Džiovintas gėrybes suvartokite per metus

Milda Mockūnaitė
2021-08-20
Vasara – vaisių bei daržovių metas. Šiuo laiku atsiranda ir gera proga pasiruošti jų vartojimui žiemai. Vienas lengviausių būdų, kaip tai padaryti, – sodo bei daržo gėrybes džiovinti orkaitėje arba specialioje džiovyklėje. Apie tai plačiau pasakoja dietistė Modesta Giedraitytė.
Džiovintas gėrybes suvartokite per metus
Džiovinant sodo, daržo ar miško gėrybes nereikėtų baimintis, jog netekusios drėgmės jos praras maistinę vertę. Tiek vaisiai, tiek daržovės ar grybai džiovinami išsaugo daug vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Kas tinka džiovinti?

„Džiovinti galima beveik visus vaisius: vynuoges, slyvas, abrikosus, bananus, obuolius, ananasus... Rečiau džiovinami yra figos, datulės, kriaušės, kiviai, apelsinai, persimonai, mangai, kokoso drožlės. Iš vaisių nerekomenduojama džiovinti tokių, kurie savyje turi daug vandens, pavyzdžiui, arbūzo, meliono, arba jeigu turi riebalų, kaip kad avokadas. Be to, džiovinti galima ir uogas: bruknes, spanguoles, avietes, braškes, mėlynes...“, – vardija Modesta Giedraitytė.

 
Daržovių, grybų, prieskoninių žolelių bei vaistažolių taip pat galima prisidžiovinti. „Kalbant apie daržoves, pirmoje vietoje įvardyčiau morkas, svogūnus, česnakus, pastarnokus, porus, papriką ir pomidorus. Šios daržovės yra pagrindinės, nes tikrai bus panaudotos maisto gamybai troškiniuose, sriubose, salotose ar kituose patiekaluose. Taip pat itin skanūs yra džiovinti moliūgai bei jų sėklos, burokėliai, cukinija, saldžios bulvės, o aitrioji paprika bei imbierai vėliau gali praversti kaip prieskoniai. Be to, vertingi yra ir džiovinti grybai, ypač praverčiantys žiemą. Galima džiovinti tiek miško, tiek ne miško valgomuosius grybus“, – pasakoja M.Giedraitytė. Iš dažniausiai džiovinamų prieskoninių žolelių bei vaistažolių dietistė pamini pipirmėtes, mėtas, ramunėles, petražoles, bazilikus, rozmariną.
 

Energijos šaltinis
Džiovinant sodo, daržo ar miško gėrybes nereikėtų baimintis, jog netekusios drėgmės jos praras maistinę vertę. „Tiek vaisiai, tiek daržovės ar grybai džiovinami išsaugo daug vitaminų bei mineralinių medžiagų. Be jokios abejonės, jų bus mažiau nei šviežiuose produktuose, tačiau žiemai tai puiki alternatyva, kai negalime gauti kai kurių šviežių daržovių, vaisių, ypač grybų. Be to, džiovinti vaisiai pakeičia savo chemines savybes ir todėl geriau tinka tam tikriems organizmo sutrikimams palengvinti. Pavyzdžiui, džiovintos slyvos geriau aktyvina virškinimą nei šviežios; džiovinti abrikosai turi tris kartus daugiau vitamino A ir E bei geležies nei švieži. Taip pat daugumoje džiovintų vaisių yra gausu polifenolių – antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą. Pagrindinis vitaminas, kurio daug prarandama džiovinant vaisius, yra vitaminas C, bet jo mes pakankamai per dieną surenkame iš kitų maisto produktų, jei mityba yra įvairi“, – pasakoja M.Giedraitytė.
 
Tačiau, įspėja mitybos specialistė, džiovinti vaisiai turi daugiau kalorijų nei švieži ir juos reikėtų valgyti saikingai. „Jei žmogus nori mažinti kūno svorį, jam rekomenduojama rinktis tik šviežius vaisius ir uogas, nes džiovinant vaisius vanduo yra išgarinamas, lieka tik cukrūs (fruktozė)“, – teigia dietistė. Pavyzdžiui, 100 gramų šviežių slyvų yra 57 kalorijos, o tame pačiame kiekyje džiovintų – 275. 100 gramų šviežių vynuogių yra 69 kalorijos, o razinose – 280.
 
Ir desertams, ir troškiniams
Džiovintas daržoves galima naudoti ne tik troškiniuose, sriubose ar salotose – iš jų taip pat galima pasigaminti ir sveikų užkandžių. „Iš įvairių daržovių ir prieskonių galima pasidaryti sveikuoliškų traškučių, kurie pakeistų parduotuvinius bulvių. Tokiuose traškučiuose daug mažiau kalorijų bei daug daugiau vitaminų, todėl jie tinka ieškantiems sveikos alternatyvos“, – sako M.Giedraitytė.
 

Džiovinti vaisiai puikiai tinka ieškantiems alternatyvos saldumynams – jie gali suteikti energijos bei maistinių medžiagų. „Svarbu, kad džiovinti vaisiai nebūtų mirkyti gliukozės arba fruktozės sirupe ar džiovinami su pridėtiniu cukrumi. Tiesa, kaip ir su bet kokiais saldumynais, džiovintais vaisiais piktnaudžiauti negalima, nes nesaikingas vartojimas gali išbalansuoti cukraus kiekį kraujyje“, – įspėja dietistė.
 
Džiovinti galima ne tik pačius vaisius, bet kai kurių žieveles. „Rekomenduoju išbandyti džiovintas citrinų ir apelsinų žieveles bei naudoti jas mėsos, žuvies marinatui ar pasigaminti iš jų arbatą sumaišius su kitomis žolelėmis“, – pataria mitybos specialistė.
 
Kaip paruošti gėrybes džiovinimui?
„Visų pirma reikėtų kruopščiai nuplauti tai, ką ketinate džiovinti bei padėjus ant rankšluosčio leisti nudžiūti. Jeigu tai vaisiai ar daržovės, tuomet supjaustykite tokio dydžio gabalėliais, kad vėliau būtų patogu valgyti. Turėkite omenyje, kad netekę drėgmės produktai susitraukia. Be to, gabalėliai turėtų būti panašaus dydžio ir storio, kad džiūtų vienodu tempu. Jeigu žolelės džiovinamos ne džiovyklėje, tai geriausia daryti tamsioje, sausoje vietoje“, – pataria M.Giedraitytė.

 
Verta žinoti
Išdžiovintas gėrybes dietistė pataria laikyti tamsioje vietoje ir sausai, geriausia stikliniame inde arba medžiaginiame indelyje. „Svarbus džiovintas gėrybes suvartoti per vienerius metus. Kitu atveju keičiasi jų skoninės savybės, spalva ir sudėtis. Taip nutinka dėl to, kad mažėja antioksidantų. Džiovinti produktai nesugenda, tačiau naudos jie turi mažiau“, – įspėja dietistė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris