Specialistai: tik nepirkite batų „ant išaugimo“

Deimantė Gruodė
2019-08-29
Užduotis išrinkti vaikui batukus gali pasirodyti elementari, vis dėlto specialistai ragina tinkamos avalynės paieškoms dėmesio nepagailėti. „Pėdos daro įtaką stuburo padėčiai. Netinkama avalynė ne tik skatina plokščiapadystę, bet ir nuo mažumės formuoja ydingą eiseną, blogą stuburo padėtį“, - sako kineziterapeutas Paulius Laguninas.
Specialistai: tik nepirkite batų „ant išaugimo“
Net ir vaikams, kurie neturi pėdų, eisenos ar kitų problemų, siūloma įsigyti ortopedinius batus. Jų padas specialiai išgaubtas, kad būtų tinkamai formuojama pėdos padėtis, vidinis jos lankas ir neatsirastų plokščiapadystė.


- Į ką pirmiausia turėtume atkreipti dėmesį pirkdami vaikiškus batukus?
- Gyvename laikais, kai vaikai yra gerokai pasyvesni judėjimo prasme, mažiau laiko praleidžia lauke, juos užvaldę sėslūs kompiuteriniai žaidimai. Be aktyvaus judėjimo nėra ir natūralaus vaiko pėdos formavimosi proceso. Taigi net ir vaikams, kurie neturi pėdų, eisenos ar kitų problemų, siūloma įsigyti ortopedinius batus. Jų padas specialiai išgaubtas, kad būtų tinkamai formuojama pėdos padėtis, vidinis jos lankas ir neatsirastų plokščiapadystė.

Išvengti šio sutrikimo padeda ir batukai su pakulne, taip pat specialūs vidpadžiai su pagalvėle ir lanku.
 
- Kietą ar minkštą padą reikėtų rinktis?
- Batukų padas turėtų būti lankstus, tačiau ne mažiaus svarbu, kad būtų pagamintas iš tvirtos medžiagos ir nenusitrintų viena pusė. Dažniausiai nusitrina viena kulno pusė, o tai skatina pėdos krypimą, šleivapėdystę.
 
- Ar namie reikėtų dėvėti šlepetes?

- Šlepetės - taip pat avalynės rūšis. Tačiau nereikėtų rinktis populiariųjų „češkių“. Pėdutė turi būti tvirta, šlepetė netabaluoti ant kojytės, tačiau tuo pačiu nesuspausta, kvėpuojanti. Be to, pėdose daug jautrių taškų, todėl vaikui kartais reikia pavaikščioti basomis per įvairius skirtingus paviršius, kad būtų dirginami reikiami receptoriai. Tiesa, piktnaudžiauti tuo irgi nereikėtų - pakaktų ir valandos per dieną. Mat jutimai atbunka.
 
- O kaip vaikų pamėgti kroksai?
- Kai kuriems žmonėms specifinė kroksų guminė medžiaga sukelia alergiją, panašią į odos nudegimus. Taigi reikėtų stebėti, ar ši medžiaga nealergizuos. Tačiau mados neišvarysi...
 
- Ne paslaptis, greitai augant vaikų pėdutei tėvai mėgsta nupirkti vaikams net keliais dydžiais didesnius batukus - „ant išaugimo“.
- Šiek tiek didesniuose batuose pėdutė laisvesnė, turi daugiau erdvės judėti, nėra suspausta, be to, kojos ne taip šunta, turi vietos oro cirkuliacijai, tačiau problemų kyla, jei perkami net keliais dydžiais per dideli batai. Su didesniais batais tampa nepatogu eiti, todėl pėdutė ima riestis. Mat einama atsispiriant pirštų galiukais nuo kieto paviršiaus, todėl per didelė avalynė skatins netaisyklingos eisenos formavimąsi, be to, vaikas rizikuoja užkliūti ir susižeisti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris