„Romietiškas“ maisto paruošimo būdas

www.lsveikata.lt
2015-06-08
Nuo žilos senovė, žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, žino, kad didžiąja dalimi sveikatos išsaugojimas priklauso nuo subalansuotos mitybos ir maisto paruošimo būdo. Visuotinai žinoma, kad patys sveikiausi maisto paruošimo būdai yra virimas garuose ir troškinimas savo sultyse. Taip gaminami produktai neveikiami arba labai nedaug veikiami vandens, todėl išlieka daugiausiai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Ir taip paruošto maisto produktų skonis, kvapas bei išvaizda išlieka visiškai natūralūs, todėl jiems pagardinti beveik nereikia dėti prieskonių ir druskos.
„Romietiškas“ maisto paruošimo būdas
Degto molio induose itin lengvai paruošite jautienos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalus, troškinius, suflė, kepsite duoną ir pyragus. Molio indas patiekalams ir duonai suteikia nepakartojamo trapumo ir nuostabų kvapą.

Dažnas, besisukiojantis virtuvėje, užduoda sau klausimą, kaip maistas buvo gaminamas senovėje, juk tada nebuvo įmantrių kelių aukštų garintuvų ar slėginių troškintuvų. Norime jus supažindinti, kaip 12 amžiuje maistas buvo ruošdavo senovės Romoje. Tradicinio maisto gerbėjai ir kai kurie virtuvės šefai įvairiose pasaulio šalyse „romietiškai“ maisto patiekalus gamina ir šiandien.
 
Kas yra „romietiškas“ maisto ruošimo būdas?
Tai - iš amžių glūdumos atkeliavęs valgio paruošimo būdas – „gaminimas romietiškai“, arba gaminimas „romietiškuose“ induose. Terminas „gaminimas romietiškai“ yra kilęs iš žodžių junginio – taip gamindavo Romoje. Romietiškais puodais vadinami ir keramikos indai skirti gaminti senovės Romoje paplitusiu maisto paruošimo būdu.

„Romietiški“ puodai - indai, pagaminti iš aukštos kokybės degto molio. Tradicinis keraminis indas yra sudarytas iš 2 dalių: pagrindinio indo-dubens ir dangčio. Prieš gaminant maistą, indas pusvalandžiui pamerkiamas į vandenį, kad jo sienelės maksimaliai prisigertų drėgmės. Tada į jį sudedamas ruošiamas maistas ir indas patalpinamas į šaltą krosnį ar orkaitę, pamažu keliama temperatūra.




Gaminimo „romietiškai“ esmė ta, kad maistas ruošiamas žemose temperatūrose, indas po truputį atiduoda įgertą drėgmę ir maistas nepatiria staigių temperatūrų šuolio, todėl yra trapus, sultingas, puikaus skonio ir turtingo aromato. Be to, ruošiant maistą žemose temperatūrose yra išsaugoma kur kas daugiau maistingųjų medžiagų ir vitaminų.
Degto molio induose itin lengvai paruošite jautienos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalus, troškinius, suflė, kepsite duoną ir pyragus.

Molio indas patiekalams ir duonai suteikia nepakartojamo trapumo ir nuostabų kvapą. Todėl tikrai norėsite gaminti ir mėgautis nepaprasto skonio valgiais vėl ir vėl...
Lietuvoje „romietiškais“, Vokietijos įmonės RӦMERTOPF pagamintais indais prekiauja internetinė parduotuvė „puodai.lt“ ir indų salonai „Silit – virtuvės indai“. Atvykus į indų salonus, konsultantai jums suteiks daug naudingos informacijos, kaip maistą paruošti itin išradingai ir skaniai.
 
Siūlome „romietišką“ receptą 
 
 Jautiena „romietiškai“

 4 porcijoms reikės:
600 g jautienos pjausnio;
2-3 vidutinio dydžio morkų;
1 saliero, nedidelio gumbo;
1 didelės svogūno galvutės;
4-5 nuskustų bulvių;

3 česnako skiltelės, rozmarino, čiobrelių, lauro lapelių;
1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos;
Pluoštelio krapų, petražolių;
Druskos ir pipirų.

Paruošimas:
Molinio indo dugną išklokite lauro lapeliais, smulkintu salieru ir česnaku. Ant jų sudėkite jautieną, bulves ir morkas bei pabarstykite susmulkintais petražolių ir čiobrelių lapeliais, pridėkite rozmarino šakelę. Pomidorų pastą sumaišykite su vynu ir užpilkite juo jautieną. Pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite dangčiu ir patalpinkite į šaltą orkaitę. Nustatykite pradinę temperatūrą 100 ºC ir pamažu kelkite temperatūrą iki 200 ºC, kepkite 1 val. Ar mėsa iškepusi, galite įsitikinti įsmeigę į ją medinį pagaliuką – jei jis perveria kepsnį lengvai, mėsa yra iškepusi. Į indo viršutinę dalį (dangtį) sudėkite mėsą ir daržoves ir patalpinkite į dar karštą orkaitę. O iš indo apatinės dalies, nuo kepimo likusias sultis perpilkite į puodą ir ruoškite iš jo padažą: įkaitinkite iki virimo ir supilkite į jas, nedideliame kiekyje vandens išplaktą kukurūzų krakmolą. Pakaitinkite kol sutirštės, galite papildomai įdėti prieskonių.
Pagamintu padažu užliekite jautieną.
Skanaus!

Žemoje temperatūroje paruošta jautiena yra lengvai virškinama, sultinga, ir puikaus aromato, daržovės išsaugojusios natūralų skonį ir žadinančios apetitą. Paruošti tokiu būdu maistą yra visiškai nesudėtinga, o rezultatas bus tikrai gardus. Tad valgykime skaniai, sveikai ir gardžiai.

Skaniausių ir sveikų patiekalų jums linki el. parduotuvė „puodai.lt“ ir „Silit – virtuvės indai“ salonai Vilniuje ir Kaune.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris