Kiek dažyto maisto valgyti saugu?

www.lsveikata.lt
2014-05-30
Ne paslaptis, kad maisto pramonė vilioja pirkėjo akį maisto produktų išvaizdą pagrąžindama patraukliomis spalvomis. Juk vargu ar susigundytume pilkos spalvos guminukais ar jogurtu. Kai kurios šių spalvų – natūralios kilmės, kiti dažikliai – sintetiniai.
Kiek dažyto maisto valgyti saugu?

Apie tai, kokių natūralių ir sintetinių maisto dažiklių suvartojame daugiausiai, koks kiekis yra saugus bei kurių dažiklių geriau vengti, kalbamės su dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologe Žana Antonova.
 
- Kokie natūralus maisto dažikliai populiariausi? Kokių per gyvenimą suvalgome daugiausiai?
- Plačiausiai maisto pramonėje naudojami  natūralūs maisto dažikliai – augaliniai pigmentai karotinoidai (E160). Tai geltonos ir oranžinės spalvos junginiai. Pats populiariausias iš jų yra  biologiškai aktyvus vitamino A provitaminas b-karotinas (pvz., juo dažomas margarinas). Taip pat labai  populiarūs yra iš karamelės gaminami skirtingų atslapvių rudi dažikliai, iš ciberžolės išgaunamas gelsvo atspalvio kurkuminas (E100), iš Pietų Amerikoje augančių dažinės turlijos medžių gaminamas rausvo atspalvio anatas (E160b), burokelių raudonasis dažiklis (E162). Antocianinų (E163) atspalviai varijuoja nuo raudono ir violetinio iki mėlyno. Šie natūralūs pigmentai išgaunami iš įvairių vaisių ir daržovių, tokių kaip vynuogės, šeivamedžio uogos, juodieji serbentai, tamsiai raudonos morkos bei raudonieji kopūstai. o iš augalais mintančių vabzdžių išgaunamas karminas (E120) – natūralus ryškiai raudonas pigmentas.

 
- Kokių sintetinių dažiklių suvalgome daugiausiai? Kokie iš jų pavojingi?
- Bene labiausiai paplitęs sintetinis dažiklis – citrinos geltonumo tartrazinas (E102). Populiarus ir vyšninės spalvos eritrozinas (E127). Pastarasis gana plačiai naudojamas kai kuriuose saldumynuose, pvz., saldainiuose, ledinukuose, tortų puošimo kremuose ir pan. E129, alura raudonojo dažiklio kiekiai stipriai ribojami konditerijoje ir mėsos gaminiuose. Šių sintetinių dažiklių reikėtų vengti alergiškiems žmonėms – jis gali sustiprinti alergines reakcijas, bronchinės astmos simptomus. Kai kuriose šalyse šie dažikliai apskritai uždrausti.
 
- Kiek natūralių dažiklių valgyti yra saugu? Ar natūralūs dažikliai gali pakenkti sveikatai?
Nepageidaujamą poveikį sveikatai gali sukelti ir natūralūs maisto priedai, ir priedų neturintys maisto produktai, jeigu jų suvartojamas didelis kiekis. Todėl visus produktus reikia vartoti saikingai.
 
- Ar yra sveikatai nepavojingų sintetinių dažiklių?

Jeigu neviršijama leistina paros dozė, kuri nustatoma kiekvienam maisto priedui, maisto priedas laikomas saugiu, sveikatai nepavojingu. Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, maiste esantys priedai turėtų būti laikomi saugiais net jeigu į maistą įdėtas didžiausias leidžiamas jų kiekis ir tokio maisto suvalgoma labai daug.
 
- Kokių spalvotų maisto produktų kurių geriau apskritai vengti?
- Rekomenduočiau vengti neįprastai ryškių, gražių spalvų maisto produktų. Dažniausia tai konditerijos gaminiai, konservuotos uogos, skirtos papuošimui, kiti saldumynai.

 
- Kokius spalvotus produktus galime drąsiai rinktis?
- Turbūt nenustebinsiu atsakydama, kad tai – daržovės ir vaisiai. Renkantis maisto produktus, reikėtų vengti maisto priedų: rinktis natūralų, mažai perdirbtą maistą. Geriausias maistas – ruoštas namuose.

- Kaip vertinate natūralų karamelės dažiklį?
- Vienas populiariausių dažiklių pasaulyje. Jis gaunamas kaitinant angliavandenius, pvz., fruktozę, dekstrozę, ar invertuotą cukrų su maistine rūgštimi – sieros, fosforo, arba citrinų. Šis dažiklis naudojamas gaiviuosiuose gėrimuose, norint suteikti jiems rudą spalvą. Karamelinį dažiklį, kaip ir kitus panašius priedus, vartojant saikingai, neigiamos pasekmės sveikatai mažai tikėtinos.
Kaip parduotuvėse atpažinti, ar produktuose natūralus dažiklis, ar sintetinis?
Perkant maisto produktus visada reikėtų atidžiai perskaityti etiketėje esančia informaciją (ne visada natūralios kilmės dažikliai užšifruojami po raide E), į jų tinkamumo vartoti terminą: kuo ilgesnis tinkamumo terminas , tuo daugiau į jį pridėta, greičiausiai, sintetinių konservantų. Maisto produktuose su trumpu galiojimo terminu gali nebūti jokių dažiklių ar kitų priedų, arba gali būti natūralių dažiklių –  jie pasižymi jautrumu aplinkos fiziniams ir cheminiams veiksniams – Ph terpei, temperatūrai ir kt. Natūralūs dažikliai yra ne tokių ryškių spalvų kaip sintetiniai. Maisto produktų, kurie pagaminti su natūralios kilmės dažikliais  su dažikliais, kaina bus didesnė nei tų, kuriuose naudojami sintetiniai dažikliai – pastarųjų savikaina kur kas žemesnė.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris