Indiška virtuvė – sveikos mitybos pavyzdys

Žydrūnė Domarkaitė
2014-05-15
Indiška virtuvė – trečia pagal populiarumą pasaulyje. Savo vardą ji užsitarnavo ne tik unikaliu skoniu, bet ir nauda sveikatai. Įžengus į indišką restoraną, uoslę dirgina malonūs šviežių produktų ir prieskonių kvapai, o paragavus maisto, gomurį pamalonina švelnių ir aštrių valgių deriniai.
Indiška virtuvė – sveikos mitybos pavyzdys

Virtuvės pagrindas – augalinis maistas
Indų mitybos pagrindas – augalinis maistas: ryžiai, daržovės, pienas ir pieno produktai, kiaušiniai, kukurūzai, daug baltymų turinčios pupelės, žirniai ir lęšiai, atstojantys mėsą. Vietoje riebalų vartojamas augalinis aliejus, rečiau - lydyti taukai iš buivolų pieno.
Indams valgymas suteikia ypatingo džiaugsmo. Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria labai daug dėmesio, nes ir paprastus ryžius pagardinti galima įvairiomis čia augančiomis daržovėmis ar vaisiais, prieskoninių žolelėmis, tad patiekalas gali įgauti vis kitokius skonius.
 

Valgio gaminimo ritualas
Nėra vieningos indiškos virtuvės. Ji yra skirtinga įvairiose Indijos vietovėse. Tai lemia religinės dogmos ir klimatas. Dauguma indų griežtai yra vegetarai, kai kurie nevalgo žuvies ar kiaušinių ir pasitenkina tik daržovėmis bei vaisiais.
Indiška virtuvė – viena seniausių ir tobuliausių. Kiekvieną dieną gamindami pastą indų virėjai prieskonius trina, maišo juos su vandeniu. Tai - savotiškas ritualas. Ne veltui indai mano, jog valgio gaminimas – tai Dievo įkvėptas menas žmonėms. 

Komentaras:
Restorano „Sue's Indian Raja“ virtuvės šefas Trilok Singh, vyriausias šefas Shishu Pal Sigh Negi, šefas Anil Kumar ir šefo padėjėjas Naresh Joshi:
- Indijos maisto kultūrai didelę įtaką padarė britų, olandų, portugalų ir prancūzų kolonizavimas. Taip pat turėjo ir šalies religinės pažiūros bei atskirų regionų maisto pasirinkimas. Daugelis indų nevalgo jautienos, nes karvė yra laikoma šventu gyvūnu. Valgyti kiaulieną taip pat nėra priimtina, nes Indijoje gyvena daug musulmonų. Dėl šių priežasčių indiška virtuvė gali pasigirti didele vegetariškų patiekalų pasiūla. Jie dažniausiai gaminami iš ankštinių augalų, džiovintų pupelių ir daugybės įvairių daržovių.
 
Sveikos mitybos pavyzdys

Indiška virtuvė laikoma sveikos mitybos pavyzdžiu, nes jos išskirtinis bruožas yra prieskonių ir žolelių derinimas, o ne įmantrus žongliravimas gaminimo technikomis. Žolelėmis patiekalas gardinimas gaminimo proceso metu, suteikiant jam skonį ir aromatą. Prieskoniai čia atlieka žymiai svarbesnę funkciją. Česnako, imbiero, kalendros, mėtos ir svogūnų naudojimas apskaičiuotais kiekiais paverčia indišką maistą sveikesniu dėl šių prieskonių gydomųjų savybių. Taip pat šios virtuvės įtaką gerai savijautai ir sveikatai padidina įprotis vartoti daugiau šviežių nei konservuotų ar džiovintų daržovių.
Jei maistas yra marinuojamas, marinatui naudojamos citrinos ar kiti švieži vaisiai: papajos ar ananasai bei jogurtai ir pienas.
 
Lyginant su lietuviška virtuve
Lietuvišką virtuvę lyginti su indiška būtų sudėtinga, tai tarsi lyginti obuolius su apelsinais. Jos abi pasižymi savitu išskirtinumu ir šarmu. Vis dėlto galima išskirti pagrindinius skirtumus. Pavyzdžiui, indiškas maistas dažniausiai patiekiamas karštas ir tik keletas patiekalų būna šalti, tuo tarpu lietuviškoje virtuvėje išlaikomas santykis – pusė patiekalų šaltų ir pusė karštų. Taip pat svarbu paminėti, jog indai gamindami naudoja daugiau nei 60 prieskonių, tuo tarpu lietuviai – 15 ar 20. Aštraus maisto ir čili pipirų gausų vartojimą Indijoje skatina klimato sąlygos, nes šioje šalyje vasaros būna ypač karštos. Aštrus maistas priverčia žmogų prakaituoti, todėl kūno temperatūra po truputį vėsta. Tuo tarpu lietuvių virtuvės tikslas priešingas – maistas valgomas tam, kad kūnas sušiltų.
 
Renkamasi dėl šviežumo
Lietuviai indišką virtuvę labiausiai mėgsta dėl šviežių ingredientų. Jiems labiau priimtini karščiu neapdoroti, nei orkaitėje kepti patiekalai. Taip pat svarbus faktorius yra tai, jog indiška virtuvė siūlo daug vegetariškų patiekalų.
Paklausę, kaip žmonės atranda indišką maistą, dažniausiai išgirstame, jog jie šią virtuvę atrado keliaudami po Indiją ir džiaugiamės, kad valgydami mūsų restorane visiškai nenusivilia maisto kokybe.
 
Įdomu:
Tradiciškai valgant indišką maistą nebuvo naudojami jokie įrankiai, o skystas maistas semiamas duonos paplotėliais, ar valgomas į jį mirkant ryžius. Valgant naudojama tik dešinė ranka. Maistą valgyti pradeda vyriausias šeimoje žmogus ir negalima nueiti nuo stalo tol, kol jis nepavalgo.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

      Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

      Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
      Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

      Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

      Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

      Budinti vaistinė


      Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

      Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

      Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
      Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

      Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

      Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

      Sveika šeima


      Jums tinkanti arbata gali atnešti daug naudos

      Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį, sakė senovės persų gydytojas Avicenna. Kada kokią arbatą gerti, kaip ją paruošti, pasakoja prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovas, arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

      Sveikatos horoskopas


      Gruodžio 14-20 d.

      Avi­nas
      Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      PAR virusas griebė už gerklės

      Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Informacijos disbalansas
      Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
      Ketsuekigata nani gata?
      Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
      Tema ir būsimos potemės
      Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

      Naujas numeris

























      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica