Kepate ant grilio? Laikykitės kepimo taisyklių

Aida Žemaitytė
2019-06-20
Grilio sezonas jau įsisiūbavo, o mes mokomės čirškinti pačius įvairiausius produktus. Tačiau ar nepritrūkstame žinių, kaip derėtų kepti maistą ant žarijų, kad šis būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, taip pat – kokius produktus kepti galima, o kurių sąlyčio su tiesiogine kaitra reikėtų vengti?  
Kepate ant grilio? Laikykitės kepimo taisyklių
Ant grotelių maistas turi būti kepamas vidutinėje temperatūroje, o ne ant atviros liepsnos, kai malkos dar ne visiškai sudegusios.

Mitybos specialistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė sako, kad gaminant ant grilio svarbu trys dalykai: produktų pasirinkimas, tinkama temperatūra ir kepimo laikas.

 
Per stipriai apkepė – nupjaukite
„Deja, vis dar gausu žmonių, kuriems pakankamai iškepęs maistas atrodo tik toks, kuris gerokai apskrudęs. Lygiai taip pat apsigauna manantys, kad jeigu kepa ant grilio daržoves ar žuvį, tai jau neabejotinai sveika. Deja, ne visada tai tiesa, nes, pavyzdžiui, jeigu ant daržovių aiškiai matomi juodi dryžiai – tai jau kenkia sveikatai: turi kancerogeninių, vėžį sukeliančių medžiagų. Ar ant grilio dėsite daržoves ar vaisius, sūrį ar žuvį, mėsą – visa tai turi parusti lengvai ir natūraliai, o pajuodavimų venkite. Jei jau taip nutiko, tada bent nupjaukite juos ir nevalgykite“, – sako mitybos specialistė.

 
Nepadauginkite aliejaus
Skanu tai, kas riebu, nes riebalai skatina išsiskirti malonumo hormonus. „Nesvarbu, ką dedame ant grotelių, esame įpratę gausiai apšlakstyti aliejumi ir dėti tiesiai ant atviros ugnies, kai reikėtų kepti ant vos rusenančių žarijų. Taip, toks patiekalas apskrunda ir aukštoje temperatūroje riebalai skyla bei susidaro organizmui kenkiančios medžiagos. Be to, net jeigu nekaloringą daržovę gausiai apipilsime aliejumi, ji taps kalorijų bomba. O tai svarbu tiems, kuriems aktualu jų svoris. Tokiu atveju riebalų prisigėrusių daržovių galime valgyti tik mažą porciją. Skirtingos daržovės riebalus sugeria skirtingai. Pavyzdžiui, baklažanai juos sugeria tarsi kempinės! Nesu prieš riebalus – jie yra būtina mūsų kasdienio raciono dalis, tačiau keptų riebalų vertėtų vengti. Tai nėra tas pats, kas šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus ant salotų “, – pataria V.Kurpienė.
 
Nekepkite ant atviros ugnies
Anot mitybos specialistės, labai svarbu, kad maistas būtų kepamas vidutinėje temperatūroje, o ne ant atviros liepsnos, kai malkos dar ne visiškai sudegusios. „Reikia išlaikyti balansą, nes jeigu, tarkime, mėsą kepame per žemoje temperatūroje, tai vėlgi blogai – ji džiūsta, išgaruoja vanduo; jei mėsą griliname ant atviros ugnies – ji apskrunda, apdega, o vidus lieka neiškepęs. Taigi, kepdami mėsą ar dešreles, būtinai vartykite, kad riebalai nelašėtų ant ugnies. Degantys riebalai išsiskiria kenksmingas medžiagas, kurios per dūmus patenka į mūsų maistą“, – teigia pašnekovė.
 
Ne visi produktai draugauja su griliu

Skubame, tad dažnai kepimui ant grilio renkamės dešreles. Ar tai gerai? „Pasidomėkite, iš ko dešrelės pagamintos: kiek jose riebalų (kiekis gali jus nustebinti!), ar jos nėra skirtos tik virti. Rūkytų ar rausvos spalvos virtų dešrelių kepti nerekomenduojama, nes jose yra nitritinės druskos (E250), kuri, kepinama aukštoje temperatūroje, virsta kancerogeninėmis medžiagomis. Jeigu nenorite atsisakyti dešrelių, rinkitės specialiai griliui skirtas kepamąsias dešreles. Nesielkime priešingai, – rūkytas kepame džiaugdamiesi intensyvesniu skoniu, – mitybos specialistė sako, jog verta keisti tokius įpročius, jei norime išlikti sveiki. Jei norisi intensyvesnio skonio mėsą gardinkime įvairiais prieskoniais.  
V.Kurpienė pabrėžia, kad kartą ar du per sezoną suvalgę rūkyto produkto ar grilintų dešrelių tikrai nesusirgsime, tačiau reguliariai vartojant netinkamai paruoštus produktus tikimybė susirgti padidėja.  
 
Patarimai norintiems grilinti sveikai:
Prieš kepdami mėsą įsitikinkite, kad ji nėra pernelyg užšalusi, turi būti kambario temperatūros. Jei naudojate elektrinę kepsninę, nustatykite vidutinę temperatūrą ir palaukite, kol prietaisas įkais; jei kepate ant malkomis kūrenamos kepsninės, palaukite, kol malkos taps žarijomis. Ar kepsninė pakankamai įkaitusi, patikrinkite virš jos ištiesę ranką – jei galite ją išlaikyti 30 sekundžių, tuomet temperatūra tinkama! Nuimtai nuo kepsninės mėsai ar žuviai leiskite 5 minutes pastovėti uždengtame inde – taps sultingesnė ir minkštesnė.
 
Žuvies nemarinuokite, nes marinate esanti rūgštis skaldo baltymus, – tada kepdama ji subyra. Ištraukę žuvį iš šaldytuvo, keletą minučių leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros, tada barstykite prieskoniais. Žuvis kepa greitai, todėl vienam žuvies centimetrui (storiui) reikia 4 minučių, kad iškeptų. Lašiša, šamas, upėtakis, skumbrė, karšis – populiariausi grilio pasirinkimai. Nuo grilio nuimtai žuviai leiskite 5 minutes „pailsėti“ – taps sultingesnė, minkštesnė.
 
Rinkdamiesi sūrį atminkite, kad minkštesni, daugiau drėgmės turintys ir birūs sūriai (pvz. feta,  mocarela) kepami ant grotelių išsilydys ir nuvarvės tiesiai ant žarijų. Tačiau jie puikiai tinka įvairioms užkepėlėms ar grilyje keptoms daržovėms įdaryti. Sūrį kepkite tik gerai įkaitintoje kepsninėje – taip jo išorė lengvai apskrus, o vidus išliks minkštas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris