Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?

Rūta Kerulytė
2019-12-05
Nealkoholinis vynas – karšta tema. Vieni spjaudosi ir vadina jį skiestu vynuogių gėrimu. O štai sveikesnių alternatyvų ieškotojai trina rankomis -ir skanu, ir į galvą neduoda. Dietologai ramina, kad vyno naudingąsias medžiagas lemia toli gražu ne alkoholis, taigi gurkšnodami nealkoholinę alternatyvą tik išlošime. Tačiau įspėja: mūsų geriausias draugas – saiko jausmas.
Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?
Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu.

Sparčiai populiarėja
Nealkoholinių gėrimų pardavimas auga alkoholio sąskaita. Lyg ir galima džiaugtis. Gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas sutinka: šis pasirinkimas išties sveikesnis, nei alkoholinių gėrimų skanavimas. Ir vis dėlto ne viskas taip paprasta.
 

„Nereikėtų įsivaizduoti, kad šie gėrimai taip paprastai pakeis žmogaus įpročius, ypač jeigu šis linkęs piktnaudžiauti alkoholiu. Negalime net ir tokių gėrimų padauginti, vartoti kaip visai nekenkiančių produktų, kurie kasdien puikuojasi mūsų racione. Juk nealkoholinis vynas gaminamas iš tų pačių vynuogių, tik mažiau prinokusių“, - pasakoja gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas.

 

Anot E.Grišino, didžiausia tokių gėrimų yda - cukrus, kurio gamintojai nešykšti: „Norėdami išgauti papildomą, tikroviškesnį vyno skonį, gamintojai deda įvairių priedų, dirbtinių medžiagų. Reikia skaityti sudėtį. Nepirkite vynuogių vaisių ekstrakto su priemaišomis ir pridėtiniu cukrumi. Raginu neapsirikti ir pirkti kuo grynesnį vyną be alkoholio.“
 
Etikečių matematika
Išeitis paprasta – rinktis kuo grynesnį nealkoholinį vyną. Nuo cukrumi ir konservantais prisodrinto vynuogių sulčių gėrimo įsigijimo apsaugos atidus etikečių tyrinėjimas. Ją skaitant, pasak specialisto, kokybės matematika paprasta. „Kuo mažiau yra sudedamųjų dalių, tuo produktas geresnis. Pavyzdžiui, nealkoholinį alų turėtų sudaryti tik salyklas ir vanduo. Tačiau galime surasti gliukozės, maltozės sirupo, dažiklių ir taip toliau. Viskas priklauso nuo gamintojo ir mūsų pačių pasirinkimo, - sako gydytojas ir pabrėžia: tol, kol nealkoholinio vyno skanavimas netaps kasdieniniu hobiu ir negurkšnosime jo vietoje vandens, tragedijos nebus. - Viena taurė vyno – alkoholinio ar ne – nepakenks. Bet jeigu gersime kasdien ir po daug, ilgalaikė žala sveikatai pasijaus net vartojant nealkoholinį vyną.“
 
Pasak E. Grišino, nevertėtų pamiršti ir kalorijų. Pasirodo, nealkoholiniame vyne jų gali būti net daugiau nei alkoholiniame: „Kaip minėjau, kuo daugiau pridėtinių dalių turi toks gėrimas, tuo jo kaloringumas didesnis, o rizikos – aukštesnės.“ Nealkoholinių gėrimų vartojimas turi dar vieną užslėptą savybę – gali sukelti atvirkštinę reakciją. Ne nuo laipsnių atpratinti, o kaip tik: „tikrojo alkoholio“ link patraukti. „Tai panašu į pasiteisinimą. Galima rūkyti elektronines cigaretes ir sakyti, kad esi sveikesnis. Bet vis tiek rūkai. Čia, mano manymu, panašu, - teigia dietologas ir priduria šio gėrimo nesiūlantis būsimoms mamoms ir mažamečiams. - Nėščiosioms nevertėtų piktnaudžiauti. Taip pat nerekomenduojame ir vaikams. Nors šiuose gėrimuose nėra alkoholio, tai tikrai ne vanduo.“
 

Vyno nauda – ne alkoholyje
E.Grišino teigimu, nealkoholinis vynas, palyginti su limonadais, pranašesnis tuo, kad turi natūralaus cukraus ir mažai pridėtinio. Be to, raudonajame vyne yra organizmui naudingos medžiagos – resveratrolio-polifenolio. Polifenolis pasižymi antioksidantiniu poveikiu, slopina uždegimą, mažina vėžio atsiradimo tikimybę, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Pasak gydytojo, vynas be alkoholio niekuo nenusileidžia pirmtakui, priešingai: palengvina gerųjų maisto medžiagų pasisavinimą. „Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu“, - pastebi gydytojas.
 
Dauguma tyrimų atlikti būtent su raudonuoju vynu, taigi, sunku pasakyti, ar kitos vynų rūšys pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis. Tiesa, E.Grišinas pabrėžia – norint pajusti apčiuopiamą naudą sveikatai, tokio vyno išgerti tektų išties nemažai. O tada, kaip žinia, atslinktų kiek kitokios bėdos.
Dietologo nuomone, nealkoholinį vyną drąsiai galima naudoti ir kulinarijoje. „Nematau priežasties, kodėl kulinarijoje negali būti naudojamas nealkoholinis gėrimas – jis taip pat suteiks savitą skonį. Žinoma, tai pomėgio ir įpročio reikalas, su manimi sutiktų turbūt ne visi“, - sako pašnekovas.

 
Tai įdomu
Nealkoholinio vyno istorija tęsiasi daugiau nei šimtmetį. Nors tiksliai nežinoma, kur ir kada atsirado šis gėrimas, jo pradininkais neoficialiai tituluojasi amerikiečių kompanija „Welch‘s“, nealkoholinį vyną pradėjusi gaminti prieš daugiau nei 140 metų. Šis gėrimas buvo naudojamas mišių metu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveika šeima


    Spa namuose. Pradėkite nuo kūno žemėlapio

    Užkardą grožio centrams uždėjęs kranktinas, SPA ritualus verčia susikurti namuose. Jei skirtingos veido zonos daugeliui ne naujiena, kūno odos žemėlapis, ko gero, pažįstamas tik grožio specialistams.

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica