Du vaisiai ir jogurtas – dar ne pietūs
Aigustė Tavoraitė
2015-10-05
Bandelė, vaisiai ar daržovės, saujelė riešutų, jogurtas, kefyras ar varškės sūrelis – dažno lauknešėlis, suruoštas į darbą. Tačiau maisto mitybos specialistai perspėja, kad spontaniški užkandžiavimai neatstos visaverčio maitinimosi.
Reikia paisyti taisyklės: jei dienos metu nevalgėte šilto maisto, jį būtinai paruoškite vakarienei, kadangi bent vienas šiltas patiekalas per dieną, ypač šaltuoju sezonu, yra būtinas.
Specialisto komentaras
Dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Žana Antonova:
- Dabar yra daug įvairių produktų, kuriuos patogu įsimesti į rankinę ir pasiimti į darbą. Pavyzdžiui, užkandžiams skirti du trys vaisiai – optimali dienos norma mūsų organizmui. Tačiau tokiais produktais pietų pakeisti neišeina, nes pristigsime kitų būtinų maistinių medžiagų. Nepamirškime, kad per dieną jų mums reikia net 40!
Jeigu į darbą norime atsinešti pietus, turime įvertinti, kad tai – vienas iš trijų pagrindinių dienos valgymų. Tad tam, kad pakankamai gautume mums reikalingų medžiagų, derėtų itin atidžiai planuoti pietus, kaip, beje, ir visos dienos racioną. Taigi pietų pasirinkimas priklausys nuo to, ką jau valgėte ryte ir ką ruošiatės gaminti vakarienei.
Jei neturite galimybės darbe suvalgyti šilto maisto, geriausia rinktis tokį patiekalą, kurio nereikėtų pakartotinai šildyti (tam ypač netinka džiūvėsėliuose ar miltuose apvoliotas ir keptas maistas). Užtat puikiai tiks įvairios salotos, į jas galima įdėti ir sūrio, mėsos, valgyti su duona. Jei tokias salotas perkate parduotuvėje, patariu atidžiai skaityti etiketes, rinktis tokius produktus, kuriuose yra kuo mažiau druskos, cukraus, „blogųjų“ sočiųjų riebalų. Taip pat – tikrinti maistinę vertę ir nepamiršti, kad per dieną mums reikia gauti 55–60 procentų angliavandenių (geriau sudėtinių – tų, kuriuos organizmas ne taip greitai pasisavina, tad netiks cukrus, baltų miltų patiekalai), 15 procentų baltymų, o likusią dalį turėtų sudaryti „gerieji“ riebalai.
Taigi ne taip svarbu, kokį produktą renkatės, kiek tai, kokia yra jo sudėtis. Todėl ir kokybiškus ingredientus naudojant iškepta bandelė taps sveiku užkandžiu.
Taip pat dera prisiminti, kad spontaniški užkandžiavimai turėtų būti labai išskirtinis dalykas.
Kelios pietų idėjos
Sumuštinio „dėžutė“ – tai pailga bandelė nupjautu viršumi. Į minkštimo vietą dedamas įdaras: tunų, alyvuogių, kietai virtų kiaušinių, salierų stiebų ir pan. Sumaišykite, pavyzdžiui, raudonųjų svogūnų, pomidorų, bazilikų ir tunų su šiek tiek alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto, tuomet mišinį sudėkite į išskobtą bandelę ir uždenkite nupjauta dalimi. Beje, toks vakare ruoštas sumuštinis iš ryto būna tik gardesnis. Gaminant prisiminkite porą taisyklių: geriau mažiau, bet vertingesnių produktų, o du mažesni sumuštiniai yra patogiau nei vienas didelis.
Salotos ir mišrainės. Rudenį ir vasarą rinkitės šviežias daržoves, pagardintas duonos skrebučiais, sūriu, kumpiu arba kepta vištiena. Žiemai puikiai tiks burokėlių salotos su įvairiais sūriais. Sotus pasirinkimas – makaronų salotos su daržovėmis ir kepta mėsa.
Sriubos. Karštiems gėrimams skirtame termose atsineškite trintos sriubos – moliūgų, žirnių, burokėlių, bulvienės su porais. Jas galite gerti tiesiog iš puodelio, paskaninti tarkuotu sūriu, duonos skrebučiais.
Komentuoti: