Pieno kokteilis – vasariška atgaiva

Giedrė Montvilaitė
2020-08-21
Gatvėje dažnai galime išvysti praeivius su pieno kokteiliu rankoje. Žmones šis gėrimas vilioja, nes puikiai padeda atsigaivinti karštomis dienomis. Kaip šį gėrimą galima pasigaminti namuose, pasakoja Vilniuje įsikūrusio pieno ir ledų kokteilių baro „Pink Milkshake“ vadovas Žilvinas Vareika.
Pieno kokteilis – vasariška atgaiva
Kokteilius su pienu rekomenduojama gerti pirmoje dienos pusėje. Vakare paprastai esame mažiau fiziškai aktyvūs, todėl nereikia gauti daug papildomų kalorijų, kurių tokiuose gėrimuose gausu.

Šaukštu neišplaksi 
Kad suplaktumėte pieno kokteilį, tinka bet kuri jūsų namuose turima įranga, pajėgi sutrinti gėrimui naudojamus ingredientus į vientisą masę, nepaliekant vaisių ar uogų gabaliukų. Ž.Vareika šmaikštauja: „šaukštu išplakti kokteilį būtų išties sunku“, pridurdamas, kad jei kokteiliui naudojamos šaldytos uogos ar vaisiai, svarbu turėti tikrai galingą ir patikimą smulkintuvą, priešingu atveju, sutrinta masė „strigs šiaudelyje ir teks kramtyti, o kokteilis vis dėlto skirtas gerti“. Reikia turėti pieno plaktuvą, trintuvą arba virtuvinį kombainą.
 

Ingredientų pasirinkimas

„Jeigu norite suplakti klasikinį kokteilį, prireiks dviejų paprastų ingredientų – pieno ir ledų, - sako ledų kokteilių baro vadovas Žilvinas Vareika ir priduria, kad siekiant norimo tirštumo, svarbiausia yra ledų kokybė ir kiekis. - Kuo kokybiškesnius ledus naudosite, tuo kokteilis bus skanesnis ir tirštesnis. Kad išgautumėte kreminę gėrimo konsistenciją, reikėtų naudoti riebesnį, nenugriebtą pieną, kuris yra ir natūraliai saldesnis už liesą.“

 
Taip pat populiarūs pieno ir ledų kokteiliai su uogomis bei vaisiais. Jiems galima naudoti tiek šviežias, tiek šaldytas uogas ir vaisius. „Kaip kokteilio bazę rekomenduojama naudoti vieno skonio ledus – vanilinius, šokoladinius, braškinius, bananinius ar karamelinius. Nereikėtų naudoti ledų su papildomais ingredientais, t. y. įdarais viduje arba glajais. Visa tai į gėrimą galima įdėti papildomai. Galimi įvairūs priedai, pavyzdžiui, sausainiai arba riešutų sviestas“, - vietos kiekvieno fantazijai palieka Ž.Vareika.
 
Priklausomai nuo to, ar norisi sveikesnio gėrimo, ar pasmaližiauti, galima rinktis įvairų kiekį uogų ir ledų. Produktų pasirinkimas gali būti labai skirtingas ir, žinoma, individualus. Tiesa, pieno ir ledų kokteilių baro barista įspėja dėl citrusinių vaisių: „Jie gali prasčiau reaguoti su pienu, kadangi rūgštis turi savybę jį sutraukti.“ Todėl citrinos ir žaliosios citrinos pašnekovas nesiūlo naudoti pieno kokteiliams plakti. Vis dėlto pasirinkimas, iš ko ruošti šį gėrimą, išlieka platus. Pašnekovas vardija braškes, mėlynes, avietes, vyšnias, bananus, persikus, tačiau šis sąrašas kur kas ilgesnis, leidžiantis pasireikšti kiekvieno kūrybingumui.
 
O jei be pieno?
Nors pienas ir yra populiari kokteilių sudedamoji dalis, gardų gėrimą galima paruošti ir be jo. Ž.Vareika dalinasi trintų vaisių kokteilio receptu, kuris, kaip sako, ypač tinka vasarai, norint atsigaivinti, tačiau jį galima gaminti visais metų laikais. Viskas, ko reikia vienai didelei porcijai: sauja šviežių, saldžių, prinokusių braškių (gali būti ir šaldytos), 0,5-1 žaliosios citrinos, 10-12 šviežios mėtos lapelių, 6-8 vnt. šaldyto ledo kubelių. Visus ingredientus reikia sutrinti trintuvu arba virtuviniu kombainu iki vientisos masės. Jeigu kokteilis per tirštas, galima pridėti braškių sulčių iš pakelio arba truputį praskiesti vandeniu. Jei gėrimas per skystas, jį galima tirštinti sutrynus daugiau ledo kubelių.


 
Specialisto komentaras
Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta:

- Pienas, kaip gėrimas, turi daugiausiai ir geriausiai pasisavinamų aminorūgščių. Suaugęs žmogus gali be jo išgyventi, tačiau, jei norisi skanaus gėrimo po treniruotės, po fizinio krūvio, po darbo, gali rinktis pieną, iš kurio gaus kokybiškų baltymų. Daug kas yra linkę demonizuoti pieną, sako, kad jis gali paspartinti onkologinių ligų atsiradimą, tačiau mokslinė literatūra to tikrai nėra įrodžiusi.
 
Pieno kokteilių nauda gali būti įvairi. Iš natūralaus pieno kokteilio, paruošto iš vaisių, uogų ir pieno, gauname aukštos kokybės tiek greitų, tiek lėtų angliavandenių, taip pat baltymų. Tai - puikus receptas energijos balansui organizme atkurti. Toks gėrimas padidina gliukozės lygį, gliukogeno kiekį raumenyse ir taip pat teikia tų pačių baltymų. O jei pieno kokteilis su kofeinu, jis gali būti puikiai energizuojantis gėrimas. 
Kokteilius su pienu rekomenduojama gerti pirmoje dienos pusėje. Vakare paprastai esame mažiau fiziškai aktyvūs, todėl nereikia gauti daug papildomų kalorijų, kurių tokiuose gėrimuose gausu.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris