Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams

Gintarė Kaminskienė
2014-08-11
Lietuvoje atsiranda vis daugiau restoranų ir užkandinių, siūlančių meksikietiškos virtuvės gardumynus. Pagaliau atrandame vieną populiariausių virtuvių pasaulyje.
Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams
Meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove. Tai persipynusių vietinių tautų (majų ir actekų) maisto gamybos būdų paveldas, paįvairintas ispanų bei prancūzų virtuvių ypatumais.

Aromatų ir prieskonių įvairove
Meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove. Tai persipynusių vietinių tautų (majų ir actekų) maisto gamybos būdų paveldas, paįvairintas ispanų bei prancūzų virtuvių ypatumais.
Skirtingi užkariautojai į vietinę virtuvę įnešė skirtingų bruožų. Ryžiai, citrusiniai vaisiai, kalendra, arbūzai, vanilė, česnakas ir kviečiai įvežti į šalį ispanų konkistadorų valdymo laikais. Jie į šalį atplukdė kiaulių, karvių, avių, ožkų ir vištų. Visa tai vietinių indėnų buvo įvertinta ir greitai tapo neatskiriama mitybos dalimi.
 
Svarbiausi kukurūzai
Nors šalies šiauriniuose regionuose auginami kviečiai, kukurūzai ir pupelės nuo seniausių laikų buvo svarbiausi meksikiečių maisto produktai. Kukurūzai valgomi virti, tačiau dažniausiai iš jų gaminama tešla, vadinama masa. Iš jos ruošiami įvairūs produktai – tortilijos, tamalė ir panašiai.

Tortilija (tortilla) - blynas, naudojamas įvairiems patiekalams. Pavadinimas kilo nuo ispaniško žodžio torta, reiškiančio „apvalus blynas“. Jų receptui jau maždaug 12 tūkt. metų. Pirmieji jas pradėjo kepti majai, iš šių perėmė actekai, po to – Meksiką užkariavę ispanai, o vėliau tortilijos paplito po pasaulį.
Tamalė – kukurūzų miltų tešlos gabaliukai, naudojami savotiškam meksikietiškos lazanijos atitikmeniui gaminti.
 
Indėlis į pasaulio virtuvę
Daugelis meksikietiškos virtuvės patiekalų neapsieina be čili pipirų, paprikos, česnakų, svogūnų, taip pat dažnai naudojamas cinamonas, kmynai, raudonėlis, kalendra, vaistinė kirmžolė, kakava.
Vietiniai meksikiečiai iki europiečių atvykimo naudojo daug įvairių vaisių ir daržovių, Vėliau jie paplito po pasaulį ir dabar yra neatsiejama daugelio virtuvių dalis. Prie tokių galima priskirti pomidorus, kukurūzus, paprikas, avokadus, pupeles, vanilę, papajas, ananasus, moliūgus, batatus, dumplūnes, guavas. Taip pat meksikiečiams galime dėkoti už žemės riešutus. Iš šios šalies kilęs ir kakavos gėrimas, šokoladas. Iš čia po pasaulį paplito kalakutai.
 
Regioniniai skirtumai
Meksikoje tarp šalių esama tam tikrų maisto ruošimo skirtumų. Šalies šiaurėje, kur plyti ganyklos, daugiausia ruošiami mėsos patiekalai, pavyzdžiui, aračeros pjausnys. Jukatano virtuvė pasižymi saldumu, ten naudojama daug avokadų ir kitų vaisių, medaus. Pietryčių Meksikoje ruošiami aštrūs patiekalai, gausiai naudojama vištiena. Meksikos įlankos ir Ramiojo vandenyno pakrantėse – žuvies, jūros produktų. Oašakoje populiarios tamalės, įvairūs kiti kukurūzų miltų gaminiai. O štai Meksikos kaimuose galima paragauti įvairių egzotiškų patiekalų, kurie ruošiami iš iguanos, barškuolės, koatos, žiogų, skruzdžių ir kitų vabzdžių kiaušinių.
Nors šioje Pietų Meksikos šalyje yra tiek visokių produktų, kurių mūsų šalyje galbūt niekada nerasime, ši virtuvė puikiai pritampa Lietuvoje. Meksikietiški restoranai mūsų šalyje turi lankytojų ratą ir nemenką pasiūlą. O kai kuriuos patiekalus taip lengva pasigaminti, kad jie puikiai pritaps kiekvienos šeimos meniu.

 
Receptai

Batatų ir fetos salotos su riešutais

Reikės:
2 kg batatų,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
140 g fetos sūrio,
50 g skrudintų riešutų.

Padažui: 4 laiškinių svogūnų, ½ ryšulėlio petražolių, 2 šaukštų pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų medaus, 5 šaukštų balto vyno acto.
 Batatus nulupkite ir supjaustykite dideliais gabaliukais. Smulkiai supjaustykite svogūnus. Orkaitę įkaitinkite iki 200C/180C. Saldžiąsias bulves suvilgykite aliejumi ir pabarstykite žalumynais. Paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 30-35 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Sumaišykite padažą su žalumynais. Į dubenį sudėkite bulves, apipilkite padažu, sutrupinkite fetos sūrį ir suberkite riešutus. Švelniai pamaišykite rankomis, kad bulvės nesubyrėtų. Skanaus!
 
Greitosios tortilijos su faršu

6 vnt. reikės:
0,5 kg faršo,
nedidelės gūžės salotų,
indelio konservuotų pupelių,
svogūno, pomidoro, agurko,
žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, kuminų.
Faršą pakepinkite. Jei rinksitės vištienos, tortilijų įdarą pagaminsite dar greičiau. Į pakepintą faršą suverskite indelį nusunktų pupelių. Leiskite joms sušilti. Įberkite druskos, pipirų ir kuminų. Viską išmaišykite. Daržoves susmulkinkite. Tortilijas pašildykite orkaitėje arba tikro bangų krosnelėje. Pateikti visus ingredientus galima atskirai, kad kiekvienas valgantis, galėtų įsidėti to, ko nori. Prie tokių tortilijų su įdaru tinka ir įvairūs padažai. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris