Kodėl „šiukšlinis maistas“ tirpsta burnoje

www.lsveikata.lt
2017-09-14
Užkrimsti ko nors tokio, o greičiausiai - nesveiko maisto, užsinori net ir sveikos gyvensenos puoselėtojai. Beje, kaip teigia gydytojai, kartais to negalima suversti valios neturėjimai. Tokie silpnumo momentai gali įspėti ir apie mikroelementų deficitą jūsų organizme. 
Kodėl „šiukšlinis maistas“ tirpsta burnoje
Viena paslapčių, kodėl greitas maistas yra taip mėgstamas – neprilygstami skonio potyriai: nė vienas subalansuotas patiekalas negali būti vienu metu ir saldus, ir sūrus, riebus ir kartus‚ tirpti burnoje“ (o traškučiai gali!).

Vakarinis „apsiėdimas“
Pastebėjote, kad artėjant vakarui noras užkrimsti ko nors saldaus ar riebaus stiprėja? Harvardo ir Oregono universitetų dėstytojai paaiškino šią nesveiką tendenciją. Tyrimo rezultatai skelbia, kad tarp apetito ir biologinio organizmo laikrodžio egzistuoja ryšys. Mūsų organizmo bioritmai sureguliuoti taip, kad būtent vakare pasiekiamas alkio pikas. Ir atvirkščiai, apie 8 val. ryto apetitas dar „snaudžia“.
 
Štai ir senovėje mūsų protėviai vakarieniaudavo gausiai, kad sukauptų energiją rytinei medžioklei, o rytinis persivalgymas galėjo kainuoti ir gyvybę. Laikai pasikeitė, tačiau vidinio laikrodžio rodyklių Gamta nepersuko.

 
Nekontroliuojamas noras pavalgyti
Stivenas Viterlis, valgymo elgsenos ekspertas ir knygos „Kodėl žmonės mėgsta šiukšlinį maistą“ autorius, 20 metų studijavo „šiukšlinio maisto“ (angl. junk food) ypatumus, bandydamas suprasti, kodėl mėsainiai, traškučiai, bandelės taip yra mėgstami.
Pirmoji paslaptis – neprilygstami skonio potyriai: nė vienas subalansuotas patiekalas negali būti vienu metu ir saldus, ir sūrus, riebus ir kartus‚ tirpti burnoje (o traškučiai gali!).
 
Antroji paslaptis – „šiukšlinio maisto“ sudėtyje, kuri greitai pasotina organizmą, apie tai siųsdama signalus smegenims, tačiau po pusės valandos valgyti ir vėl norisi. Greito maisto gamintojai išleidžia milijonus dolerių, kad rastų „idealų“ skonį, pagaminti traškią plutelę ar išgauti lengvą konsistenciją. Nes kuo greičiau maistas „tirpsta burnoje“, tuo mažiau kaloringas jis mums atrodo.
 
Produktai, apie kurių kenksmingumą nesusimąstome
Iš tiesų kartais galima ir nusižengti taisyklėms. Tačiau tik kartais. Mat, pavyzdžiui, po nekaltų desertukų kauke slepiasi kalorijų bombos.
Dietologai įvardija tris didžiausius apgavikus. Specialistai ragina būtinai atkreipti dėmesį į pieno produktų riebumą ir sudėtį. Štai kad ir glazūra padengti sūreliai. Pagal jų sudėtį chemiją galima mokytis: natūralią varškę juose dažnai keičia sintetinis varškės produktas, sviestą – augaliniai riebalai, o kur dar keli šaukšteliai cukraus. Ir taip sveriantis vos 40-60 gramų saldusis sūrelis slepia savyje daugiau nei 160 kcal.

 
Sumuštinis su dešra – taip pat ne koks variantas. Pagal kaloringumą tai net ne užkandis, o visaverčiai priešpiečiai, be to, su paslėpta grėsme. Kaip žinia, daugelyje dešrų mėsos yra mažai, o sočiųjų riebalų ir druskos – gausu.
Bandelės be įdaro taip pat nenaudingos, kaip ir su įdaru. Tie, kurie giriasi valgantys kruasanus be įdaro, net nesusimąsto, kad sluoksniuota tešla – tai sočiųjų riebalų ir parastųjų angliavandenių derinys.

 

Svarbu
Pasikeitęs skonis gali signalizuoti apie ligą
Jeigu anksčiau nė dienos negalėdavote iškęsti be raugintų agurkų, o dabar renkatės tik prėską maistą, nepalikite šio fakto be dėmesio. Staigus skonių pasikeitimas dažnai gali perspėti apie rimtus sutrikimus, tiesa, nėščiųjų tai neliečia.
 
Raugintų produktų mėgėjai turėtų pasitikrinti skrandžio rūgštingumą. Raugintiems kopūstams dažnai atsispirti negali gastritu sergantys žmonės.
Norisi aštraus maisto? Vadinasi, trūksta virškinimo fermentų.
Ėmėte valgyti prėską maistą? Vertėtų pasitikrinti dėl opos, gastrito, kepenų ar tulžies pūslės ligų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris