Gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs

Greta Vanagienė
2020-03-13
Dėl siautėjančio koronaviruso rekomendacijos vengti viešų susibūrimų, siūlymai ramybės vardan apeiti ir maisto prekių parduotuves, šeimininkes verčia pasukti galvas, kaip išmaitinti šeimą su turimomis atsargomis? Turbūt visiems žinoma tiesa – gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs. Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas įsitikinęs: kūrybiškas požiūris į maisto gamybą leis ne tik sutaupyti, bet ir maitintis sveikiau.
Gera šeiminė ir iš kirvio sriubą išvirs
Jei valgiaraštį planuojate iš anksto, bus išvengta chaoso ne tik šeimininko galvoje, bet ir pilve. Mat paskubomis pasirinkus maisto rizikuojame prisivalgyti pusgaminių ir mažai vertingo maisto.

Šaldytuve – kaip ir drabužinėje

„Situacija šaldytuve beveik tokia pati kaip ir drabužinėje – amžinas klausimas: neturiu ką apsirengti arba neturiu ką valgyti“, - juokauja virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas. Dažnas esame tiek prikaupę maisto, kad nė patys nežinome, kokios gėrybės slepiasi lentynų gale.

 
„Dabar, kai visi užsipirkome kruopų, iš spintelių teks vaikyti kandis ir kitus kenkėjus“, - šypteli Alfas. Nors atsarga gėdos nedaro, virtuvės šefas sako, jog pamesti galvos dėl to neturėtume. Be to, ragina mažiau žvalgytis į akcijas. Mat esame iš tų, kurie mėgsta pakibti ant rinkodaros kabliuko.
„Prisiperkame visokių vištų, o paskui nežinome, kur jas dėti. Prieš dėdami pirkinį į krepšelį pagalvokime, ką ketiname pagaminti iš produkto dalių. Jei tai paukštiena, - ką gaminsite iš krūtinėlės, ar kitų dalių, gal virsite sultinį.

Drabužių spintoje, kai moteris kruopščiai suformavusi garderobą, ji žino, kad prie juodos suknelės priderinusi mažą akcentą nušvis naujai. Taip ir su maistu - turėdami grikių ir prie jų vieną dieną pasirinkę džiovintus pomidorus, kitą – iš šaldymo kameros rinkinį daržovių, galime šauniai išsiversti ir be naujo akcijinio gaminio pirkimo“, - tikina virtuvės šefas.
 
Planuodami maitinsitės sveikiau 
A.Ivanauskas įsitikinęs – jei valgiaraštį planuojate iš anksto, bus išvengta chaoso ne tik šeimininko galvoje, bet ir pilve. Mat paskubomis pasirinkus maistą rizikuojame prisivalgyti pusgaminių ir mažai vertingo maisto. O kruopštus šeimos meniu planavimas leis stabtelti ir pagalvoti apie lėkštės turinį, ne tik numalšinti alkį.
Alfas siūlo paeksperimentuoti su vienu produktu, pavyzdžiui, pamėginkite susidėlioti visos savaitės meniu iš grikių. Virtuvės guru pažada: kūrybiškai pažvelgus į maisto gamybą valgiaraštyje atsiras ne tik tradicinė grikių košė, bet ir grikių košė su salotomis, varškės apkepas, kukuliukai ir pan.
 
„Galima išsivirus gero sultinio jį porcijomis užsišaldyti, o dieną prieš tiesiog išsitraukti iš šaldymo kameros ir ruošti norimą patiekalą. Čia kaip dėlionės žaidimas: kuo daugiau turėsime variacijų, tuo maitinsimės įvairiau ir sveikiau.
Neseniai bendravau su pažįstama lietuve, kuri buvo dviems savaitėms dėl koronaviruso karantinuota namuose Kinijoje. Ji dalinosi, kad per tą laiką ėmė normaliai maitintis: triskart per dieną buvo tiesiog „priversta“ valgyti subalansuotą maistą, ko ankščiau dėl darbų gausos negalėdavo sau leisti. Taigi aplinkybės priverčia gyventi sveikiau, kai yra režimas“, - tikina jis.
 

Perkame nereikalingus produktus
Planuojant valgiaraštį į parduotuvę užtenka nuvykti kartą per savaitę, o ne kasdien užsukti vis šio to įsigyti. Tai, anot Alfo, be abejonės, leidžia ir sutaupyti.
„Kai kiekvieną vakarą lankaisi parduotuvėje nežinodamas, ką gaminsi, rizikuoji prisipirkti nereikalingų produktų, išleisti didesnę pinigų sumą. O vienas blogiausių dalykų - ateiti į parduotuvę alkanam. Nors vis žinome, bet pamištame šią taisyklę“, - sako jis.
 
Vis dėlto Alfas pripažįsta - spontaniškumas gyvenimui įneša daugiau spalvų. Taigi, jei draugai netikėtai pakviečia vakarienės, būtų kvaila atsisakyti vien dėl to, kad namuose esate suplanavę kepti kotletus.

„Suplanuotą patiekalą gaminkite kitą dieną. Nieko bloga nenutiks, jei, pavyzdžiui, bepasibaigiančią galioti varškę tiesiog užšaldysite. Nesistenkite gaminti vien dėl to, kad reikia gaminti“, - patarimus dalija virtuvės mitų griovėjas.

 
Verta žinoti
Jei apsigyveno maistinės kandys:
Rekomenduojama gerai apžiūrėti visus šalia esančius produktus ir jei kyla bent menkiausias įtarimas, kad jie gali būti užkrėsti kandžių, išmesti.
Vietą, kurioje buvo sandėliuojami produktai, išvalyti vandens ir acto arba muilo tirpalu. Spintelės paviršius rekomenduojama padengti eteriniais aliejais. Maistinės kandys nemėgsta intensyvių kvapų, tokių kaip levandų ar arbatmedžio eterinio aliejaus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris