Kai vaisiai tampa meno šedevrais...

Gintarė Kaminskienė
2015-04-20
Maisto skonis – bene svarbiausia, tačiau daugeliui itin svarbi ir išvaizda. Tiekėjai pastebi, kad būtent todėl vis gausesnės išskirtinės išvaizdos patiekalų ar desertų užsakovų gretos. Vienas sveikiausių desertų – vaisiai. O šiuos, žinia, galima taip įspūdingai išpjaustyti, jog jie prilygs tikram meno šedevrui. Tai itin populiaru Rytuose, pavyzdžiui, Tailande. Tačiau tokių grožybių meistrų galima sutikti ir Lietuvoje.
Kai vaisiai tampa meno šedevrais...
Vaisių pjaustinėjimo menas dar vadinamas „karvingu“. Šis terminas kilęs iš angliško žodžio „carving“, reiškiančio „drožinėjimas“, „raižymas“, „pjaustymas“.

Kas yra „karvingas“?
Vaisių pjaustinėjimo menas dar vadinamas „karvingu“. Šis terminas kilęs iš angliško žodžio „carving“, reiškiančio „drožinėjimas“, „raižymas“, „pjaustymas“.
Dekoratyvinis vaisių ir daržovių pjaustymas atsirado Tolimuosiuose Rytuose. Šis menas reikalauja didelio kruopštumo, žinių ir kūrybinio požiūrio. Šiandien įvairios tautos turi skirtingas pjaustymo tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą. Kinai ir japonai – žmonių, drakonų, gyvūnų išpjaustymo iš daržovių ir vaisių meistrai, o štai tailandiečiai mieliau pjausto tradicines gėlių kompozicijas.

Dekoratyvinio pjaustymo įgūdžiams lavinti organizuojami kursai. Užsienyje aukšto lygio restoranai turi atskirą žmogų, atsakingą tik už estetišką ir dekoratyvų vaisių ir daržovių pateikimą lankytojui.
Lietuvoje „karvingas“ taip pat tampa vis populiaresnis, o šio meno subtilybių įgudę virtuozai kviečia ir į specialius kursus, kuriuose galima pasisemti idėjų ir pramokti papuošti šventinį stalą.

Lietuvis meistras

Darius Biriukas (nuotr.) gali vadintis tikru „karvingo“ meistru, mat prieš trejus metus būtent dėl šio pomėgio parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2012“ ir mugės „BAF 2012“ metu jis buvo pripažintas „Metų talentu“.
„Pradėjau nuo to, kad viešėdamas Turkijoje pamačiau pirmuosius „pripjaustymus“, kurių ten tikrai nemažai. Tuomet tiesiog pradėjau ieškoti, kas ir kaip. Internete radau informacijos, pavyzdžių. Nubėgau į parduotuvę, parsinešiau arbūzą ir išbandžiau. Antrą arbūzą jau pjausčiau žmonos draugei, dovanų nešiau. Taip ir prasidėjo. Vieni pamatė, patiko, sako: „Ir mes norim“, paskui – antri, treti... Ir taip jau penktus metus“, – pasakoja Darius, kurio kuriamos vaisių kompozicijos puikuojasi ant vestuvių, jubiliejų, krikštynų, įmonių vakarėlių stalų.

Anot „karvingo“ meistro, pjaustinėjančiųjų šalyje netrūksta. „Neseniai lankiausi vestuvių parodoje. Nebuvau ten vienintelis. Tačiau, mano nuomone, atskirai užsiimančiųjų tuo kaip aš – nėra daug. Iš esmės dažniausiai vaisius ar daržoves pjaustinėja patys virtuvės darbuotojai – virėjai. O jie juk daug naudingesni, kai gamina patiekalus, o ne dvi tris valandas sėdėdami prie, pavyzdžiui, arbūzo ir jį dailindami“, – mano D.Biriukas.
Dvi tris valandas prie vieno vaisiaus? Skamba it iššūkis. Tačiau barmenu dirbantis vyras sako, kad dabar niekas, kalbant apie „karvingą“, jam neatrodo sudėtinga. „Iš pradžių bandydavau įvairias technikas, sėdėdavau po pusę dienos ir kurdavau. O dabar galiu sakyti, kad jau turiu savą braižą. Visi jį turi. Matyt, čia tas pats kaip rašymas ar piešimas“, – šypsosi Darius.


Pasidaryk pats: „Kankorėžiai“

Nuo morkos viršaus nupjaunamas maždaug 10 cm ilgio gabaliukas. Apačia užapvalinama. Išpjaustoma apvalių lapelių eilė, iš po jų išpjaunamas plonas morkos sluoksnis. Taip supjaustoma visa morka. Kankorėžių puokšte puošiamas stalas.



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveika šeima


    Jums tinkanti arbata gali atnešti daug naudos

    Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį, sakė senovės persų gydytojas Avicenna. Kada kokią arbatą gerti, kaip ją paruošti, pasakoja prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovas, arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    PAR virusas griebė už gerklės

    Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica