Jums lašelio aukso ar nuodų?

Greta Vanagienė
2019-08-19
Nors be blynų, ko gero, neužaugome nė vienas, specialistų teigimu, tai - ne geriausias meniu pasirinkimas. Mat aliejuje kepti patiekalai apsivelka kancerogenų rūbą. „Mažiau žalos bus, jei tinkamai pasirinksime aliejų, o kol kas susikoncentruokime į tyro aliejaus naudą“, - ragina gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
Jums lašelio aukso ar nuodų?
Labiausiai tinkamu kaitinti aliejumi dietologai įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu.

Vartoti gryną
Gydytoja dietologė K.Jasmontienė sako, kad gerą aliejų apibūdina riebalų rūgščių sudėtis ir oksidacinis stabilumas šį apdorojant termiškai. Vieni jų turi daugiau sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, palmių, kokosų aliejus). Tokių rekomenduojama vartoti mažiau, jei norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Kituose aliejuose gausu polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų rūgščių (pavyzdžiui, alyvuogių, avokado). Omega 3 riebalų rūgščių ypač turtingi linų sėmenų, šiek tiek mažiau sojų, graikinių riešutų aliejai. O omega 6 riebalų rūgščių randama viename populiariausių saulėgrąžų aliejuje, taip pat jų turi ir kukurūzų aliejus.
Kaip teigia gydytoja, problemų kyla, kai renkamasi kepti ant mažai kaitinimui atsparaus aliejaus.

 

„Tik šaltam naudojimui tinkamas vartoti linų sėmenų, kanapių, sojų pupelių ir graikinių riešutų aliejus. Atkreipti dėmesį turėtume ir į mūsų visų mėgstamą saulėgrąžų aliejų, kuris kaitinamas įgauna gerokai daugiau kenksmingų medžiagų, nei leidžia Pasaulio sveikatos organizacija“, - įspėja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

 
Kepti kuo mažiau
K.Jasmontienė pataria: pirmiausia stenkitės vartoti kuo mažiau kepto maisto, tačiau jei apsieiti be to nepavyksta, kepkite kuo trumpiau. Taip išsaugosime ir maistinę patiekalo vertę.
Labiausiai tinkamą kaitinti dietologė įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu. Tiesa, taip išvalytas aliejus nusileidžia ir maistine verte. O mechaniniu būdu išgautą, ypač tyrą arba šalto spaudimo aliejų verčiau palikti salotoms, pagardams, košei paskatinti.
„Kuo labiau išvalytas aliejus, tuo saugesnis ir labiau tinkamas kaitinti. Taigi jei keptuvėje matome melsvą dūmą, vadinasi, vyksta kancerogenų procesas“, - perspėja K.Jasmontienė. Mažesnį kenksmingų medžiagų kiekį, anot specialistės, gausime kaitindami sviestą, žąsų taukus, gerai išvalytą alyvuogių ar rapsų aliejų.
 

Perkaitina 
Gal iš taupumo, o gal iš nežinios, neretai pasitaiko šeimininkų, tą patį aliejų naudojančių kelis kartus. K.Jasmontienės teigimu, kuo ilgiau kaitinami riebalai, tuo daugiau kenksmingų medžiagų jie įgauna. Kaip teigia dietologė, didelė klaida pakartotinai tuose pačiuose riebaluose kepti bulvytes, spurgas, kurios dargi panirusios į save įgeria didelį kiekį nuodais tapusių riebalų.
Netinkamą naudoti aliejų išduoda ant butelio nusistovėjusios drumzlės, pasikeitęs kvapas, karstelėjęs skonis. Vienas greičiausiai gendančių aliejų – linų sėmenų, tačiau šis gali pasigirti turintis bene didžiausią maistinę vertę.
 
Vartoti omega 3
Gydytoja sako siekiant sveikiausio pasirinkimo, turime akcentuoti omega 3 riebalų rūgštis. Mat mūsų organizmas šios medžiagos pats nepasigamina, tad jos turime gauti su maistu ar kitais būdais. Lyderis čia, anot dietologės, linų sėmenų aliejus.
„Pastaruoju metu omega 6 riebalų rūgščių mūsų organizme aptinkama gerokai daugiau, nei turėtų būti. Tai atsakymas, kodėl šiandien dažniau susiduriame su ateroskleroze. Idealiu atveju omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių santykis turėtų būti vienas prie dviejų. Vis dėlto daugelio organizme šis santykis - vienas prie dvidešimt. Taip yra todėl, kad nevartojame gryno, nekaitinto aliejaus, gausiai valgome kepto maisto. Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti bent trijų skirtingų rūšių aliejaus. Be to, gerai sveikatai palaikyti mūsų organizmui kasdien reikia trijų šaukštų kokybiško, nerafinuoto aliejaus“, - pataria dietologė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris