Ispaiška virtuvė antsvoriu negrasina

Gintarė Kaminskienė
2015-01-09
Ispanijoje garbinamas alyvuogių aliejus, jūros gėrybės, daržovės ir vaisiai. Daugelis patiekalų neapsieina ir be česnako, kuris yra puikus pagalbininkas siaučiant peršalimo ligoms. Ispanai ne itin mėgsta keptą maistą, jiems priimtinesnis troškintas. Daugelis sutiks, kad iš gerų produktų tinkamai pagaminti troškiniai – puikus, skanus ir sveikas žiemos maistas. Be to, ispanai retai skundžiasi dėl viršsvorio. Tad šį kartą plačiau apie šią saulėtą virtuvę.
Ispaiška virtuvė antsvoriu negrasina
Tie, kurie lankėsi Ispanijoje sutiks, šalies restoranai garsėja jūrų gėrybių patiekalais - paella, gambas, gazpacho. Tačiau neapsirikite, iš tiesų patiekalų asortimentas kur kas platesnis. Ispanai vertina patiekalus iš šviežių daržovių, ėrienos ir kiaulienos.

Sriubos? Geriau salotų!
Tie, kurie lankėsi Ispanijoje sutiks, šalies restoranai garsėja jūrų gėrybių patiekalais - paella, gambas, gazpacho. Tačiau neapsirikite, iš tiesų patiekalų asortimentas kur kas platesnis. Ispanai vertina patiekalus iš šviežių daržovių, ėrienos ir kiaulienos.
Kai kurie keliautojai sako, kad Ispanijoje sriubos nėra labai paplitusios, daugiau valgoma salotų. Turbūt dėl šilto klimato. Tačiau tam tikruose šalies regionuose ruošiama visame pasaulyje garsi gazpacho sriuba. Tai gaivi šaltsriubė, gaminama iš pomidorų, agurkų ir saldžiųjų paprikų, pagardinama svogūnais, česnakais ir šviežiais bazilikais. Aptinkami ir šiltų sriubų variantai. Pavyzdžiui, pomidorų sriuba su rūkyta dešra, šonine ar midijomis.
 
Sotūs užkandžiai
Pasakojama, kad tradicija užkandžiauti gurkšnojant gėrimus atsirado būtent XIX amžiaus viduryje Andalūzijoje. Norėdami apsaugoti nuo dulkių ir musių į taures išpilstytą vyną, barmenai uždengdavo jas duonos riekele, sūrio, dešros ar kumpio griežinėliu.
Šiandien Ispanija garsėja savo tapas – tipišku užkandžiu prie vyno taurės. Ispanijos užeigose ant prekystalio dažnai galima rasti lėkštę su įvairiausiais „kąsneliais“. Ant dantų krapštuko užmaunama alyvuogė, aštuonkojo ar kalmaro gabalėlis, sardinė ar ančiuvis. Viskas plaukioja alyvų aliejuje ir acte. Vietiniai teigia, kad tapas suteikia neribotas galimybes improvizacijai. Dažnam turistui Ispanijoje šie užkandžiai atstoja pietus, o ispanui tai - tik užkandis prieš pietus ir vakarienę.

 
Nuo jūros gėrybių iki kiaulienos karbonadų
Ispanija turi savitus regioninius virtuvių išskirtinumus. Vieni regionai garsėja krevetėmis ar kepta žuvimi, kitur gali gauti ir kiaulienos karbonado su bulvytėmis. Tačiau ši virtuvė siūlo aukščiausios klasės mėsos. Daugiausia kiaulienos ir vištienos, nemažai avienos, jautienos ir ožkienos. Mėsa patiekiama su saulėje prinokusiomis daržovėmis, alyvuogių aliejumi ir česnaku.
Gaminama ir nemažai ryžių patiekalų. Garsi klasikinė ryžių paella. Ryžiai, šafranas ir alyvuogių aliejus – trys svarbiausi produktai, be kurių neįmanoma paruošti šio patiekalo. Visa kita priklauso nuo virėjo skonio ir išradingumo. Ryžius galima gardinti vištiena, triušiena, dešra, jūrų gėrybėmis, žaliaisiais žirneliais, saldžiosiomis paprikomis ir taip toliau.
 
Švieži produktai
Ispanijoje visą laiką buvo auginama daugiau kiaulių nei galvijų. Dėl to šioje šalyje populiaresnė kiauliena ir jos gaminiai. Tačiau vietoje gyvulinės kilmės riebalų ispanai vartoja alyvuogių aliejų ir dėl to yra tik sveikesni.
Pirmenybė šioje šalyje teikiama šviežiems produktams. Ispanai valgo daug šviežių daržovių, jūros gėrybių ir žuvies. Žinoma, vartoja aukštos kokybės alyvuogių aliejų. Nors valgoma daug, net penkis kartus per dieną, o vakarienė užsitęsia iki išnaktų, viršsvoriu šalyje skundžiasi retas.
Prieskonių vartojama ne itin daug, bet aitrumo ispaniškiems patiekalams suteikia česnakas, kuris tinka beveik visur.

 
Receptai 
Troškintos menkės „Bacalao zaragozano“

Reikės:
200 g aliejaus
1 kg bulvių

1 lauro lapų
700g menkių
15 g petražolių
0,5 kg pomidorų
350 g svogūnų
1 stiklinės vandens
Pipirų pagal skonį
Menkes išmirkykite ir nusausinkite. Į didelį puodą supilkite aliejų, įmeskite lauro lapą, pašildykite. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje. Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite į tris keturias dalis. Apkepinkite karštame aliejuje. Tada sudėkite nuplautus ir stambiai supjaustytus pomidorus ir nedidelius menkių gabaliukus.

Įpilkite šalto vandens ir tuoj pat uždenkite dangčiu. Maždaug po penkių minučių suberkite smulkintas petražoles, truputį maltų pipirų ir troškinkite apie pusvalandį. Skanaus!
 
Tapas su cukinijomis

Reikės:
1 cukinijos
200 g tepamo sūrio
200 g Serano kumpio
Kelių skiltelių česnako
3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
Župsnelio druskos
Cukiniją nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis. Česnaką susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi ir druska. Cukinijos reikeles įtrinkite paruoštu mišiniu ir palikite šiek tiek pasimarinuoti.
Sudėkite cukinijas ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol jos suminkštės. Tik neperkepkite, jei cukinijos pasidarys pernelyg minkštos, negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką. Jį perverkite pagaliuku. Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris