Juodieji pipirai: puikus žiemos prieskonis

Aigustė Tavoraitė
2016-01-25
Juodieji pipirai – ne tik populiariausias ir universaliausias prieskonis, kuriuo galima gardinti beveik visus patiekalus, bet ir puiki gydomoji ir organzimą stiprinanti priemonė. Pipirai pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, padeda kovoti su infekcijomis, juose gausu skaidulų, vitamino C ir K, mangano. 
Juodieji pipirai: puikus žiemos prieskonis
Juodieji pipirai teigiamai veikia kvėpavimo takų sistemą, vartojami su medumi lengvina atsikosėjimą, valo gleives.

Pipirus naudinga vartoti turint virškinamojo trakto problemų (vidurių užkietėjimą, chronišką nevirškinimą ir kt.), sergant širdies, sąnarių ligomis, esant sulėtėjusiai medžiaų apykaitai. Tai – puikus žiemos prieskonis, padedantis šąlant galūnėms, padidėjus kūno temperatūrai. Juodieji pipirai teigiamai veikia kvėpavimo takų sistemą, vartojami su medumi lengvina atsikosėjimą, valo gleives.

Be to, mokslininkų įrodyta, kad juoduosiuose pipiruose esantis piperinas skatina riebalinių ląstelių irimą, tad tai – natūrali ir efektyvi priemonė kovojant su antsvoriu.
Pipirų nerekomenduojama vartoti turint skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą, sergant ūminiu inkstų, šlapimo pūslės uždegimu, mažakraujyste.
 
Juodųjų pipirų ir medaus arbata
Toks gėrimas puikiai tiks „šlapiam“ kosuliui numalšinti. Specialistai sako, kad pipirai stimuliuoja gleivių cirkuliaciją, o medus natūraliai mažina kosulį. Į puodelį įberkite arbatinį šaukštelį šviežiai sumaltų juodųjų pipirų, įdėkite 2 šaukštus medaus ir užpilkite karštu vandeniu, arbatą uždenkite ir palaikykite maždaug 15 minučių.

 
Receptai

Aštrūs ir sušildantys patiekalai

Aštri pomidorų sriuba
Reikės:
1 kiaušinio,
3 v. š. kvietinių miltų,
6 pomidorų,
1 obuolio,
1 aitriojo pipiro,
1 v. š. aliejaus,
1 l daržovių sultinio,
bazilikų (saujelės),
cukraus, druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).

Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite mažais kubeliais. Obuolį supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Pipirą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite pomidorus, obuolius ir pipirą, troškinkite uždengę dangtį, kol produktai sukris. Po to viską pertrinkite per sietelį. Užvirinkite sultinį, sudėkite pomidorų tyrę, pagal skonį pagardinkite cukrumi, druska ar pipirais. Kiaušinį gerai išsukite su miltais ir maišydami supilkite į sriubą, tada palaukite, kol užvirs ir pabarstę smulkintais bazilikais patiekite. Skanaus!

Česnakiniai lašišos kepsneliai su medumi
Reikės:
400 g lašišos filė,

1 aitriojo pipiro,
2 skiltelių česnako,
2 š. žuvies padažo,
1 š. sezamų aliejaus,
2 š. medaus,
1 agurko,
1 svogūno,
4 š. aitriųjų paprikų padažo,
2 š. citrinos sulčių,
saujos kalendros,

juodųjų pipirų (pagal skonį).
 
Į dubenį sudėkite lašišą, aitriojo pipiro gabalėlius, česnaką, kalendrą, žuvies padažą, sezamų sėklų aliejų ir medų. Pabarstykite juodaisiais pipirais ir palaikykite šaldytuve pusvalandį, o dar geriau – per naktį. Trumpai pakepinkite keptuvėje arba grilyje. Patiekite su saldžiu aitriojo pipiro padažu, apibarstę agurkais ir svogūnais. Valgykite su ryžiais. Skanaus!

Vištiena kokosų padaže
Reikės:

500 g vištienos filė,
2 skiltelių česnako,
1 saujos migdolų drožlių,
200 ml grietinės,
200 ml kokosų pieno,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio imbiero ir muskato riešutų,
juodųjų pipirų (pagal skonį).
 
Gana smulkiai supjaustykite vištienos filė, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti įkaitintame svieste. Kai vištiena gražiai apskrus, sudėkite išspaustą česnaką. Kelias minutes pakepkite. Įpilkite grietinėlės ir įberkite, migdolų drožlių, imbiero, muskato. Kelias minutes patroškinkite ant mažos ugnies. Supilkite kokosų pieną ir minutę dar pakaitinkite. Patiekite su ryžiais. Skanaus!



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris