Rauginimas – sveikas konservavimo būdas

Giedrė Montvilaitė
2020-08-17
Parduotuvių prekystaliai nukrauti įvairiausiais konservuotais produktai, tačiau jiems dažnai sunku pranokti savo rankomis ruoštas sodo, daržo arba miško gėrybes. Šiuo metu gamta mus gausiai jomis lepina, todėl dažnai šeimininkei kyla klausimų, ko nevalia pamiršti ruošiant daržovių atsargas žiemai ir kokį konservavimo būdą pasirinkti?
Rauginimas – sveikas konservavimo būdas
Rauginimui itin svarbi šviežumo sąlyga, todėl būtina atidžiai apžiūrėti, ar tarp nuskintų daržovių nėra nė vienos sugedusios arba suminkštėjusios. Kuo šviežesnės daržovės, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų rauginys pavyks puikiai.

Skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi
 

„Mes esame įpratę rauginti agurkus ir kopūstus, tačiau rauginamų daržovių spektras gali būti daug platesnis: rauginimui taip pat tinka morkos, cukinijos, moliūgai, pomidorai ir burokėliai, - tvirtina sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 
Rauginimas - vienas efektyviausių ir sveikatai naudingiausių būdų daržovių gerosioms savybės išsaugoti ar net jas sustiprinti. Raugintose daržovėse yra daugiau vitaminų ir antioksidantų. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose, pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, vitamino C yra netgi daugiau nei šviežiuose.

Valgant šiuo būdu apdorotas daržoves stiprinamas imunitetas, gerinamas įvairių medžiagų pasisavinimas, organizme mažėja uždegimų. Specialistė tikina, kad kas dieną valgydami bent po truputį rauginto maisto galime padėti sau apsisaugoti nuo įvairių ligų. „Teigiama, kad dėl tinkamo žarnyno bakterijų balanso gali net pagerėti nuotaika, kas aktualu artėjant rudeniui, kai žmones dažnai užplūsta nostalgiškos nuotaikos“, - sako moteris, tiesa, pripažįstanti, kad kol kas tai liudija tik pavieniai tyrimai.
 
Pašnekovė pabrėžia raugintų daržovių išskirtinumą: „Jose yra probiotikų ir prebiotikų – dar kitaip vadinamų gerosiomis bakterijomis. Gausu medžiagų, skatinančių daugintis mūsų pačių bakterijoms. Mūsų mikroflora kiekviename organizme yra skirtinga, individuali lyg piršto antspaudas. Dviejų vienodų nėra, todėl svarbu išlaikyti individualų bakterijų balansą.“
 
Tiesa, patartina prisirauginti kuo įvairesnių daržovių ir jų skanauti dažnai, tačiau nedideliais kiekiais. „Rauginimui būtina druska, todėl tiems, kurie yra linkę į tinimą, turi aukštesnį kraujospūdį arba kitų širdies ir kraujagyslių ar inkstų ligų, didelis druskos kiekis, suvartotas vienu kartu, gali pakenkti, padaryti daugiau žalos, nei duos naudos minėtosios gerosios bakterijos.“ Bet kuriuo atveju, naudą, anot V.Kurpienės, teikia ne vienkartinis rauginto maisto vartojimas. Rekomenduojama po nedidelį jo kiekį valgyti reguliariai kartu su pietumis, vakariene. „Geriau dažniau, bet po mažiau, pavyzdžiui, po šaukštą“, - pabrėžia pašnekovė.
 
Visų daržovių draugas

„Mes esame įpratę rauginti agurkus ir kopūstus, tačiau rauginamų daržovių spektras gali būti daug platesnis“, - tvirtina V.Kurpienė. Pašnekovė kaip itin gerai rauginimui tinkančiomis daržovėmis įvardija morkas, cukinijas, moliūgus, pomidorus ir burokėlius. Tiesa, kalbant apie daržoves ir žalumynus, sunku įvardyti bent vieną, kurios nebūtų galima rauginti. Tik svarbu atminti, kad šiam maisto apdorojimo būdui itin svarbi šviežumo sąlyga, todėl būtina atidžiai apžiūrėti, ar tarp nuskintų daržovių nėra nė vienos sugedusios arba suminkštėjusios. Kuo šviežesnės daržovės, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų rauginys pavyks puikiai.
 
Perkant svarbi sudėtis
„Perkant raugintus produktus reikėtų dėmesį atkreipti į sudėtį. Rauginimo pramoniniu būdu metu dažnai į rauginį dedama cukraus, pilama acto“, - teigia specialistė. Tiesa, moteris taip pat pastebi, kad kai kurie žmonės, ruošiantys daržoves žiemai namuose, taip pat nevengia šių dviejų rauginimo procesą spartinančių kenksmingų ingredientų, paprastai naudojamų taikant kitą konservavimo būdą – marinavimą.

 
Verta žinoti
Rauginiui paruošti geriausiai tinka akmens druska, kuri ne tik pagardina, tačiau taip pat suteikia daržovėms apetitą keliančio traškumo. Kita svarbi rekomendacija – nenaudoti chloruoto vandens. Idealus pasirinkimas būtų švarus šaltinio, gręžinių arba vanduo iš čiaupo. Kad rauginamos daržovės neiškiltų į paviršių, nepamirškite jų paslėgti.
 
Nėra būtina daržoves rauginti statinėse arba bidonuose. Daržovių galima prisidėti ir į įvairaus dydžio stiklainius. „Dar prieš rauginimą sutarkavus daržoves, jas vėliau būtų galima dėti iš stiklainio tiesiai į lėkštę. Jei stiklainiai didesni, daržoves galima susisluoksniuoti, o jei jų talpa nedidelė – galima pridėti po mažiau, bet daugiau skirtingų daržovių, kurios bus ne tik gardžios, tačiau taip pat papuoš jūsų namus“, - virtuvės patarimais dalijasi moteris.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris