Nuo palangės – tiesiai į lėkštę

Aida Žemaitytė
2018-06-11
Prieskoninių žolelių vazonėliai dažnoje virtuvėje ant palangės puikuojasi visą šiltąjį sezoną. Kad augaluose slypintys vitaminai teiktų didžiausią naudą jums ir namiškiams, dalijamės jų auginimo ir paruošimo patarimais.
Nuo palangės – tiesiai į lėkštę
Didelius atstumus iš svečių šalių atkeliavę skinti augalai dažnai pakeliui „pameta“ tikrąjį aromatą, nes juose esantys eteriniai aliejai yra lakūs, tad pervežant gerokai nugaruoja. Štai kodėl žolelių verta auginti tiesiog virtuvėje.

Sodininkystės ir apželdinimo specialistė Viktorija Cicėnė paklausta, kodėl verta auginti prieskoninius augalus namuose, šypsosi: juk tai džiugina akį, smagu šviežius dėti tiesiai į lėkštę, o ir užsiauginti nesudėtinga. „Žali daigeliai pakelia nuotaiką, skleidžia švelnų, malonų aromatą namuose, idealiai tinka pagardinti bet kokius patiekalus: nuo salotų, sriubos iki mėsos patiekalų ar net desertų“, – sako V.Cicėnė. Anot jos, didelius atstumus iš svečių šalių atkeliavę skinti augalai dažnai pakeliui „pameta“ tikrąjį aromatą, nes juose esantys eteriniai aliejai, kurie ir lemia savitą prieskonių kvapą, yra lakūs, tad pervežant gerokai nugaruoja. Štai kodėl juos verta auginti tiesiog virtuvėje.

„Ne visi prieskoniai gerai „sutaria“ augdami viename vazone, – pastebi sodininkystės ir apželdinimo specialistė Viktorija Cicėnė, – todėl geriau kartu sodinti tuos augalus, kurie tikrai „nesipeša“. Pavyzdžiui, česnako laiškai geriau auga kartu su petražolėmis, čiobrelis – su raudonėliu. Draugiškai sutaria ir rozmarinas su šalaviju, rozmarinas su lauru. O štai bazilikas geriau augs vienas, atskirai nuo kitų prieskonių“.

 
Norintiems į didesnį vazoną pasėti dviejų trijų rūšių žolelių, bet bijantiems, kad susimaišys prieskonių aromatai, sodininkystės ir apželdinimo specialistė pataria žoleles sėti į atskirus indelius ir sustatyti juos į pailgą dekoratyvų lovelį.
Anot V.Cicėnės, žalumynus galima auginti ir tiesiai inde, be žemės. „Tokiu atveju į plokščią indą įklokite minkštų popierinių servetėlių ar marlės, tada popierių ar audinį sudrėkinkite vandeniu ir tankiai suberkite sėklas. Uždengtą indą laikykite šiltai, kol sėklos sudygs. Daiginamas sėklas būtinai kasdien vėdinkite, drėkinkite“, – pataria pašnekovė.
 

Sodininkystės ir apželdinimo specialistė sako, kad prieskoninius augalus kartais reikia ir apkarpyti. Tai ypač aktualu auginant linkusias plėstis žoleles: čiobrelius, mėtas, mairūnus.
„Užsimezgusius žiedus nuskabykite – tada augalas energiją naudos augimui, o jūs visada turėsite vešlių lapelių“, – pastebi moteris.


Verta žinoti
Jeigu vartojate džiovintas ir šviežias žoleles, berkite santykiu 1:3. Jeigu recepte nurodyta berti valgomąjį šaukštą šviežių bazilikų, galite dėti arbatinį šaukštelį džiovintų.
Prieskoninės žolelės – tai mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Kad žolelės išsaugotų gerąsias savybes, patiekalus jomis gardinkite baigdami virti ar kepti.
 
Kiekvienas prieskoninis augalas išsiskiria savitu skoniu, todėl tik gerai suderinus maisto produktus su prieskoninėmis žolelėmis atsiskleidžia unikalus jų skonis.
Nedėkite per daug prieskoninių žolelių, jos turi ne užgožti maisto skonio, o jį tik paryškinti.
Jeigu kepamiems ant grotelių kepsniams norite suteikti ypatingo aromato, apibarstykite žarijas rozmarinais ir čiobreliais.


Tarp kitko

Daugelis prieskoninių žolelių ne tik suteikia gaminamiems patiekalams ryškesnį skonį, bet ir padeda suvirškinti riebesnius, kaloringesnius valgius! Prieskoniuose nėra riebalų ir kalorijų, dedant juos, nereikia papildomai berti druskos, nes maistui jie suteikia savito skonio.

 
Prieskoninės žolelės: kam kokios tinka

Petražolė - dvimetis augalas, tad vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Ji tiks salotoms, sriuboms, mėsos patiekalams paskaninti, papuošti. Dera ir su jūros gėrybėmis.
Čiobrelis – daugiametis, nelepus augalas. Tinka plikyti arbatą, gardinti mėsos patiekalus ar net orkaitėje kepant varškės sūrį. Čiobrelį naudokite visa: ir šakeles, ir lapelius.

Krapas – vienmetis, greitai peraugantis augalas. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Beje, žiemą ar ant nesaulėtos palangės krapų verčiau nesėkite, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie ištįs, bet bus beverčiai maistiniu požiūriu.
 
Bazilikas – vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Bazilikas ypač „draugauja“ su pomidorais, salotomis, česnakais ir petražolėmis. 
Melisa tarpsta saulėtoje, šiltoje, ne vėjuotoje vietoje. Švieži lapeliai paskanins salotas, padažus, daržoves, visų rūšių sriubas, tiks paukštienos ir žuvų patiekalams, kiaušinių patiekalams. Beje, melisą geriau ne kaitinti, o pabarstyti ant jau paruoštų valgių.
 
Raudonėlis ne tik tiks kaip prieskonis salotose, bulviniuose, pupelių, mėsos patiekaluose, suteiks kvapą rūkytiems gaminiams, dešroms, bet ir puikiai derės su kitais prieskoniais: juodaisiais pipirais, baziliku ir mairūnu.
Rozmarinas puikiai tiks paskaninti mėsos ir žuvies patiekalus, salotas, aromatizuos arbatą. Jis dažniausiai naudojamas padažuose, sriubose, marinatuose.
 
Mairūnai naudojami bulvių sriubai, salotoms, grybų patiekalams, mėsiškoms sriuboms, kepant paukštieną, žuvies salotose, kai kuriuose sūriuose. Konservuojamiems agurkams ar pomidorams jie suteikia pikantišką skonį.
Pipirnė – mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai ant palangės augantis žalumynas. Pipirnės skonis aštrokas, tad patiks ne visiems. Jos stiebeliais ir lapeliais skaninkite sumuštinius, padažus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica