„Romietiškas“ maisto paruošimo būdas

www.lsveikata.lt
2015-06-08
Nuo žilos senovė, žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, žino, kad didžiąja dalimi sveikatos išsaugojimas priklauso nuo subalansuotos mitybos ir maisto paruošimo būdo. Visuotinai žinoma, kad patys sveikiausi maisto paruošimo būdai yra virimas garuose ir troškinimas savo sultyse. Taip gaminami produktai neveikiami arba labai nedaug veikiami vandens, todėl išlieka daugiausiai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Ir taip paruošto maisto produktų skonis, kvapas bei išvaizda išlieka visiškai natūralūs, todėl jiems pagardinti beveik nereikia dėti prieskonių ir druskos.
„Romietiškas“ maisto paruošimo būdas
Degto molio induose itin lengvai paruošite jautienos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalus, troškinius, suflė, kepsite duoną ir pyragus. Molio indas patiekalams ir duonai suteikia nepakartojamo trapumo ir nuostabų kvapą.

Dažnas, besisukiojantis virtuvėje, užduoda sau klausimą, kaip maistas buvo gaminamas senovėje, juk tada nebuvo įmantrių kelių aukštų garintuvų ar slėginių troškintuvų. Norime jus supažindinti, kaip 12 amžiuje maistas buvo ruošdavo senovės Romoje. Tradicinio maisto gerbėjai ir kai kurie virtuvės šefai įvairiose pasaulio šalyse „romietiškai“ maisto patiekalus gamina ir šiandien.
 
Kas yra „romietiškas“ maisto ruošimo būdas?
Tai - iš amžių glūdumos atkeliavęs valgio paruošimo būdas – „gaminimas romietiškai“, arba gaminimas „romietiškuose“ induose. Terminas „gaminimas romietiškai“ yra kilęs iš žodžių junginio – taip gamindavo Romoje. Romietiškais puodais vadinami ir keramikos indai skirti gaminti senovės Romoje paplitusiu maisto paruošimo būdu.

„Romietiški“ puodai - indai, pagaminti iš aukštos kokybės degto molio. Tradicinis keraminis indas yra sudarytas iš 2 dalių: pagrindinio indo-dubens ir dangčio. Prieš gaminant maistą, indas pusvalandžiui pamerkiamas į vandenį, kad jo sienelės maksimaliai prisigertų drėgmės. Tada į jį sudedamas ruošiamas maistas ir indas patalpinamas į šaltą krosnį ar orkaitę, pamažu keliama temperatūra.




Gaminimo „romietiškai“ esmė ta, kad maistas ruošiamas žemose temperatūrose, indas po truputį atiduoda įgertą drėgmę ir maistas nepatiria staigių temperatūrų šuolio, todėl yra trapus, sultingas, puikaus skonio ir turtingo aromato. Be to, ruošiant maistą žemose temperatūrose yra išsaugoma kur kas daugiau maistingųjų medžiagų ir vitaminų.
Degto molio induose itin lengvai paruošite jautienos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalus, troškinius, suflė, kepsite duoną ir pyragus.

Molio indas patiekalams ir duonai suteikia nepakartojamo trapumo ir nuostabų kvapą. Todėl tikrai norėsite gaminti ir mėgautis nepaprasto skonio valgiais vėl ir vėl...
Lietuvoje „romietiškais“, Vokietijos įmonės RӦMERTOPF pagamintais indais prekiauja internetinė parduotuvė „puodai.lt“ ir indų salonai „Silit – virtuvės indai“. Atvykus į indų salonus, konsultantai jums suteiks daug naudingos informacijos, kaip maistą paruošti itin išradingai ir skaniai.
 
Siūlome „romietišką“ receptą 
 
 Jautiena „romietiškai“

 4 porcijoms reikės:
600 g jautienos pjausnio;
2-3 vidutinio dydžio morkų;
1 saliero, nedidelio gumbo;
1 didelės svogūno galvutės;
4-5 nuskustų bulvių;

3 česnako skiltelės, rozmarino, čiobrelių, lauro lapelių;
1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos;
Pluoštelio krapų, petražolių;
Druskos ir pipirų.

Paruošimas:
Molinio indo dugną išklokite lauro lapeliais, smulkintu salieru ir česnaku. Ant jų sudėkite jautieną, bulves ir morkas bei pabarstykite susmulkintais petražolių ir čiobrelių lapeliais, pridėkite rozmarino šakelę. Pomidorų pastą sumaišykite su vynu ir užpilkite juo jautieną. Pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite dangčiu ir patalpinkite į šaltą orkaitę. Nustatykite pradinę temperatūrą 100 ºC ir pamažu kelkite temperatūrą iki 200 ºC, kepkite 1 val. Ar mėsa iškepusi, galite įsitikinti įsmeigę į ją medinį pagaliuką – jei jis perveria kepsnį lengvai, mėsa yra iškepusi. Į indo viršutinę dalį (dangtį) sudėkite mėsą ir daržoves ir patalpinkite į dar karštą orkaitę. O iš indo apatinės dalies, nuo kepimo likusias sultis perpilkite į puodą ir ruoškite iš jo padažą: įkaitinkite iki virimo ir supilkite į jas, nedideliame kiekyje vandens išplaktą kukurūzų krakmolą. Pakaitinkite kol sutirštės, galite papildomai įdėti prieskonių.
Pagamintu padažu užliekite jautieną.
Skanaus!

Žemoje temperatūroje paruošta jautiena yra lengvai virškinama, sultinga, ir puikaus aromato, daržovės išsaugojusios natūralų skonį ir žadinančios apetitą. Paruošti tokiu būdu maistą yra visiškai nesudėtinga, o rezultatas bus tikrai gardus. Tad valgykime skaniai, sveikai ir gardžiai.

Skaniausių ir sveikų patiekalų jums linki el. parduotuvė „puodai.lt“ ir „Silit – virtuvės indai“ salonai Vilniuje ir Kaune.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris