Jums lašelio aukso ar nuodų?

Greta Vanagienė
2019-08-19
Nors be blynų, ko gero, neužaugome nė vienas, specialistų teigimu, tai - ne geriausias meniu pasirinkimas. Mat aliejuje kepti patiekalai apsivelka kancerogenų rūbą. „Mažiau žalos bus, jei tinkamai pasirinksime aliejų, o kol kas susikoncentruokime į tyro aliejaus naudą“, - ragina gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
Jums lašelio aukso ar nuodų?
Labiausiai tinkamu kaitinti aliejumi dietologai įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu.

Vartoti gryną
Gydytoja dietologė K.Jasmontienė sako, kad gerą aliejų apibūdina riebalų rūgščių sudėtis ir oksidacinis stabilumas šį apdorojant termiškai. Vieni jų turi daugiau sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, palmių, kokosų aliejus). Tokių rekomenduojama vartoti mažiau, jei norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Kituose aliejuose gausu polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų rūgščių (pavyzdžiui, alyvuogių, avokado). Omega 3 riebalų rūgščių ypač turtingi linų sėmenų, šiek tiek mažiau sojų, graikinių riešutų aliejai. O omega 6 riebalų rūgščių randama viename populiariausių saulėgrąžų aliejuje, taip pat jų turi ir kukurūzų aliejus.
Kaip teigia gydytoja, problemų kyla, kai renkamasi kepti ant mažai kaitinimui atsparaus aliejaus.

 

„Tik šaltam naudojimui tinkamas vartoti linų sėmenų, kanapių, sojų pupelių ir graikinių riešutų aliejus. Atkreipti dėmesį turėtume ir į mūsų visų mėgstamą saulėgrąžų aliejų, kuris kaitinamas įgauna gerokai daugiau kenksmingų medžiagų, nei leidžia Pasaulio sveikatos organizacija“, - įspėja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

 
Kepti kuo mažiau
K.Jasmontienė pataria: pirmiausia stenkitės vartoti kuo mažiau kepto maisto, tačiau jei apsieiti be to nepavyksta, kepkite kuo trumpiau. Taip išsaugosime ir maistinę patiekalo vertę.
Labiausiai tinkamą kaitinti dietologė įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu. Tiesa, taip išvalytas aliejus nusileidžia ir maistine verte. O mechaniniu būdu išgautą, ypač tyrą arba šalto spaudimo aliejų verčiau palikti salotoms, pagardams, košei paskatinti.
„Kuo labiau išvalytas aliejus, tuo saugesnis ir labiau tinkamas kaitinti. Taigi jei keptuvėje matome melsvą dūmą, vadinasi, vyksta kancerogenų procesas“, - perspėja K.Jasmontienė. Mažesnį kenksmingų medžiagų kiekį, anot specialistės, gausime kaitindami sviestą, žąsų taukus, gerai išvalytą alyvuogių ar rapsų aliejų.
 

Perkaitina 
Gal iš taupumo, o gal iš nežinios, neretai pasitaiko šeimininkų, tą patį aliejų naudojančių kelis kartus. K.Jasmontienės teigimu, kuo ilgiau kaitinami riebalai, tuo daugiau kenksmingų medžiagų jie įgauna. Kaip teigia dietologė, didelė klaida pakartotinai tuose pačiuose riebaluose kepti bulvytes, spurgas, kurios dargi panirusios į save įgeria didelį kiekį nuodais tapusių riebalų.
Netinkamą naudoti aliejų išduoda ant butelio nusistovėjusios drumzlės, pasikeitęs kvapas, karstelėjęs skonis. Vienas greičiausiai gendančių aliejų – linų sėmenų, tačiau šis gali pasigirti turintis bene didžiausią maistinę vertę.
 
Vartoti omega 3
Gydytoja sako siekiant sveikiausio pasirinkimo, turime akcentuoti omega 3 riebalų rūgštis. Mat mūsų organizmas šios medžiagos pats nepasigamina, tad jos turime gauti su maistu ar kitais būdais. Lyderis čia, anot dietologės, linų sėmenų aliejus.
„Pastaruoju metu omega 6 riebalų rūgščių mūsų organizme aptinkama gerokai daugiau, nei turėtų būti. Tai atsakymas, kodėl šiandien dažniau susiduriame su ateroskleroze. Idealiu atveju omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių santykis turėtų būti vienas prie dviejų. Vis dėlto daugelio organizme šis santykis - vienas prie dvidešimt. Taip yra todėl, kad nevartojame gryno, nekaitinto aliejaus, gausiai valgome kepto maisto. Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti bent trijų skirtingų rūšių aliejaus. Be to, gerai sveikatai palaikyti mūsų organizmui kasdien reikia trijų šaukštų kokybiško, nerafinuoto aliejaus“, - pataria dietologė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    A.Matulo dieta: jau ir pamiršo makaronų skonį

    A.Matulo dieta: jau ir pamiršo makaronų skonį

    „Režimo priverčia laikytis pats gyvenimas“, – sako šešias kadencijas Seime dirbęs buvęs Seimo Svei...
    Dalis gyventojų sulauks išskirtinio pasiūlymo

    Dalis gyventojų sulauks išskirtinio pasiūlymo

    Lietuvoje pradėtas vykdyti tyrimas, kuris leis sužinoti, kokių pavojingų cheminių medžiagų yra žmonių organizmuose. „Tokio t...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Patrauklios pakuotės – spąstai vaikams

    Daugelis patraukliai supakuotų užkandžių yra itin perdirbti ir turi daug nesveikų priedų, skatinančių persivalgymą bei priklausomybę. Tyrimai rodo, kad pakuotės dizainas – ryškios spalvos, animaciniai personažai – stipriai veikia vartotojų, ypač vaikų, elgseną.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Atidaryta išmaniųjų telefonų demencijos klinika

    Intensyvus naršymas internete keičia mūsų smegenis, tvirtina sveikatos ekspertai. Atminties sutrikimai, koncentracijos stoka, nuolatinis stresas – tokius simptomus vis dažniau patiria išmaniuosius telefonus intensyviai naudojantys žmonės. Japonijos gydytojai šią būklę pavadino „išmaniųjų telefo...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kognityvinis disonansas
    Henrikas Vaitiekūnas Kognityvinis disonansas
    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos

    Naujas numeris