Apie mitybą atėjus rudeniui
Aigustė Tavoraitė
2015-09-14
Vasarą, kai gamta mums dovanoja tiek gėrybių, ir lepina šiluma, renkamės lengvesnį maistą, kuriame dominuoja vaisiai, daržovės, uogos. Pasibeldus rudeniui ir po truputį pradedant vėsti orams tenka vėl grįžti į nuoseklesnį mitybos ritmą. Produktų pasirinkimą koreguoja ir prasidėję vaikų mokslai.
Vėlyvą rudenį ir žiemą nereikėtų maitintis vien pomidorais ar agurkais, o rinktis kopūstus, morkas, burokėlius, cukinijas, brokolius.
Specialistės komentaras
Dietologė Kristina Jasmontienė:
- Išties šiltuoju metu pilnomis saujomis stengiamės smaguriauti uogomis ir vaisiais, lepinamės įvairiausiais šviežiais skanumynais. Tačiau, reikia suprasti, kad jų neįmanoma per keletą mėnesių „atsivalgyti“ visiems metams. Rudens metui, kaip ir bet kuriam kitam sezonui, svarbiausias sveikos mitybos principas – maisto įvairovė, balansas ir saikas. Svarbu nepamiršti ir reguliaraus valgymo. Kiekvienas metų laikas turtingas tam tikrų gėrybių, todėl ir formuojant rudens mitybos racioną būtina įtraukti atitinkamas sezonines daržoves. Pavyzdžiui, vėlyvą rudenį ir žiemą nereikėtų maitintis vien pomidorais ar agurkais, o rinktis kopūstus, morkas, burokėlius, cukinijas, brokolius ir taip toliau, tas pats ir su vaisiais bei uogomis. Svarbiausia išmokti pasinaudoti tuo, ką tuo metu mums duoda gamta.
Pastebime, kad atvėsus orams labiau norisi nebe tik žalio, šviežio, bet ir šilto maisto. Tik derėtų rinktis ne riebaluose keptus, o virtus, troškintus, orkaitėje ruoštus patiekalus. Be abejo, jei yra poreikis, maistą galima pagardinti imunitetą grūdinančiu „super maistu“, tačiau nenaudoti visų tokių ingredientų vienu metu.
Rudenį į mokyklas išskubančių vaikų tėvai pirmiausia turi pasirūpinti atžalų pusryčiais. Juk būtent jie nulemia vaiko žvalumą bei darbingumą. Sotus vaikas nesižvalgys ir į saldžius, ne visai sveikus užkandžius. Kokybiški pusryčiai gelbsti nuo netinkamų pasirinkimų ir daro vaiko mitybą kur kas sveikesnę bei geresnę. Idealiausi pusryčiai – šilti, tinka įvairiausios kruopų košės (galima pagardinti ir saldėsiu – klevų sirupu ar uogomis), kiaušinių patiekalai, pieno produktai. Gali būti vaisiai ir iš jų pagaminti kokteiliai, sezoninis vaisius puikiai tiks ir pasiimti užkandžiui.
Jei mokyklinukas nešasi pietų lauknešėlį, čia pasirinkimo jau mažiau, bet galima išeitis – sveikas sumuštinis su daržovėmis. Jų vaikas turėtų gauti su kiekvienu valgymu, o sumani mama jau suras būdą, kaip pateikti, pavyzdžiui, morką ar agurką „skania“ forma (patogiai ir žaismingai supjaustys ir panašiai). Esti daug variantų, tačiau visgi prioritetas – pietums šviežiai ruoštas maistas.
Komentuoti: