Šaldytuvo higiena lemia maisto produktų kokybę

Domantė Juknonytė
2016-12-09
Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių. 
Šaldytuvo higiena lemia maisto produktų kokybę
Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas.

Svarbu sandari produktų pakuotė 
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė teigia, jog šaldytuvo viduje bakterijos gali nesunkiai daugintis, todėl jame laikomi maisto produktai turi būti sudėti į sandarius indus arba būti pridengti maistine plėvele, folija ar indu.
 
„Tai yra svarbu tam, kad išvengtume kryžminės taršos – šviežios mėsos, žuvies ir jūros gėrybių skysčių nutekėjimo ant jau paruoštų maisto produktų, taip pat kvapų, skonio pakitimų“, - sako specialistė ir priduria, jog kiaušinius, pieno produktus reikėtų laikyti originalioje pakuotėje.
 
Apie šaldytuvo prastą higieninę būklę byloja neįprastas kvapas, pelėsis, gendantys produktai, todėl VMVT Maisto skyriaus vedėja pataria laikytis tam tikrų principų: „Reikėtų neperkrauti šaldytuvo, kad šaltas oras jame laisvai cirkuliuotų. Sūrį laikykite sviestiniame popieriuje, folijoje ar plastiko plėvelėje. Vaisiai ir daržovės turėtų būti laikomi atskirai vieni nuo kitų, plaunami prieš pat jų vartojimą. Maisto likučiai saugomi sandariai supakavus.

 
Parsinešus greitai gendančius produktus, į šaldytuvą juos reikėtų įdėti ne vėliau kaip po 2 valandų.“ Specialistė patikina, jog žmonės ne retai sviestą arba jau pagamintus ir termiškai apdorotus produktus laiko kambario temperatūroje: „Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.“
 
Gali plisti infekcijos
Pasak J.Bakasėnienės, produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti. Dėl nešvaros ir netinkamų maisto laikymo sąlygų gali pradėti plisti infekcijos.
 
„Jersiniozė dar vadinama šaldytuvų liga, kadangi infekcija plinta ir žemoje temperatūroje. Ja užsikrečiama nuo žalių daržovių, vaisių, todėl prieš vartojimą, juos reikėtų nuplauti po tekančiu karštu vandeniu, - aiškina specialistė. - Šaldytuve dauginasi ir listeriozės bakterijos, liga užsikrečiama valgant neapdorotas daržoves ir mėsą, pieną.“
 
Šaldytuve gali daugintis ir pelėsinių grybų rūšys, toksiškos žmonių sveikatai ir pažeidžiančios maisto produktus. Tačiau specialistė pabrėžia, jog infekcinės bakterijos žūva virimo temperatūroje, yra neatsparios dezinfekcinėms medžiagoms. 
 
„Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas, - pataria specialistė. - Šį darbą atlikite esant vėsiam orui, žemai kambario temperatūrai. Šaldytuvą galima valyti su specialiomis valymo priemonėmis arba įrenginį išplaunant šiltu vandeniu, pašalinių kvapų naikinimui naudojant actą arba citrinos rūgštį.“

 

Kiek laiko laikyti maistą šaldytuve?
Mėsa, žuvį, jūros gėrybes iki 2 dienų. Užšaldžius iki 1 metų.
Salotas, prieskonines žoleles, pomidorus iki 5 dienų.
Grybus, brokolius, kalafiorus apie savaitę.
Natūralius pieno produktus iki savaitės.
Šaldytas uogas ir daržoves iki 6 mėnesių.


 
Kaip išlaikyti šaldytuvo higieną
Neperkrauti maisto produktais.
Sudėlioti produktus tvarkingai, kad būtų patogiai pasiekiami.
Nuolat peržiūrėti produktų galiojimo terminus.
Produktus laikyti sandariose pakuotėse.
Nepalikti maisto atidarytose skardinėse ar induose su metaliniais įrankiais.
Atskirti paruoštą tiesioginiam vartojimui maistą nuo kitų produktų.
Palaikyti pastovią šaldytuvo (iki 5 °C) ir šaldiklio (-18°C) temperatūrą.



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris