Kepate duoną namuose? Neapsigaukite

Greta Vanagienė
2019-10-28
Manančius, kad sveikiausią duoną galima išsikepti tik namuose, gydytoja dietologė Edita Saukaitytė ragina neapsigauti. Mat, į naminę duoną dažnai įdedame per daug cukraus. Prekybos centrų lentynose duonos pasirinkimas kiekvieno poreikiui: su moliūgais, avižomis, linų sėklomis, saulėgrąžomis. Bet kaip išsirinkti sveikesnę?
Kepate duoną namuose? Neapsigaukite
Naudingiausia rinktis viso grūdo miltų duoną, nes tokiuose miltuose išsaugoma daugiau mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, tokia duona yra sotesnė ir naudingesnė sveikatai – nesukelia didelių glikemijos svyravimo.

Naminė pakiša koją
Kadangi parduotuvėse apstu duonos su nepageidaujamais konservantais ar su didesniu cukraus kiekiu, dalis pasvarsto gal vertą duonos išsikepti namuose. Tačiau, kaip pastebi gydytoja dietologė E.Saukaitytė, pačių kepama duona kartais gali pakišti koją. Mat gaminant namuose nors visada žinosime, ką tiksliai dedame į gaminį, šis ne retai prasilenkia su sveikuoliškumu dėl per didelio kiekio... cukraus.
 

„Ne kartą iš pacientų teko girdėti, kad pradėjus kepti duoną namuose ėmė augti svoris. Taip atsitinka dėl to, kad dedama daug papildomų priedų, pavyzdžiui džiovintų vaisių, arba tiesiog neatsispiriama skoniui ir valgoma gerokai per daug. Kepant su natūraliu raugu galima naudoti mažiau cukraus ar visai jo nedėti. Tokia duona sotesnė“, - pastebi dietologė Edita Saukaitytė pridurdama, kad ne retai šeimininkei duoną pasitaiko ir sukepti.  

 
Sukepusioje, apskrudusioje plutoje susidaro kancerogeninį poveikį turinčios medžiagos akrilamidai, tad tokios plutos nerekomenduojama valgyti -  geriau ją nupjauti.

 
Visų pirma – miltai
Nors gamintojai pirkėjus vilioja siūlydami duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip saulėgrąžos, sėmenis ar avižos, dietologė E.Saukaitytė sako, kad pagrindinė sudėtinė duonos dalis yra miltai.  Siekiantiems, kad į kasdienį racioną  būtų įtrauktas sveikas produktas, pirmiausia sudėties eilutėje verta ieškoti būtent jų rūšies. „Naudingiausia rinktis viso grūdo miltų duoną, nes tokiuose miltuose išsaugoma daugiau mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, tokia duona yra sotesnė ir naudingesnė sveikatai – nesukelia didelių glikemijos svyravimo. Tuo tarpu  skaidulos reikalingos gerai žarnyno veiklai“, - aiškina gydytoja.
Kiti kriterijai – kuo mažiau cukraus. Anot dietologės - geriausiai išvis be jo. Tuo tarpu duonos priedai, nors ir naudingi, atsiduria tik trečioje vietoje. Čia  naudos duos ir sėklomis, ir skaidulomis, ir daržovės praturtinta duona.
 
Balta – „eina į kūną“
Dietologė atkreipia dėmesį,  kad balta duona ir baltų miltų gaminiai pasižymi aukšta energine verte, bet maža maistine. Be to baltų miltų gaminiuose ženkliai mažiau skaidulų, B grupės vitaminų, baltymų.
„Tokie produktai nesuteikia sotumo, todėl lengva persivalgyti. Be to, baltų miltų gaminiai yra aukštesnio glikeminio indekso, tad lengviau „eina į kūną”. Tokie kepiniai nerekomenduojami norintiems mažinti svorį, sergantiems cukriniu diabetu ar esant gliukozės tolerancijos sutrikimui“, - teigia dietologė. Vis tik anot jos,  kai kuriais atvejais balta duona gali būti ir naudinga. Mat po skrandžio apsinuodijimo organizmas gerai reaguoja į baltos duonos džiūvėsius, kurie yra lengvai virškinami.

Padžiovintą duoną lengviau toleruoja žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą. Jei suvalgius šviežios duonos vargina pilvo pūtimas, gydytoja ragina pabandyti valgyti kiek pastovėjusią, padžiūvusią duoną.

Valgyti sakingai
Anot specialistės, nėra visiems bendros taisyklės, kiek duonos rekomenduojama suvalgyti per dieną. Tai priklauso nuo amžiaus, fizinio aktyvumo, svorio, ar turimų virškinimo sistemos negalavimų. Dietologės teigimu, grūdinės kultūros turėtų sudaryti nemažą dalį raciono, todėl duona, kepta iš viso grūdo miltų, turėtų būti jo dalimi.
„Tačiau valgyti tą pačią duoną su kiekvienu patiekalu tikrai nereikia  - taip maisto racionas taps skurdus. Reikėtų vartoti ir kitų grūdinių gaminių, ne tik duoną“, - primena E.Saukaitytė.

 
Verta žinoti
Nepasimesti duonos rinkoje gali padėti ir pakuotės ženklinimas, pavyzdžiui „Ekologiška“, tačiau pasigirti šiuo ženkleliu kol kas gali tik vieninteliai duonos gamintojai.
E.Saukaitytė išskiria ir duonai pritaikytą „Rakto skylutės“ simbolį – taip  ženklinami sveikatai palankesni gaminiai.

 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris