Gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs

Greta Vanagienė
2020-03-13
Dėl siautėjančio koronaviruso rekomendacijos vengti viešų susibūrimų, siūlymai ramybės vardan apeiti ir maisto prekių parduotuves, šeimininkes verčia pasukti galvas, kaip išmaitinti šeimą su turimomis atsargomis? Turbūt visiems žinoma tiesa – gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs. Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas įsitikinęs: kūrybiškas požiūris į maisto gamybą leis ne tik sutaupyti, bet ir maitintis sveikiau.
Gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs
Jei valgiaraštį planuojate iš anksto, bus išvengta chaoso ne tik šeimininko galvoje, bet ir pilve. Mat paskubomis pasirinkus maisto rizikuojame prisivalgyti pusgaminių ir mažai vertingo maisto.

Šaldytuve – kaip ir drabužinėje

„Situacija šaldytuve beveik tokia pati kaip ir drabužinėje – amžinas klausimas: neturiu ką apsirengti arba neturiu ką valgyti“, - juokauja virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas. Dažnas esame tiek prikaupę maisto, kad nė patys nežinome, kokios gėrybės slepiasi lentynų gale.

 
„Dabar, kai visi užsipirkome kruopų, iš spintelių teks vaikyti kandis ir kitus kenkėjus“, - šypteli Alfas. Nors atsarga gėdos nedaro, virtuvės šefas sako, jog pamesti galvos dėl to neturėtume. Be to, ragina mažiau žvalgytis į akcijas. Mat esame iš tų, kurie mėgsta pakibti ant rinkodaros kabliuko.
„Prisiperkame visokių vištų, o paskui nežinome, kur jas dėti. Prieš dėdami pirkinį į krepšelį pagalvokime, ką ketiname pagaminti iš produkto dalių. Jei tai paukštiena, - ką gaminsite iš krūtinėlės, ar kitų dalių, gal virsite sultinį.

Drabužių spintoje, kai moteris kruopščiai suformavusi garderobą, ji žino, kad prie juodos suknelės priderinusi mažą akcentą nušvis naujai. Taip ir su maistu - turėdami grikių ir prie jų vieną dieną pasirinkę džiovintus pomidorus, kitą – iš šaldymo kameros rinkinį daržovių, galime šauniai išsiversti ir be naujo akcijinio gaminio pirkimo“, - tikina virtuvės šefas.
 
Planuodami maitinsitės sveikiau 
A.Ivanauskas įsitikinęs – jei valgiaraštį planuojate iš anksto, bus išvengta chaoso ne tik šeimininko galvoje, bet ir pilve. Mat paskubomis pasirinkus maistą rizikuojame prisivalgyti pusgaminių ir mažai vertingo maisto. O kruopštus šeimos meniu planavimas leis stabtelti ir pagalvoti apie lėkštės turinį, ne tik numalšinti alkį.
Alfas siūlo paeksperimentuoti su vienu produktu, pavyzdžiui, pamėginkite susidėlioti visos savaitės meniu iš grikių. Virtuvės guru pažada: kūrybiškai pažvelgus į maisto gamybą valgiaraštyje atsiras ne tik tradicinė grikių košė, bet ir grikių košė su salotomis, varškės apkepas, kukuliukai ir pan.
 
„Galima išsivirus gero sultinio jį porcijomis užsišaldyti, o dieną prieš tiesiog išsitraukti iš šaldymo kameros ir ruošti norimą patiekalą. Čia kaip dėlionės žaidimas: kuo daugiau turėsime variacijų, tuo maitinsimės įvairiau ir sveikiau.
Neseniai bendravau su pažįstama lietuve, kuri buvo dviems savaitėms dėl koronaviruso karantinuota namuose Kinijoje. Ji dalinosi, kad per tą laiką ėmė normaliai maitintis: triskart per dieną buvo tiesiog „priversta“ valgyti subalansuotą maistą, ko ankščiau dėl darbų gausos negalėdavo sau leisti. Taigi aplinkybės priverčia gyventi sveikiau, kai yra režimas“, - tikina jis.
 

Perkame nereikalingus produktus
Planuojant valgiaraštį į parduotuvę užtenka nuvykti kartą per savaitę, o ne kasdien užsukti vis šio to įsigyti. Tai, anot Alfo, be abejonės, leidžia ir sutaupyti.
„Kai kiekvieną vakarą lankaisi parduotuvėje nežinodamas, ką gaminsi, rizikuoji prisipirkti nereikalingų produktų, išleisti didesnę pinigų sumą. O vienas blogiausių dalykų - ateiti į parduotuvę alkanam. Nors vis žinome, bet pamištame šią taisyklę“, - sako jis.
 
Vis dėlto Alfas pripažįsta - spontaniškumas gyvenimui įneša daugiau spalvų. Taigi, jei draugai netikėtai pakviečia vakarienės, būtų kvaila atsisakyti vien dėl to, kad namuose esate suplanavę kepti kotletus.

„Suplanuotą patiekalą gaminkite kitą dieną. Nieko bloga nenutiks, jei, pavyzdžiui, bepasibaigiančią galioti varškę tiesiog užšaldysite. Nesistenkite gaminti vien dėl to, kad reikia gaminti“, - patarimus dalija virtuvės mitų griovėjas.

 
Verta žinoti
Jei apsigyveno maistinės kandys:
Rekomenduojama gerai apžiūrėti visus šalia esančius produktus ir jei kyla bent menkiausias įtarimas, kad jie gali būti užkrėsti kandžių, išmesti.
Vietą, kurioje buvo sandėliuojami produktai, išvalyti vandens ir acto arba muilo tirpalu. Spintelės paviršius rekomenduojama padengti eteriniais aliejais. Maistinės kandys nemėgsta intensyvių kvapų, tokių kaip levandų ar arbatmedžio eterinio aliejaus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    Prof. J.Macijauskienė: brangiausia – sutikti žmonės ir bendrystė

    „Baigusi mūsų universitetą, iškart pradėjau dirbti dėstytoja, tad visas akademinis gyvenimas ir vyko čia. Brangiausia...
    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    Dr. A.Pranculis: gali vaikščioti su aneurizma ir to nežinoti

    „Įsivaizduokit, po tokio ypač sudėtingo dviejų aneurizmų gydymo žmogus teoriškai gali po valandos pradėti vaik&scaron...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Sveika šeima


    Vasaros išvykas gadina vabzdžiai

    Dėl klimato pokyčių įsibėgėjanti vasara stebina ne tik nenuspėjamais orais, bet ir neįprastai aktyviais vabzdžiais. „Šių metų pavasaris ir vasara gana drėgni – todėl stebimi gausesni vabzdžių spiečiai ir, žinoma, dažnesni įkandimai. Šiemet kreipiasi daug pacientų – tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų, kuri...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kaip iš kelionės neparsivežti tymų?

    Europos ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ECDC) praneša apie didėjantį sergamumą tymais Europoje. Didžiausias atvejų skaičius užfiksuotas Rumunijoje, kur nuo metų pradžios jau susirgo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Taip pat protrūkiai registruojami Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
    Pagalbos mirti dilemos
    Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
    Legenda apie širdį
    Henrikas Vaitiekūnas Legenda apie širdį

    Naujas numeris