Jums lašelio aukso ar nuodų?

Greta Vanagienė
2019-08-19
Nors be blynų, ko gero, neužaugome nė vienas, specialistų teigimu, tai - ne geriausias meniu pasirinkimas. Mat aliejuje kepti patiekalai apsivelka kancerogenų rūbą. „Mažiau žalos bus, jei tinkamai pasirinksime aliejų, o kol kas susikoncentruokime į tyro aliejaus naudą“, - ragina gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
Jums lašelio aukso ar nuodų?
Labiausiai tinkamu kaitinti aliejumi dietologai įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu.

Vartoti gryną
Gydytoja dietologė K.Jasmontienė sako, kad gerą aliejų apibūdina riebalų rūgščių sudėtis ir oksidacinis stabilumas šį apdorojant termiškai. Vieni jų turi daugiau sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, palmių, kokosų aliejus). Tokių rekomenduojama vartoti mažiau, jei norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Kituose aliejuose gausu polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų rūgščių (pavyzdžiui, alyvuogių, avokado). Omega 3 riebalų rūgščių ypač turtingi linų sėmenų, šiek tiek mažiau sojų, graikinių riešutų aliejai. O omega 6 riebalų rūgščių randama viename populiariausių saulėgrąžų aliejuje, taip pat jų turi ir kukurūzų aliejus.
Kaip teigia gydytoja, problemų kyla, kai renkamasi kepti ant mažai kaitinimui atsparaus aliejaus.

 

„Tik šaltam naudojimui tinkamas vartoti linų sėmenų, kanapių, sojų pupelių ir graikinių riešutų aliejus. Atkreipti dėmesį turėtume ir į mūsų visų mėgstamą saulėgrąžų aliejų, kuris kaitinamas įgauna gerokai daugiau kenksmingų medžiagų, nei leidžia Pasaulio sveikatos organizacija“, - įspėja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

 
Kepti kuo mažiau
K.Jasmontienė pataria: pirmiausia stenkitės vartoti kuo mažiau kepto maisto, tačiau jei apsieiti be to nepavyksta, kepkite kuo trumpiau. Taip išsaugosime ir maistinę patiekalo vertę.
Labiausiai tinkamą kaitinti dietologė įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu. Tiesa, taip išvalytas aliejus nusileidžia ir maistine verte. O mechaniniu būdu išgautą, ypač tyrą arba šalto spaudimo aliejų verčiau palikti salotoms, pagardams, košei paskatinti.
„Kuo labiau išvalytas aliejus, tuo saugesnis ir labiau tinkamas kaitinti. Taigi jei keptuvėje matome melsvą dūmą, vadinasi, vyksta kancerogenų procesas“, - perspėja K.Jasmontienė. Mažesnį kenksmingų medžiagų kiekį, anot specialistės, gausime kaitindami sviestą, žąsų taukus, gerai išvalytą alyvuogių ar rapsų aliejų.
 

Perkaitina 
Gal iš taupumo, o gal iš nežinios, neretai pasitaiko šeimininkų, tą patį aliejų naudojančių kelis kartus. K.Jasmontienės teigimu, kuo ilgiau kaitinami riebalai, tuo daugiau kenksmingų medžiagų jie įgauna. Kaip teigia dietologė, didelė klaida pakartotinai tuose pačiuose riebaluose kepti bulvytes, spurgas, kurios dargi panirusios į save įgeria didelį kiekį nuodais tapusių riebalų.
Netinkamą naudoti aliejų išduoda ant butelio nusistovėjusios drumzlės, pasikeitęs kvapas, karstelėjęs skonis. Vienas greičiausiai gendančių aliejų – linų sėmenų, tačiau šis gali pasigirti turintis bene didžiausią maistinę vertę.
 
Vartoti omega 3
Gydytoja sako siekiant sveikiausio pasirinkimo, turime akcentuoti omega 3 riebalų rūgštis. Mat mūsų organizmas šios medžiagos pats nepasigamina, tad jos turime gauti su maistu ar kitais būdais. Lyderis čia, anot dietologės, linų sėmenų aliejus.
„Pastaruoju metu omega 6 riebalų rūgščių mūsų organizme aptinkama gerokai daugiau, nei turėtų būti. Tai atsakymas, kodėl šiandien dažniau susiduriame su ateroskleroze. Idealiu atveju omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių santykis turėtų būti vienas prie dviejų. Vis dėlto daugelio organizme šis santykis - vienas prie dvidešimt. Taip yra todėl, kad nevartojame gryno, nekaitinto aliejaus, gausiai valgome kepto maisto. Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti bent trijų skirtingų rūšių aliejaus. Be to, gerai sveikatai palaikyti mūsų organizmui kasdien reikia trijų šaukštų kokybiško, nerafinuoto aliejaus“, - pataria dietologė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris