Kepate duoną namuose? Neapsigaukite

Greta Vanagienė
2019-10-28
Manančius, kad sveikiausią duoną galima išsikepti tik namuose, gydytoja dietologė Edita Saukaitytė ragina neapsigauti. Mat, į naminę duoną dažnai įdedame per daug cukraus. Prekybos centrų lentynose duonos pasirinkimas kiekvieno poreikiui: su moliūgais, avižomis, linų sėklomis, saulėgrąžomis. Bet kaip išsirinkti sveikesnę?
Kepate duoną namuose? Neapsigaukite
Naudingiausia rinktis viso grūdo miltų duoną, nes tokiuose miltuose išsaugoma daugiau mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, tokia duona yra sotesnė ir naudingesnė sveikatai – nesukelia didelių glikemijos svyravimo.

Naminė pakiša koją
Kadangi parduotuvėse apstu duonos su nepageidaujamais konservantais ar su didesniu cukraus kiekiu, dalis pasvarsto gal vertą duonos išsikepti namuose. Tačiau, kaip pastebi gydytoja dietologė E.Saukaitytė, pačių kepama duona kartais gali pakišti koją. Mat gaminant namuose nors visada žinosime, ką tiksliai dedame į gaminį, šis ne retai prasilenkia su sveikuoliškumu dėl per didelio kiekio... cukraus.
 

„Ne kartą iš pacientų teko girdėti, kad pradėjus kepti duoną namuose ėmė augti svoris. Taip atsitinka dėl to, kad dedama daug papildomų priedų, pavyzdžiui džiovintų vaisių, arba tiesiog neatsispiriama skoniui ir valgoma gerokai per daug. Kepant su natūraliu raugu galima naudoti mažiau cukraus ar visai jo nedėti. Tokia duona sotesnė“, - pastebi dietologė Edita Saukaitytė pridurdama, kad ne retai šeimininkei duoną pasitaiko ir sukepti.  

 
Sukepusioje, apskrudusioje plutoje susidaro kancerogeninį poveikį turinčios medžiagos akrilamidai, tad tokios plutos nerekomenduojama valgyti -  geriau ją nupjauti.

 
Visų pirma – miltai
Nors gamintojai pirkėjus vilioja siūlydami duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip saulėgrąžos, sėmenis ar avižos, dietologė E.Saukaitytė sako, kad pagrindinė sudėtinė duonos dalis yra miltai.  Siekiantiems, kad į kasdienį racioną  būtų įtrauktas sveikas produktas, pirmiausia sudėties eilutėje verta ieškoti būtent jų rūšies. „Naudingiausia rinktis viso grūdo miltų duoną, nes tokiuose miltuose išsaugoma daugiau mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, tokia duona yra sotesnė ir naudingesnė sveikatai – nesukelia didelių glikemijos svyravimo. Tuo tarpu  skaidulos reikalingos gerai žarnyno veiklai“, - aiškina gydytoja.
Kiti kriterijai – kuo mažiau cukraus. Anot dietologės - geriausiai išvis be jo. Tuo tarpu duonos priedai, nors ir naudingi, atsiduria tik trečioje vietoje. Čia  naudos duos ir sėklomis, ir skaidulomis, ir daržovės praturtinta duona.
 
Balta – „eina į kūną“
Dietologė atkreipia dėmesį,  kad balta duona ir baltų miltų gaminiai pasižymi aukšta energine verte, bet maža maistine. Be to baltų miltų gaminiuose ženkliai mažiau skaidulų, B grupės vitaminų, baltymų.
„Tokie produktai nesuteikia sotumo, todėl lengva persivalgyti. Be to, baltų miltų gaminiai yra aukštesnio glikeminio indekso, tad lengviau „eina į kūną”. Tokie kepiniai nerekomenduojami norintiems mažinti svorį, sergantiems cukriniu diabetu ar esant gliukozės tolerancijos sutrikimui“, - teigia dietologė. Vis tik anot jos,  kai kuriais atvejais balta duona gali būti ir naudinga. Mat po skrandžio apsinuodijimo organizmas gerai reaguoja į baltos duonos džiūvėsius, kurie yra lengvai virškinami.

Padžiovintą duoną lengviau toleruoja žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą. Jei suvalgius šviežios duonos vargina pilvo pūtimas, gydytoja ragina pabandyti valgyti kiek pastovėjusią, padžiūvusią duoną.

Valgyti sakingai
Anot specialistės, nėra visiems bendros taisyklės, kiek duonos rekomenduojama suvalgyti per dieną. Tai priklauso nuo amžiaus, fizinio aktyvumo, svorio, ar turimų virškinimo sistemos negalavimų. Dietologės teigimu, grūdinės kultūros turėtų sudaryti nemažą dalį raciono, todėl duona, kepta iš viso grūdo miltų, turėtų būti jo dalimi.
„Tačiau valgyti tą pačią duoną su kiekvienu patiekalu tikrai nereikia  - taip maisto racionas taps skurdus. Reikėtų vartoti ir kitų grūdinių gaminių, ne tik duoną“, - primena E.Saukaitytė.

 
Verta žinoti
Nepasimesti duonos rinkoje gali padėti ir pakuotės ženklinimas, pavyzdžiui „Ekologiška“, tačiau pasigirti šiuo ženkleliu kol kas gali tik vieninteliai duonos gamintojai.
E.Saukaitytė išskiria ir duonai pritaikytą „Rakto skylutės“ simbolį – taip  ženklinami sveikatai palankesni gaminiai.

 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

    Klausimas, užteks nuo kitų metų sausio pirmosios vaistinėse nuotolinės vaistininkų priežiūros farmakotechnikams kaip buvo iki &sca...
    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...

    Sveika šeima


    Šiandien tartis dėl gimdymo su gydytoju - nerekomenduojama

    Būsimos gimdyvės neretai iš anksto tariasi su gydytojais akušeriais ginekologais, kad būtent jie priimtų gimdymą. Kokia viso to prasmė? Ar verta? Bijau, kad taip tik medikas bus įpareigojamas „budėti“. Margarita, 32 m. 

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica