas vykdyti tyrimas, kuris leis sužinoti, kokių pavojingų cheminių medžiagų yra žmonių organizmuose. „Tokio t...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Patrauklios pakuotės – spąstai vaikams

    Daugelis patraukliai supakuotų užkandžių yra itin perdirbti ir turi daug nesveikų priedų, skatinančių persivalgymą bei priklausomybę. Tyrimai rodo, kad pakuotės dizainas – ryškios spalvos, animaciniai personažai – stipriai veikia vartotojų, ypač vaikų, elgseną.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Atidaryta išmaniųjų telefonų demencijos klinika

    Intensyvus naršymas internete keičia mūsų smegenis, tvirtina sveikatos ekspertai. Atminties sutrikimai, koncentracijos stoka, nuolatinis stresas – tokius simptomus vis dažniau patiria išmaniuosius telefonus intensyviai naudojantys žmonės. Japonijos gydytojai šią būklę pavadino „išmaniųjų telefo...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kognityvinis disonansas
    Henrikas Vaitiekūnas Kognityvinis disonansas
    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos

    Naujas numeris