Joninės pakvips daržovėmis grilyje

Saulė Norvilaitė
2016-06-23
Sinoptikai prognozuoja, kad Joninės bus neįprastai karštos. Tokiu oru ypač nesinori apsunkinti skrandžio kepta mėsa, tačiau vis tiek sunku atsisakyti kepsninės dūmo kvapo gamtoje. Siūlome išbandyti keptų daržovių receptus, kurie ne tik skanūs, bet ir itin sveiki. Taip paruoštos daržovės gali tapti puikiu garnyru prie mėsos arba pagrindiniu patiekalu. 
Dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos ar net pomidorai. Šios daržovės suminkštėja ir įgauna ypatingą dūmų skonį. Kepti galima ir ant iešmelių, tačiau vis labiau populiarėja būdas nenuluptas daržoves dėti ant atviros liepsnos ir kepti, kol odelė apdegs.

Išgirdus žodį grilis, iš karto pagalvojame apie gardžius kepsnius, šašlykus ar dešreles. Tačiau pasaulyje tampa populiaru grilyje kepti ne tik mėsą, bet ir kitus produktus – ypač daržoves. Toks maistas puikiai tinka iškylautojams, atsisakiusiems mėsos.
 
„Kepamos daržovės nepraranda naudingų savybių. Svarbiausia – palaikyti tinkamą temperatūrą ir nesudeginti daržovių iki angliukų. Iš esmės gali būti kepamos visos daržovės. Tik vienos jų reikalauja ilgesnio kepimo laiko ir turi būti gaminamos ne ant grotelių, bet įvyniojus į foliją. Antraip jos perkeps. Kepimo trukmė priklauso nuo to, kaip supjaustytos daržovės“, – sako dietologė Žana Antonova.
 
Dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos ar net pomidorai. Šios daržovės suminkštėja ir įgauna ypatingą dūmų skonį. Kepti galima ir ant iešmelių, tačiau vis labiau populiarėja būdas nenuluptas daržoves dėti ant atviros liepsnos ir kepti, kol odelė apdegs.
 
Tada daržovę reikėtų įvynioti į foliją ir dar palaikyti keletą minučių, kad susigertų kvapai ir skoniai, o vėliau nulupti. Tokiu būdu keptas daržoves galima sukapoti ir sumaišyti su smulkiai pjaustytu česnaku, trupučiu aliejaus ir naudoti kaip padažą ar garnyrą. Į tokią daržovių masę galima berti ir smulkintus graikinius riešutus, ir net granato sėklas, kad skonis būtų egzotiškesnis.
 
Puikų skonį turi ir tarp grilio mėgėjų ne tokios populiarios daržovės kaip agurkai, salotų gūžės, aisbergas, salierų, pankolio stiebai, šparagai, net svogūnai ar česnakai su lukštais. Pastarieji įgauna salstelėjusį skonį. Šioms daržovėms gardinti kuo puikiausiai tiks marinatai su rūgštele, žolelėmis ir trupučiu aliejaus.
 
Daržoves užtenka marinuoti pusę valandos. Daržovių kepimas ant grotelių yra puikus būdas pridėti skonio nuobodžioms daržovėms, ypač mityboje stengiantis išvengti druskos. Kuo daugiau skonio pridėsite, tuo mažiau druskos reikės. Jeigu norite išraiškingesnio skonio, galima užpilti ir šlakelį šviežių citrinos sulčių.

 
Kepant patartina neapsiriboti tik viena rūšimi medienos skiedrų. Karijų, obels ir klevo skiedrų galima rasti specializuotų maisto produktų parduotuvėse ar ūkinių prekių parduotuvių. Visada iškepkite daugiau daržovių. Likusias ant grotelių keptas daržoves galima lengvai pašildyti kitą dieną arba dėti į sumuštinius, salotas ir omletus. Nieko nėra gražiau nei spalvingas patiekalas su sveikomis, kvapniomis ant grotelių keptomis daržovėmis.

 
Verta žinoti
Grilyje keptas desertas – taip pat puikus pasirinkimas. Grilyje kepti persikai, ananasai ir bananai – nuostabus delikatesas. Perpjaukite persikų puseles, pakepkite, o iškepus uždėkite rikotos sūrio ir braškių. Mėgstantiems įprastus skonius, patiks grilyje keptas bananas ar ananasas.
 
Prieš kepant ananasą, reikėtų nupjaustyti žievę, o saldųjį minkštimą supjaustyti griežinėliais ar skiltelėmis. Prie kepto ananaso puikiai tinka ledai ir karamelės padažas. Na, o jeigu grilyje kepate bananą, palaukite kol žievės spalva pasikeis iš gražios geltonos į juodą. Nuimkite pusę žievės ir patiekite ant lėkštės, pagardinę smulkintu šokoladu, zefyrais ar sausainių trupiniais.


Receptai
Grilyje keptos marinuotos daržovės

Reikės: 
200 g saldžiųjų paprikų (2-3 didelės arba 10 mažiukių),
2 vnt. (300 g) saldžiųjų svogūnų galvos,
350 g jaunų cukinijų (minkštomis žievelėmis),
2 vnt. kukurūzų burbuolės,
250 g pievagrybių.
 
Marinatui:
1 šaukšto čiobrelio lapelių,
1 šaukšto rozmarino lapelių,
5-8 vnt. skiltelės česnako,

1 citrinos sultys ir žievelės tarkiai,
1/2 šaukštelio druskos,
1/2 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
50-80 ml alyvuogių aliejaus.
 
Grybai turi būti sausi, tad geriau perkant išsirinkti kuo švaresnius, po to juos valome sausu šepetėliu. Mažesnių grybų nepjaustome, didesnius pjauname išilgai pusiau.
 
Cukinijas ir paprikas nuplauname ir nusausiname. Pašaliname cukinijų kotelius ir sėklalizdžius, išlukštename svogūnus, pašaliname nuo kukurūzų burbuolių lapus ir plaušus. Visas daržoves supjaustome vieno kąsnio gabalais, sudedame į dubenį arba maišelį. Susmulkiname ir sumaišome visus prieskonius. Patogiausia yra naudoti rankinį trintuvą, visus marinato ingredientus tiesiog į putas suplakiau puodelyje. Apliejame daržoves marinatu, gerai išmaišome ir paliekame marinuotis mažiausiai 30 min. kambario temperatūroje, bet geriau 2-12 val. šaldytuve.
 
Paruošiame karštesnį nei vidutinio karštumo grilį – 200°C. Malkų grilyje reikia palaukti, kol kuras beveik išdegs, liepsnų galiukai turi vos liesti groteles. Anglių grilyje turi nelikti liepsnos, tik raudonumas anglyse. Daržoves išdedame į skylėtą indą, ankštai paskirstome daržoves maždaug vienu sluoksniu. Jeigu daržovių daug, tai geriau jas kepti keliomis porcijomis. Trumpai leidžiame skysčiui iš daržovių nuvarvėti į kriauklę, kad nešokinėtų grilio liepsna.
 

Dabar dedame indą su daržovėmis ant grilio grotelių, uždengiame dangčiu pusiau sandariai, kad vyktų karščio cirkuliacija, ir kepame apie 15 min. Kas 5 min. žnyplėmis arba mentele daržoves pavartome. Gerai iškepusios daržovės turi šiek tiek suminkštėti išorėje, bet viduje likti traškios, nors vienas šonelis kiekviename gabaliuke turi paruduoti. Skanaus!
 
Grilyje kepti vaisiai su padažu

Reikės: 
1 ananaso,
4 persikų,
2 nektarinų,
4 bananų (geriau mažesnių, nepernokusių).
 
Padažui:
50 g sviesto (tirpinto),
60 g žemės riešutų sviesto,
60 g cukraus,
60 ml ananasų sulčių,
60 ml kokosų pieno.
 
Vaisius nuplaukite ir nusausinkite. Ananasą aštriu peiliu perpjaukite per pusę (žievę ir lapus palikite). Kiekvieną pusę išilgai padalykite į 4–6 dalis. Nuo kiekvienos ananaso skiltelės viršaus pašalinkite šerdį. Bananus perpjaukite išilgai (kartu su žieve). Nektarinus ir persikus irgi perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus.
 
Gerai išmaišykite visas padažo sudėtines dalis. Supilkite padažą į dailų indelį ir atidėkite į šalį. Iki vidutinio kaitrumo įkaitinkite žarijas. Kad vaisiai nepriliptų, groteles galite patepti aliejumi. Pirmiausia ant grotelių guldykite ananasą. Kiekvieną pusę kepkite 5–8 min. Paskui sudėkite persikus, nektarinus, bananus ir kepkite po 5–6 min. Keptus vaisius patiekite su padažu.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:
Kepsninių sezonas – atidarytas!

Kepsninių sezonas – atidarytas!

2024.05-17
Šylantys orai ir atgijusi gamta gundo vis daugiau laiko praleisti gamtoje ir paįvairinti maisto ruošimo rutiną, išsitraukiant seniai naudotas kepsnines. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei sveikatai palankios mitybos specialistai įspėja: ruošiant maistą ant ugnies, būtina žinoti svarbiausias maisto saugos bei ruošos taisykles, padėsiančias apsaugoti savo iSkaityti plačiau
Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

2024.03-29
Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai, sparčiai didėja psichologinių problemų ir valgymo sutrikimų tikimybėSkaityti plačiau
Arbatos puodelyje: statusas, galia ir sveikata

Arbatos puodelyje: statusas, galia ir sveikata

2024.01-05
Arbata – vienas seniausių gėrimų pasaulyje, turintis itin turtingą istoriją. Prieš keturis šimtus metų pasiekusi Europą, dėl antioksidacinių savybių arbata ne tik be vargo nurungė kavą, bet ir paskatino pramonės revoliuciją. Šiandien arbata – smarkiai įsišaknijusi socialinio gyvenimo dalis ir nepamainomas natūralus vaistas žiemos laikotarpiu.Skaityti plačiau
Ant stalo – užkrėstas laimikis iš miško

Ant stalo – užkrėstas laimikis iš miško

2023.09-22
Rudenį prasidėjus medžioklės sezonui žvėriena tampa delikatesu, kuris su pasididžiavimu tiekiamas ne tik ant šeimos, bet ir svečių stalo. Specialistai įspėja, jog vartojant trichinelioze užkrėstą kiaulių, šernų ar bebrų mėsą galima susirgti visam gyvenimui.Skaityti plačiau
PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

PSO: populiarus saldiklis – galimas vėžio sukėlėjas

2023.07-31
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.Skaityti plačiau

Gydytojas ir pacientas


R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

R.Gailiuvienė: pokalbis su draugu kartais atstoja psichoterapiją

„Bendravimas – labai svarbus gyvenime“, – sako Raseinių psichikos sveikatos centro direktorė, gydytoja psi...
J.Arasimavičius: nuodas ar vaistas – priklauso nuo dozės

J.Arasimavičius: nuodas ar vaistas – priklauso nuo dozės

Keičiantis klimatui ir stiprėjant saulės poveikiui, mūsų tradicinis santykis su saule motinėle gali kainuoti sveikatą, sako VUL Sa...

Budinti vaistinė


Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime gaivinama idėja įteisinti mobiliąsias vaistines

Seime vėl registruotas siūlymas įteisinti mobiliąsias vaistines.  
Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Mobiliąsias vaistines M.Jakubauskienė vadina sveikintina iniciatyva

Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė sako, kad mobiliosios vaistinės būtų gera galimybė priartinti vaistų įsigijimą gy...

razinka


Sveika šeima


Lietuva gydys priklausomybę ekranams

Ar įmanoma susirgti nuo kompiuterinių žaidimų ir socialinių tinkų? Lietuvos psichiatrai sako, kad taip. Medicinos įstaigose jau dabar gydomi pacientai, kuriems virtualus pasaulis sukelia realias psichozes. Reaguoja ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM): nuo 2026 metų priklausomybė ekranams ir internetui bus įtraukta į oficialius gy...

Pakalbėkim apie tai


Svetur


Krūties vėžį sulėtins dvigubai

„Kai pagal skenuotus vaizdus pastebime, jog liga progresuoja, jau atsiliekame. Ankstyva diagnostika ir gydymas leidžia mums išlikti žingsniu priekyje gydant onkologines ligas“, – sako „Valley-Mount Sinai“ vėžio centro gydytoja Eleonora Teplinsky. Naujasis vaistas gali iš esmės pakeisti krūt...

Redakcijos skiltis


Komentarai


Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
Pranašystės... 2025-iesiems
Henrikas Vaitiekūnas Pranašystės... 2025-iesiems
Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys
Vilma Gudynienė Persileidimai – dažnas gamtos reiškinys

Naujas numeris