Jums lašelio aukso ar nuodų?

Greta Vanagienė
2019-08-19
Nors be blynų, ko gero, neužaugome nė vienas, specialistų teigimu, tai - ne geriausias meniu pasirinkimas. Mat aliejuje kepti patiekalai apsivelka kancerogenų rūbą. „Mažiau žalos bus, jei tinkamai pasirinksime aliejų, o kol kas susikoncentruokime į tyro aliejaus naudą“, - ragina gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
Jums lašelio aukso ar nuodų?
Labiausiai tinkamu kaitinti aliejumi dietologai įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu.

Vartoti gryną
Gydytoja dietologė K.Jasmontienė sako, kad gerą aliejų apibūdina riebalų rūgščių sudėtis ir oksidacinis stabilumas šį apdorojant termiškai. Vieni jų turi daugiau sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, palmių, kokosų aliejus). Tokių rekomenduojama vartoti mažiau, jei norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Kituose aliejuose gausu polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų rūgščių (pavyzdžiui, alyvuogių, avokado). Omega 3 riebalų rūgščių ypač turtingi linų sėmenų, šiek tiek mažiau sojų, graikinių riešutų aliejai. O omega 6 riebalų rūgščių randama viename populiariausių saulėgrąžų aliejuje, taip pat jų turi ir kukurūzų aliejus.
Kaip teigia gydytoja, problemų kyla, kai renkamasi kepti ant mažai kaitinimui atsparaus aliejaus.

 

„Tik šaltam naudojimui tinkamas vartoti linų sėmenų, kanapių, sojų pupelių ir graikinių riešutų aliejus. Atkreipti dėmesį turėtume ir į mūsų visų mėgstamą saulėgrąžų aliejų, kuris kaitinamas įgauna gerokai daugiau kenksmingų medžiagų, nei leidžia Pasaulio sveikatos organizacija“, - įspėja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

 
Kepti kuo mažiau
K.Jasmontienė pataria: pirmiausia stenkitės vartoti kuo mažiau kepto maisto, tačiau jei apsieiti be to nepavyksta, kepkite kuo trumpiau. Taip išsaugosime ir maistinę patiekalo vertę.
Labiausiai tinkamą kaitinti dietologė įvardija gerai išvalytą, tai yra rafinuotą alyvuogių arba alyvuogių išspaudų aliejų, kurie pasižymi neutraliu kvapu ir skoniu. Tiesa, taip išvalytas aliejus nusileidžia ir maistine verte. O mechaniniu būdu išgautą, ypač tyrą arba šalto spaudimo aliejų verčiau palikti salotoms, pagardams, košei paskatinti.
„Kuo labiau išvalytas aliejus, tuo saugesnis ir labiau tinkamas kaitinti. Taigi jei keptuvėje matome melsvą dūmą, vadinasi, vyksta kancerogenų procesas“, - perspėja K.Jasmontienė. Mažesnį kenksmingų medžiagų kiekį, anot specialistės, gausime kaitindami sviestą, žąsų taukus, gerai išvalytą alyvuogių ar rapsų aliejų.
 

Perkaitina 
Gal iš taupumo, o gal iš nežinios, neretai pasitaiko šeimininkų, tą patį aliejų naudojančių kelis kartus. K.Jasmontienės teigimu, kuo ilgiau kaitinami riebalai, tuo daugiau kenksmingų medžiagų jie įgauna. Kaip teigia dietologė, didelė klaida pakartotinai tuose pačiuose riebaluose kepti bulvytes, spurgas, kurios dargi panirusios į save įgeria didelį kiekį nuodais tapusių riebalų.
Netinkamą naudoti aliejų išduoda ant butelio nusistovėjusios drumzlės, pasikeitęs kvapas, karstelėjęs skonis. Vienas greičiausiai gendančių aliejų – linų sėmenų, tačiau šis gali pasigirti turintis bene didžiausią maistinę vertę.
 
Vartoti omega 3
Gydytoja sako siekiant sveikiausio pasirinkimo, turime akcentuoti omega 3 riebalų rūgštis. Mat mūsų organizmas šios medžiagos pats nepasigamina, tad jos turime gauti su maistu ar kitais būdais. Lyderis čia, anot dietologės, linų sėmenų aliejus.
„Pastaruoju metu omega 6 riebalų rūgščių mūsų organizme aptinkama gerokai daugiau, nei turėtų būti. Tai atsakymas, kodėl šiandien dažniau susiduriame su ateroskleroze. Idealiu atveju omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių santykis turėtų būti vienas prie dviejų. Vis dėlto daugelio organizme šis santykis - vienas prie dvidešimt. Taip yra todėl, kad nevartojame gryno, nekaitinto aliejaus, gausiai valgome kepto maisto. Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti bent trijų skirtingų rūšių aliejaus. Be to, gerai sveikatai palaikyti mūsų organizmui kasdien reikia trijų šaukštų kokybiško, nerafinuoto aliejaus“, - pataria dietologė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

    Valdas Pečeliūnas: „Pacientams jaučiamės įsiskolinę“

    VUL Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas, gydytojas hematologas Valdas Pečeliūnas (45 m.) tikina, nors nėra nei virusolo...
    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Kaunietė Justė dar neseniai dėl netaisyklingo sąkandžio buvo varžoma komplekso. Patikėjimo savimi ir savo šypsena merginai ...

    Budinti vaistinė


    Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

    Radviliškyje dirbantys vaistininkai jaučia gyventojų nerimą

    Nuo rugsėjo 21 dienos Radviliškio gyventojai gyvena kitu ritmu. Dėl didelio patvirtintų COVID-19 atvejų skaičiaus at&scaron...
    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...

    Sveika šeima


    Jei gali vaikščioti – gali ir šokti

    Kas sakė, kad baletas tik jaunoms nendrėms? Choreografė Neringa Kirklienė, vedanti šias šokių pamokas suaugusiems ir senjorams, įsitikinusi – šokti baletą niekada ne per vėlu. Elegancijos ir gracijos mokytis gali bet kokio amžiaus ir bet kokio kūno sudėjimo žmonės.

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Vakcinų nuo COVID-19 lenktynės. Kas laimi?

    Šaltojo karo metais turėjome ginklavimosi varžybas, o šiemet – kuo tikriausias vakcinų lenktynes. Pagrindiniai žaidėjai tie patys – Jungtinės Amerikos Valstijos ir Rusija. Tik šį kartą tikslas iš pirmo žvilgsnio atrodo kilnus – kuo greičiau sustabdyti koronaviruso plitimą.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica