Vargina užsitęsęs kosulys? Tai gali būti kokliušas

www.lsveikata.lt
2020-03-20
Jau antra savaitė vargina labai stiprus priepuolinis kosulys, tačiau kitų sveikatos negalavimų ar temperatūros neturiu. Kaip žinoti, kad tai ne koronavirusas?
Vidmantė, 38 m.
Vargina užsitęsęs kosulys? Tai gali būti kokliušas
Suaugusiems kokliušas, be vaginančio kosulio, sunkesnių sveikatos negalavimų įprastai nesukelia. O mažiems vaikams ypač pirmaisiais gyvenimo metais kokliušas gali sukelti pavojingų komplikacijų.

Vos kas užsikosėja, patraukia nosį ar nusičiaudi, aplinkiniai suklūsta: ar tik ne koronavirusas užpuolė? Gydytojas infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis sako, jog yra ir kitų kvėpavimo takų ligų, dėl kurių verta nerimauti. Užsitęsęs, varginantis, dusinantis kosulys dažnai gali būti kokliušo pranašas. Šis pastaruoju metu ypač suaktyvėjęs.
 
Kokliušas vėl suaktyvėjo 

Gydytojas infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis aiškina, jog kokliušui būdingi spazminiai kosulio priepuoliai, dažnai pasireškiantys ir naktį. Ligą sukelianti bakterija apima viršutinių kvėpavimo takų gleivinę ir pradeda skirti toksinus, kurie pažeidžia gleivinę bei sukelia uždegimą. Nors mikroorganizmas ir nepatenka į kraujotaką, sutrikdo kvėpavimo takų veiklą.
Pradžioje kokliušas niekuo nesiskiria nuo kitų kvėpavimo takų ligų - pakyla temperatūra, pradedama kosėti. Šiandienėje situacijoje, bet koks sveikatos negalavimas gali sukelti įtarimų dėl koronaviruso. Anot profesoriaus, pagrindinis skirtumas tarp kosulio peršalus ir kokliušo sukeliamo kosulio – šis nepranyksta kelias savaites ar ilgiau.
 
„Kokliušą dažnai įtarti galima, jei nepadeda antibiotikai. Jei pacientą, vartojantį šiuos medikamentus, ir toliau vargina priepuolinis, sunkus kosulys, ligą patvirtina kraujo testas. Pastaruoju metu kokliušas yra ypač suaktyvėjęs. Esame atlikę stebėjimus, kurie parodė, kad septyniems iš dešimties tyrimų rezultatai parodė kokliušą“, - dalinasi medikas.
Toks ligos suaktyvėjimas, anot A.Laiškonio, pasireiškia dėl per menko skiepijimosi.
 

„Dėl skiepų kuriam laikui išnykęs kokliušas sukėlė iliuziją neva ši liga jau praeityje. Dėl to žmonės nustojo juo skiepytis ir skiepyti vaikus. Dabar turime pasekmes. Nėra ko stebėtis, kad kokliušas ir vėl mūsų akiratyje“, - kalba prof. Alvydas Laiškonis.
Be to profesorius atkreipia dėmesį, kad skiepai apsaugo žmogų nuo kokliušo ne daugiau kaip dešimt metų, todėl pastaruoju metu labai padaugėjo susirgimų tarp suaugusiųjų.

 
Pavojingiausia kūdikiams

Anot A.Laiškonio, suaugusiems kokliušas, be vaginančio kosulio, sunkesnių sveikatos negalavimų įprastai nesukelia. Daugelis nė nežino juo persirgę. Mat ši infekcinė liga su laiku praeina savaime ir be specialaus gydymo.
O mažiems vaikams ypač pirmaisiais gyvenimo metais kokliušas gali sukelti pavojingų komplikacijų.
 
„Po sunkių kosulio priepuolių dėl smegenų hipoksijos ir kvėpavimo centrų perdirginimo gali sustoti kvėpavimas. Kūdikiams daug dažniau pasitaiko išvaržų, pneumonijos. Be to, sergant sunkios formos kokliušu galimi ir smegenų pažeidimai, dėl kurių gali atsirasti neurologinių liekamųjų reiškinių ar net ištikti mirtis“, - sako profesorius.
Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo kokliušo skiepijami kūdikiai nuo dviejų mėnesių amžiaus. Per pirmuosius metus vaikai paskiepijami tris kartus, po to sulaukus pusantrų metų. Vėliau vakcina skiriama ikimokyklinio amžiaus vaikams.

 
Verta žinoti
Žmogus yra vienintelis kokliušo infekcijos šaltinis. Juo užsikrėtęs suserga per 5 – 21 dieną, tačiau inkubacinis laikotarpis gali užsitęsti ir iki 42 dienų.
Kokliušas plinta oro lašiniu būdu, kai žmogus įkvepia greta esančio infekcijos šaltinio išskirtų kokliušo lazdelių ligoniui kalbant, čiaudint, ypač – kosint.
Daugiausiai sergančiųjų - vėlyvą rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai
!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris