Kruopų košės nepelnytai išstumtos iš valgiaraščio

Gintarė Kaminskienė
2014-09-26
Dar vaikystėje mamos daugeliui aiškino, kad košę valgyti reikia, nes tik tuomet „užaugsi didelis ir sveikas“. Deja... vaikystėje primygtinai siūlytas patiekalas dažnai netampa kasdienio suaugusiųjų raciono dalimi. Veltui. Košes valgyti ir naudinga ir labai sveika.
Kruopų košės nepelnytai išstumtos iš valgiaraščio
Košė vaikui gali būti virta ir karvės piene, tačiau dietologai pataria pratinti prie košių, virtų vandenyje. Ilgainiui mažyliui gali pasireikšti alergija pieno baltymui, o jis bus jau pripratęs prie košės skonio su pienu.

Ryžiai
Tai vieni seniausiai pasaulyje auginamų grūdinių augalų. Ryžių tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Daugiau nei pusei žemės gyventojų ryžiai – pagrindinis maisto produktas. Esama šaltinių, kuriuose teigiama, kad Indijoje ir Kinijoje ryžiai auginami jau daugiau kaip šešis tūkstančius metų.
Didžiąją ryžių dalį sudaro baltymai, angliavandeniai ir šiek tiek riebalų. Ryžių baltymus sudaro aminorūgštys, riebaluose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, B grupės, PP, E vitaminų, daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, cinko, seleno, jodo.
Kruopų glitimas, atsirandantis kruopas verdant, mažina uždegimus virškinimo trakte. Ryžių košių patariama valgyti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.
 
Grikiai
Grikiai – vienos vertingiausių Lietuvoje auginamų kruopų, kilusių iš Indijos ir Nepalo.
Grikiuose gausu geležies, kalcio, kalio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų PP ir E. Kruopose taip pat yra krakmolo, baltymų, cukraus, aliejaus, organinių rūgščių, riboflavino, tiamino. Lizino ir metionino kiekiu grikių baltymai pranoksta visas kitas grūdines kultūras. Juose esančios maistingosios medžiagos įsisavinamos itin lengvai ir greitai. Grikių sudėtyje esantys baltymai stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kapiliarų trapumą ir pralaidumą. Jie taip pat naudingi medžiagų apykaitai, rekomenduojami tiems, kurių silpnos venos, kenčiantiems nuo kraujagyslių spazmų ir tinimų, taip pat dažnai trūkinėjant kapiliarams.
 

Avižos
Maistingumu beveik nenusileidžia grikiams. Įrodyta, kad avižos ir patiekalai iš jų didina fizinį ir psichinį organizmo atsparumą, ilgam suteikia jėgų ir gerina nuotaiką. Jose gausu daug svarbių žmogui mineralų ir vitaminų. Tai – kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, kobaltas, geležis, fluoras, jodas, vitaminai A, E, B1, B2, B6, P.
Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos kiekio. Ši košė – puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis. Ją valgant gerėja medžiagų apykaita, auga raumenų masė. Avižose esantys polifenoliai padeda organizme suskilti riebalams, stiprina imunitetą ir lėtina organizmo senėjimo procesus. Geležis, esanti avižose, reikalinga kraujo gamybai, mažakraujystės profilaktikai, o fluoras ir kalcis – formuojantis kaulams. Avižos taip pat yra puikus antioksidantas. Jų košę tinka valgyti sergantiems opalige, kamuojamiems nemigos ar protinio nuovargio. Avižose esanti ląsteliena neleidžia užkietėti viduriams.
 
Perlinės kruopos
Nors perlinių kruopų košėje yra mažiau vitaminų nei avižinėje, ji taip pat gerina virškinimą, teikia energijos. Šios kruopos naudingos sergant žarnyno ligomis ir dažnai užkietėjant viduriams.
Perlinėse kruopose yra B grupės vitaminų, ląstelienos, augalinių baltymų. Pagrindinis jų privalumas – didelis fosforo, kurio labiausiai reikia smegenims ir endokrininei sistemai, kiekis. Perlinėse kruopose yra lizino. Ši aminorūgštis padeda imuninei sistemai kovoti su virusais ir bakterijomis. Perlinių kruopų košė ilgai virškinama, tad pagerina medžiagų apykaitą.
 
Soros
Jose gausu baltymų, nikotininės rūgšties, vario, mangano, cinko, krakmolo, baltymų, šiek tiek riebalų ir ląstelienos. Jose, ypač daug kalio, fosforo ir magnio. Nemažai vitamino PP, šiek tiek B grupės vitaminų, folio rūgšties. Dėl gerokai didesnės kalio druskų koncentracijos nei kitose kruopose birios sorų košės rekomenduojamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze.
Dėl didelio kiekio krakmolo jų nepatartina valgyti linkusiems tukti žmonėms.

 
Noriu sužinoti, ar nukenčia košės maistinė vertė, jei ją verdu piene? Girdėjau, kad vaikams pienas apskritai trukdo įsisavinti geležį iš kitų maisto produktų.
Emerita, 32 m.
 
Atsako specialistė
Gydytoja dietologė Žana Antonova:


- Nenukenčia. Skiriasi energinė vertė. Jei košė verdama piene, padidėja jos energinė vertė. Su kuo virti košę – priklauso nuo žmogaus mitybos įpročių. Jei skanu su pienu ir žmogus neturi svorio, alergijos karvės piene esantiems baltymams, ar ligų, kurių metu reikia riboti baltymo kiekį, problemų, jokių kliūčių nematau.
Vaikams geležies pasisavinimas gali sutrikti dėl anksti į mitybą įvedamo karvės pieno vietoje pieno mišinio. Košė vaikui gali būti virta karvės piene, bet patarčiau pratinti prie košių, virtų vandenyje. Ilgainiui mažyliui gali pasireikšti alergija pieno baltymui, o jis bus jau pripratęs prie košės skonio su pienu. Tuomet bus sunku vandenyje virtą košę jam sumaitinti.

 
Receptai
Žemaitiška perlinių kruopų košė su „mirkalu“


Reikės:
0,5 kg perlinių kruopų,
3 bulvių,
1 stiklinės pieno,
žiupsnelio druskos ir pipirų,
300 g šoninės,

1 svogūno,
2 šaukštų miltų,
0,5 l pieno,
Užpilti kruopas vandeniu ir palikti per naktį. Po nakties nupilti vandenį, praskalauti kruopas, supilti į puodą. Ant viršaus užpilti vandens taip, kad kruopos būtų apsemtos per tris pirštus. Įdėti druskos ir virti maždaug apie valandą. Kol vanduo nugaruos ir kruopos išvirs – pasidarys minkštos. Kol košė verda, nuskusti ir smulkia tarka sutarkuoti bulves. Kai kruopos jau pakankamai minkštos, supilti į puodą tarkius ir gerai viską išmaišyti. Ant silpnos ugnies pavirti apie dešimt minučių. Supilti pieną, išmaišyti, pavirti dar apie porą minučių ir išmaišyti.
Pakepinti šoninę ir smulkintą svogūną. Jei trūksta riebalų, įpilti šiek tiek aliejaus. Į keptuvę įdėti miltų. Išmaišyti, įpilti pieno. Kaitinti ir maišyti, kol padažas sutirštės. Pagal skonį įberti druskos ir pipirų. Košę patiekti su padažu. Skanaus!
 
Sorų blynai su grybų padažu

Reikės:
250 g sorų kruopų,
1/4 l pieno,
1/2 stiklinės vandens,
400 g grybų,
3 šaukštų sviesto,
1/4 šaukštelio druskos,
1/8 l grietinės,
juodųjų pipirų, kapotų petražolių,
4 kiaušinių.
Užvirinti pieną. Suberti nuplautas sorų kruopas. Išmaišyti ir palikti, kad išbrinktų. Šviežius grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepinti svieste. Pasūdyti, keptuvę uždengti ir sumažinti ugnį. Troškinti penkias minutes. Užvirinti pusę stiklinės vandens. Sukrėsti grietinę, suberti grybus ir išvirti tirštą padažą. Pagardinti druska ir pipirais. Išbrinkintas kruopas išmaišyti, įmušti kiaušinius, įberti druskos. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir iškepti blynus. Blynus tiekti su grybų padažu, pabarstyti petražolėmis. Skanaus!

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Klausimas, užteks nuo kitų metų sausio pirmosios vaistinėse nuotolinės vaistininkų priežiūros farmakotechnikams kaip buvo iki &sca...
    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...

    Sveika šeima


    Šiandien tartis dėl gimdymo su gydytoju - nerekomenduojama

    Būsimos gimdyvės neretai iš anksto tariasi su gydytojais akušeriais ginekologais, kad būtent jie priimtų gimdymą. Kokia viso to prasmė? Ar verta? Bijau, kad taip tik medikas bus įpareigojamas „budėti“. Margarita, 32 m. 

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica