Kepate ant grilio? Laikykitės kepimo taisyklių

Aida Žemaitytė
2019-06-20
Grilio sezonas jau įsisiūbavo, o mes mokomės čirškinti pačius įvairiausius produktus. Tačiau ar nepritrūkstame žinių, kaip derėtų kepti maistą ant žarijų, kad šis būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, taip pat – kokius produktus kepti galima, o kurių sąlyčio su tiesiogine kaitra reikėtų vengti?  
Kepate ant grilio? Laikykitės kepimo taisyklių
Ant grotelių maistas turi būti kepamas vidutinėje temperatūroje, o ne ant atviros liepsnos, kai malkos dar ne visiškai sudegusios.

Mitybos specialistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė sako, kad gaminant ant grilio svarbu trys dalykai: produktų pasirinkimas, tinkama temperatūra ir kepimo laikas.

 
Per stipriai apkepė – nupjaukite
„Deja, vis dar gausu žmonių, kuriems pakankamai iškepęs maistas atrodo tik toks, kuris gerokai apskrudęs. Lygiai taip pat apsigauna manantys, kad jeigu kepa ant grilio daržoves ar žuvį, tai jau neabejotinai sveika. Deja, ne visada tai tiesa, nes, pavyzdžiui, jeigu ant daržovių aiškiai matomi juodi dryžiai – tai jau kenkia sveikatai: turi kancerogeninių, vėžį sukeliančių medžiagų. Ar ant grilio dėsite daržoves ar vaisius, sūrį ar žuvį, mėsą – visa tai turi parusti lengvai ir natūraliai, o pajuodavimų venkite. Jei jau taip nutiko, tada bent nupjaukite juos ir nevalgykite“, – sako mitybos specialistė.

 
Nepadauginkite aliejaus
Skanu tai, kas riebu, nes riebalai skatina išsiskirti malonumo hormonus. „Nesvarbu, ką dedame ant grotelių, esame įpratę gausiai apšlakstyti aliejumi ir dėti tiesiai ant atviros ugnies, kai reikėtų kepti ant vos rusenančių žarijų. Taip, toks patiekalas apskrunda ir aukštoje temperatūroje riebalai skyla bei susidaro organizmui kenkiančios medžiagos. Be to, net jeigu nekaloringą daržovę gausiai apipilsime aliejumi, ji taps kalorijų bomba. O tai svarbu tiems, kuriems aktualu jų svoris. Tokiu atveju riebalų prisigėrusių daržovių galime valgyti tik mažą porciją. Skirtingos daržovės riebalus sugeria skirtingai. Pavyzdžiui, baklažanai juos sugeria tarsi kempinės! Nesu prieš riebalus – jie yra būtina mūsų kasdienio raciono dalis, tačiau keptų riebalų vertėtų vengti. Tai nėra tas pats, kas šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus ant salotų “, – pataria V.Kurpienė.
 
Nekepkite ant atviros ugnies
Anot mitybos specialistės, labai svarbu, kad maistas būtų kepamas vidutinėje temperatūroje, o ne ant atviros liepsnos, kai malkos dar ne visiškai sudegusios. „Reikia išlaikyti balansą, nes jeigu, tarkime, mėsą kepame per žemoje temperatūroje, tai vėlgi blogai – ji džiūsta, išgaruoja vanduo; jei mėsą griliname ant atviros ugnies – ji apskrunda, apdega, o vidus lieka neiškepęs. Taigi, kepdami mėsą ar dešreles, būtinai vartykite, kad riebalai nelašėtų ant ugnies. Degantys riebalai išsiskiria kenksmingas medžiagas, kurios per dūmus patenka į mūsų maistą“, – teigia pašnekovė.
 
Ne visi produktai draugauja su griliu

Skubame, tad dažnai kepimui ant grilio renkamės dešreles. Ar tai gerai? „Pasidomėkite, iš ko dešrelės pagamintos: kiek jose riebalų (kiekis gali jus nustebinti!), ar jos nėra skirtos tik virti. Rūkytų ar rausvos spalvos virtų dešrelių kepti nerekomenduojama, nes jose yra nitritinės druskos (E250), kuri, kepinama aukštoje temperatūroje, virsta kancerogeninėmis medžiagomis. Jeigu nenorite atsisakyti dešrelių, rinkitės specialiai griliui skirtas kepamąsias dešreles. Nesielkime priešingai, – rūkytas kepame džiaugdamiesi intensyvesniu skoniu, – mitybos specialistė sako, jog verta keisti tokius įpročius, jei norime išlikti sveiki. Jei norisi intensyvesnio skonio mėsą gardinkime įvairiais prieskoniais.  
V.Kurpienė pabrėžia, kad kartą ar du per sezoną suvalgę rūkyto produkto ar grilintų dešrelių tikrai nesusirgsime, tačiau reguliariai vartojant netinkamai paruoštus produktus tikimybė susirgti padidėja.  
 
Patarimai norintiems grilinti sveikai:
Prieš kepdami mėsą įsitikinkite, kad ji nėra pernelyg užšalusi, turi būti kambario temperatūros. Jei naudojate elektrinę kepsninę, nustatykite vidutinę temperatūrą ir palaukite, kol prietaisas įkais; jei kepate ant malkomis kūrenamos kepsninės, palaukite, kol malkos taps žarijomis. Ar kepsninė pakankamai įkaitusi, patikrinkite virš jos ištiesę ranką – jei galite ją išlaikyti 30 sekundžių, tuomet temperatūra tinkama! Nuimtai nuo kepsninės mėsai ar žuviai leiskite 5 minutes pastovėti uždengtame inde – taps sultingesnė ir minkštesnė.
 
Žuvies nemarinuokite, nes marinate esanti rūgštis skaldo baltymus, – tada kepdama ji subyra. Ištraukę žuvį iš šaldytuvo, keletą minučių leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros, tada barstykite prieskoniais. Žuvis kepa greitai, todėl vienam žuvies centimetrui (storiui) reikia 4 minučių, kad iškeptų. Lašiša, šamas, upėtakis, skumbrė, karšis – populiariausi grilio pasirinkimai. Nuo grilio nuimtai žuviai leiskite 5 minutes „pailsėti“ – taps sultingesnė, minkštesnė.
 
Rinkdamiesi sūrį atminkite, kad minkštesni, daugiau drėgmės turintys ir birūs sūriai (pvz. feta,  mocarela) kepami ant grotelių išsilydys ir nuvarvės tiesiai ant žarijų. Tačiau jie puikiai tinka įvairioms užkepėlėms ar grilyje keptoms daržovėms įdaryti. Sūrį kepkite tik gerai įkaitintoje kepsninėje – taip jo išorė lengvai apskrus, o vidus išliks minkštas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris