Geras pyragas figūros negadina

Ringailė Gvildė
2021-11-05
Lapkričio šeštoji jau kuris laikas Lietuvoje skelbiama Pyragų diena, tad ne vienuose namuose pakvips gardžiais kepiniais. Mitybos konsultantė, dietistė, knygos „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė pataria, kaip rinktis sveikesnius ingredientus pyragams, kad šie būtų ne tik gardūs, bet ir sveikatai palankūs.
Geras pyragas figūros negadina
Pyragas gali būti ne tik gardus, bet ir sveikatai palankus ir net figūrai nekenkiantis. Tinkamai pasirinkus ingredientus, jis gali tikti ne tik desertui, bet ir pusryčiams ar net pietums.

Pyragas iš to, kas šaldytuve
Pyragas gali būti ne tik gardus, bet ir sveikatai palankus ir net figūrai nekenkiantis. Dietistė tikina, jog tinkamai pasirinkus ingredientus, jis gali tikti ne tik desertui, bet ir pusryčiams ar net pietums. Tereikia pasistengti, kad jo sudėtyje būtų kuo daugiau naudingų, maistingų produktų, pavyzdžiui, kiaušinių, varškės, graikiško jogurto, vaisių, riešutų ar sėklų ir panašiai.
 
„Tiesą sakant, ta pati taisyklė galioja net ir kepant blynus. Jei juos gaminsite tik iš miltų, vandens ir kiaušinio su cukrumi, vienintelis ten naudingas produktas – kiaušinis, o jei valgo kelių asmenų šeima, tos naudos dar sumažėja. Todėl geriau rinktis maistingesnius, vertingesnius ingredientus ne tik į blynus, bet ir į pyragus. Ir jei jau vienas kuris ingredientas nebus itin sveikuoliškas, gyvenimo tikrai nesugadins“, – sako I.Trusovė ir priduria, jog jos mėgstamiausi pyragai ar tortai yra iš varškės ir būtent tokie, kurių nereikia kepti.
 

„Kiekvieną kartą pyragą galima gaminti iš to, kas likę namuose: riešutų, varškės, vaisių. Neabejoju, kad toks pyragas bus pakankamai maistingas. Kita vertus, tobulybės nėra ir jos nereikia ieškoti. Gyvenimo kokybė tikrai nenukentės, jeigu kartą per metus, Pyragų dieną imsite ir iškepsite patį nesveikuoliškiausią, bet jums beprotiškai gardų pyragą. Gyvensit ir gražūs būsit, pamatysit“, – dėl vienos saldžios nuodėmės ragina neišgyventi dietistė Indrė Trusovė.

 
Gardu ir sveika – suderinama
Indrė Trusovė sako, kad įmanoma pagaminti itin sveikuoliškus pyragus, ypač, jei gaminame patys. Parduotuvių lentynose nugulę keksai ir tortai traukia akį, tačiau tokioms pagundoms mitybos konsultantė ragina atsispirti.
 
„Didžiuosiuose prekybos centruose kepiniai neretai gausūs įvairiausių E, skonio stipriklių, saldiklių, stabilizatorių. Jų sveikatai palankiais tikrai negalima vadinti. Bet jei jau nenorite patys kepti ir gaminti, paieškokite butikinių kepyklėlių, mažų desertinių, šeimos verslų, kur galite rasti pyragų, pritaikytų netoleruojantiems laktozės, glitimo ir panašiai“, – tikina I.Trusovė.
 

Tačiau kainos kepyklėlės ne visuomet palankios kišenei. Tad nusprendus imtis pyrago gamybos namuose, galima paieškoti sveikesnių ingredientų patiems. Jeigu recepte nurodyta, jog pagrindas turi būti gamintas iš sausainių, Indrė ragina rinktis tik becukrius, juos sumalti ir išmaišyti su tirpdytu kokosų aliejumi. Dar sveikiau pyrago pagrindui rinktis maltus, trupintus riešutus bei įvairias sėklas, datules, migdolų miltus ir viską pagardinti šaukšteliu medaus.
 
Jeigu norisi tradicinio pyrago, primenančio keksą ir kepamo orkaitėje, dietistė rekomenduoja atsakingai pasirinkti miltus. „Yra didžiulis skirtumas, kokius miltus naudosite. Kvietiniai miltai yra vienas krakmolas, stipriai perdirbti ir maistinės vertės ten ieškoti neverta. Verčiau rinktis speltų miltus. O jei sportuojame, metame svorį ar tiesiog norime kuo sveikesnės nuodėmės pyrago forma – geriau riktis avižinius arba migdolų, kokosų miltus“, – sako I.Trusovė.
 
Svarbu atminti, jeigu du šimtus gramų speltų miltų pakeisite kokosų miltais – gausis akmuo, o ne pyragas, nes šie miltai greitai brinksta. Įdėjus pora šimtų gramų avižų miltų kepinys gali būti per skystas, o gaminant su migdolų miltais – greičiausiai nė neiškils.
 
„Kai manęs klausia, ar recepte nurodytus miltus galima keisti kitais, visuomet sakau – žinoma, policijos dėl to niekas neiškvies, klausimas, tik kas liks iš to kepinio. Tad eksperimentuoti ieškant sveikesnių variantų visada sveikintina, tačiau būtų pravartu išmanyti produktų, su kuriais eksperimentuojate savybes“, – pataria mitybos konsultantė ir priduria, jog, pavyzdžiui, migdolų miltai puikiai tiks nekepamiems pyragams kaip pagrindas su riešutais ar sėklomis.
 
Neskaičiuokime kalorijų
Pašnekovė pataria nebeskaičiuoti kalorijų, kuomet gaminame pyragus namuose, tačiau ragina po saldžių vaišių nepamiršti judėjimo ir laiko gamtoje.
 
„Kalorijos skaičiuojamos ligoninėje, kai pacientai negali maitintis patys, yra komos būsenos ir jiems būtina užtikinti parenterinį maitinimą. Visais kitais atvejais galite savęs neapkrauti tokia informacija, tiesiog jausti saiką ir pasitenkinti vienu, o ne penkiais pyrago gabalėliais“, – pataria dietistė ir priduria, jog bene geriausiai nuo desertinio persivalgymo apsaugo laiku pavalgyti pietūs. Su pilnu skrandžiu normalaus maisto saldžioms nuodėmėms lieka mažiau vietos ir noro.

 
Receptai Pyragų dienai pagal Indrę Trusovę

Šokoladiniai keksiukai
12 keksiukų reikės:
2 kiaušinių,
2 bananų (tobula jei jie gerai prinokę),
2 didelių šaukštų graikiško jogurto,
2 v.š. kakavos,
1 a.š. kepimo miltelių,

6 skiltelių šokolado,
Pusantro puodelio miltų (geriau be glitimo). O jei sunku pamatuoti taip, tešla turi gautis kaip labai tiršta grietinė.
 
Išplakti kiaušinius, sutrinti bananus, viską sumaišyti kartu, išskyrus šokoladą. Šokoladą sutrupinti ir pabarstyti ant viršaus. Kepti silikoninėse formelėse, 180 laipsnių, apie 35-40 min.

 
Jogurtinis varškės tortas
Pirmam baziniam sluoksniui reikės:
sumalti pakelį (170 g) becukrių sausainių
sumaišyti juos su 50 g migdolų miltų ir pagardinti 1 valgomuoju šaukštu kokosų aliejaus. Gauta mase iškloti formos dugną, saują braškių perpjauti pusiau ir išdėlioti aplink. Palikti šaldytuve sustingti.
 

Antram sluoksniui reikės:
500 ml. geriamo graikiško jogurto
250 g. varškės
75 g kokosų drožlių
50ml. klevų sirupo (arba pagal skonį)
2 v.š. citrinos sulčių ir viską kartu išmaišyti dubenyje.

Taip pat reikės paruoštos želatinos (20 g želatinos užpylti 100 ml vandens, jai išbrinkus, ištirpinti puodelyje ant ugnies. Leisti truputį atvėsti. Viską dar kartą sumaišius gautą masę pilti ant sausainių pagrindo su braškėmis ir palikti šaldytuve nakčiai.

 
Sveikuoliškas tinginys
Reikės:
360 g varškės,
340 g becukrių sausainių,
200 ml kokosų pieno (tiršto),
120 g migdolų miltų,
40 ml klevų sirupo,
40 ml kokosų aliejaus,
Įvairių uogų | papuošimui.
 
Ištirpinkite kokosų aliejų. Sausainius sulaužykite mažais gabaliukais, visus ingredientus gerai sumaišykite kartu. Sudėkite gautą masę į norimą formą ir dėkite į šaldytuvą sustingti. Papuoškite prieš patiekiant.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris