Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?

Rūta Kerulytė
2019-12-05
Nealkoholinis vynas – karšta tema. Vieni spjaudosi ir vadina jį skiestu vynuogių gėrimu. O štai sveikesnių alternatyvų ieškotojai trina rankomis -ir skanu, ir į galvą neduoda. Dietologai ramina, kad vyno naudingąsias medžiagas lemia toli gražu ne alkoholis, taigi gurkšnodami nealkoholinę alternatyvą tik išlošime. Tačiau įspėja: mūsų geriausias draugas – saiko jausmas.
Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?
Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu.

Sparčiai populiarėja
Nealkoholinių gėrimų pardavimas auga alkoholio sąskaita. Lyg ir galima džiaugtis. Gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas sutinka: šis pasirinkimas išties sveikesnis, nei alkoholinių gėrimų skanavimas. Ir vis dėlto ne viskas taip paprasta.
 

„Nereikėtų įsivaizduoti, kad šie gėrimai taip paprastai pakeis žmogaus įpročius, ypač jeigu šis linkęs piktnaudžiauti alkoholiu. Negalime net ir tokių gėrimų padauginti, vartoti kaip visai nekenkiančių produktų, kurie kasdien puikuojasi mūsų racione. Juk nealkoholinis vynas gaminamas iš tų pačių vynuogių, tik mažiau prinokusių“, - pasakoja gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas.

 

Anot E.Grišino, didžiausia tokių gėrimų yda - cukrus, kurio gamintojai nešykšti: „Norėdami išgauti papildomą, tikroviškesnį vyno skonį, gamintojai deda įvairių priedų, dirbtinių medžiagų. Reikia skaityti sudėtį. Nepirkite vynuogių vaisių ekstrakto su priemaišomis ir pridėtiniu cukrumi. Raginu neapsirikti ir pirkti kuo grynesnį vyną be alkoholio.“
 
Etikečių matematika
Išeitis paprasta – rinktis kuo grynesnį nealkoholinį vyną. Nuo cukrumi ir konservantais prisodrinto vynuogių sulčių gėrimo įsigijimo apsaugos atidus etikečių tyrinėjimas. Ją skaitant, pasak specialisto, kokybės matematika paprasta. „Kuo mažiau yra sudedamųjų dalių, tuo produktas geresnis. Pavyzdžiui, nealkoholinį alų turėtų sudaryti tik salyklas ir vanduo. Tačiau galime surasti gliukozės, maltozės sirupo, dažiklių ir taip toliau. Viskas priklauso nuo gamintojo ir mūsų pačių pasirinkimo, - sako gydytojas ir pabrėžia: tol, kol nealkoholinio vyno skanavimas netaps kasdieniniu hobiu ir negurkšnosime jo vietoje vandens, tragedijos nebus. - Viena taurė vyno – alkoholinio ar ne – nepakenks. Bet jeigu gersime kasdien ir po daug, ilgalaikė žala sveikatai pasijaus net vartojant nealkoholinį vyną.“
 
Pasak E. Grišino, nevertėtų pamiršti ir kalorijų. Pasirodo, nealkoholiniame vyne jų gali būti net daugiau nei alkoholiniame: „Kaip minėjau, kuo daugiau pridėtinių dalių turi toks gėrimas, tuo jo kaloringumas didesnis, o rizikos – aukštesnės.“ Nealkoholinių gėrimų vartojimas turi dar vieną užslėptą savybę – gali sukelti atvirkštinę reakciją. Ne nuo laipsnių atpratinti, o kaip tik: „tikrojo alkoholio“ link patraukti. „Tai panašu į pasiteisinimą. Galima rūkyti elektronines cigaretes ir sakyti, kad esi sveikesnis. Bet vis tiek rūkai. Čia, mano manymu, panašu, - teigia dietologas ir priduria šio gėrimo nesiūlantis būsimoms mamoms ir mažamečiams. - Nėščiosioms nevertėtų piktnaudžiauti. Taip pat nerekomenduojame ir vaikams. Nors šiuose gėrimuose nėra alkoholio, tai tikrai ne vanduo.“
 

Vyno nauda – ne alkoholyje
E.Grišino teigimu, nealkoholinis vynas, palyginti su limonadais, pranašesnis tuo, kad turi natūralaus cukraus ir mažai pridėtinio. Be to, raudonajame vyne yra organizmui naudingos medžiagos – resveratrolio-polifenolio. Polifenolis pasižymi antioksidantiniu poveikiu, slopina uždegimą, mažina vėžio atsiradimo tikimybę, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Pasak gydytojo, vynas be alkoholio niekuo nenusileidžia pirmtakui, priešingai: palengvina gerųjų maisto medžiagų pasisavinimą. „Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu“, - pastebi gydytojas.
 
Dauguma tyrimų atlikti būtent su raudonuoju vynu, taigi, sunku pasakyti, ar kitos vynų rūšys pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis. Tiesa, E.Grišinas pabrėžia – norint pajusti apčiuopiamą naudą sveikatai, tokio vyno išgerti tektų išties nemažai. O tada, kaip žinia, atslinktų kiek kitokios bėdos.
Dietologo nuomone, nealkoholinį vyną drąsiai galima naudoti ir kulinarijoje. „Nematau priežasties, kodėl kulinarijoje negali būti naudojamas nealkoholinis gėrimas – jis taip pat suteiks savitą skonį. Žinoma, tai pomėgio ir įpročio reikalas, su manimi sutiktų turbūt ne visi“, - sako pašnekovas.

 
Tai įdomu
Nealkoholinio vyno istorija tęsiasi daugiau nei šimtmetį. Nors tiksliai nežinoma, kur ir kada atsirado šis gėrimas, jo pradininkais neoficialiai tituluojasi amerikiečių kompanija „Welch‘s“, nealkoholinį vyną pradėjusi gaminti prieš daugiau nei 140 metų. Šis gėrimas buvo naudojamas mišių metu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris