Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams

Gintarė Kaminskienė
2014-08-11
Lietuvoje atsiranda vis daugiau restoranų ir užkandinių, siūlančių meksikietiškos virtuvės gardumynus. Pagaliau atrandame vieną populiariausių virtuvių pasaulyje.
Meksikietiška virtuvė tinka ir lietuviams
Meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove. Tai persipynusių vietinių tautų (majų ir actekų) maisto gamybos būdų paveldas, paįvairintas ispanų bei prancūzų virtuvių ypatumais.

Aromatų ir prieskonių įvairove
Meksikietiška virtuvė pasižymi spalvingumu, aromatų ir prieskonių įvairove. Tai persipynusių vietinių tautų (majų ir actekų) maisto gamybos būdų paveldas, paįvairintas ispanų bei prancūzų virtuvių ypatumais.
Skirtingi užkariautojai į vietinę virtuvę įnešė skirtingų bruožų. Ryžiai, citrusiniai vaisiai, kalendra, arbūzai, vanilė, česnakas ir kviečiai įvežti į šalį ispanų konkistadorų valdymo laikais. Jie į šalį atplukdė kiaulių, karvių, avių, ožkų ir vištų. Visa tai vietinių indėnų buvo įvertinta ir greitai tapo neatskiriama mitybos dalimi.
 
Svarbiausi kukurūzai
Nors šalies šiauriniuose regionuose auginami kviečiai, kukurūzai ir pupelės nuo seniausių laikų buvo svarbiausi meksikiečių maisto produktai. Kukurūzai valgomi virti, tačiau dažniausiai iš jų gaminama tešla, vadinama masa. Iš jos ruošiami įvairūs produktai – tortilijos, tamalė ir panašiai.

Tortilija (tortilla) - blynas, naudojamas įvairiems patiekalams. Pavadinimas kilo nuo ispaniško žodžio torta, reiškiančio „apvalus blynas“. Jų receptui jau maždaug 12 tūkt. metų. Pirmieji jas pradėjo kepti majai, iš šių perėmė actekai, po to – Meksiką užkariavę ispanai, o vėliau tortilijos paplito po pasaulį.
Tamalė – kukurūzų miltų tešlos gabaliukai, naudojami savotiškam meksikietiškos lazanijos atitikmeniui gaminti.
 
Indėlis į pasaulio virtuvę
Daugelis meksikietiškos virtuvės patiekalų neapsieina be čili pipirų, paprikos, česnakų, svogūnų, taip pat dažnai naudojamas cinamonas, kmynai, raudonėlis, kalendra, vaistinė kirmžolė, kakava.
Vietiniai meksikiečiai iki europiečių atvykimo naudojo daug įvairių vaisių ir daržovių, Vėliau jie paplito po pasaulį ir dabar yra neatsiejama daugelio virtuvių dalis. Prie tokių galima priskirti pomidorus, kukurūzus, paprikas, avokadus, pupeles, vanilę, papajas, ananasus, moliūgus, batatus, dumplūnes, guavas. Taip pat meksikiečiams galime dėkoti už žemės riešutus. Iš šios šalies kilęs ir kakavos gėrimas, šokoladas. Iš čia po pasaulį paplito kalakutai.
 
Regioniniai skirtumai
Meksikoje tarp šalių esama tam tikrų maisto ruošimo skirtumų. Šalies šiaurėje, kur plyti ganyklos, daugiausia ruošiami mėsos patiekalai, pavyzdžiui, aračeros pjausnys. Jukatano virtuvė pasižymi saldumu, ten naudojama daug avokadų ir kitų vaisių, medaus. Pietryčių Meksikoje ruošiami aštrūs patiekalai, gausiai naudojama vištiena. Meksikos įlankos ir Ramiojo vandenyno pakrantėse – žuvies, jūros produktų. Oašakoje populiarios tamalės, įvairūs kiti kukurūzų miltų gaminiai. O štai Meksikos kaimuose galima paragauti įvairių egzotiškų patiekalų, kurie ruošiami iš iguanos, barškuolės, koatos, žiogų, skruzdžių ir kitų vabzdžių kiaušinių.
Nors šioje Pietų Meksikos šalyje yra tiek visokių produktų, kurių mūsų šalyje galbūt niekada nerasime, ši virtuvė puikiai pritampa Lietuvoje. Meksikietiški restoranai mūsų šalyje turi lankytojų ratą ir nemenką pasiūlą. O kai kuriuos patiekalus taip lengva pasigaminti, kad jie puikiai pritaps kiekvienos šeimos meniu.

 
Receptai

Batatų ir fetos salotos su riešutais

Reikės:
2 kg batatų,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
140 g fetos sūrio,
50 g skrudintų riešutų.

Padažui: 4 laiškinių svogūnų, ½ ryšulėlio petražolių, 2 šaukštų pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų medaus, 5 šaukštų balto vyno acto.
 Batatus nulupkite ir supjaustykite dideliais gabaliukais. Smulkiai supjaustykite svogūnus. Orkaitę įkaitinkite iki 200C/180C. Saldžiąsias bulves suvilgykite aliejumi ir pabarstykite žalumynais. Paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 30-35 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Sumaišykite padažą su žalumynais. Į dubenį sudėkite bulves, apipilkite padažu, sutrupinkite fetos sūrį ir suberkite riešutus. Švelniai pamaišykite rankomis, kad bulvės nesubyrėtų. Skanaus!
 
Greitosios tortilijos su faršu

6 vnt. reikės:
0,5 kg faršo,
nedidelės gūžės salotų,
indelio konservuotų pupelių,
svogūno, pomidoro, agurko,
žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, kuminų.
Faršą pakepinkite. Jei rinksitės vištienos, tortilijų įdarą pagaminsite dar greičiau. Į pakepintą faršą suverskite indelį nusunktų pupelių. Leiskite joms sušilti. Įberkite druskos, pipirų ir kuminų. Viską išmaišykite. Daržoves susmulkinkite. Tortilijas pašildykite orkaitėje arba tikro bangų krosnelėje. Pateikti visus ingredientus galima atskirai, kad kiekvienas valgantis, galėtų įsidėti to, ko nori. Prie tokių tortilijų su įdaru tinka ir įvairūs padažai. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris