Net apniukusią dieną saulė dirba savo darbą

Greta Vanagienė
2019-08-08
Vasarą saulei draugaujant ir su lietumi, specialistai įspėja – net atėjus apniukusioms dienoms odos apsaugos pamiršti nederėtų. Ir po debesimis pasislėpusi saulė dirba savo darbą.
Net apniukusią dieną saulė dirba savo darbą
Nors apie tai, kad būnat saulėje apsaugos priemonės privalomos, girdėjo kone kiekvieno ausis, didžioji dalis žmonių į specialistų perspėjimus reaguoja pavėluotai.

Reikia nuolat priminti
Medicinos daktaras gydytojas dermatovenerologas Raimundas Razukevičius pastebi, kad vasarą dėl odos problemų pažeidimo pacientų sulaukiama gerokai daugiau. Nors apie tai, kad būnat saulėje apsaugos priemonės privalomos, girdėjo kone kiekvieno ausis, didžioji dalis žmonių į specialistų perspėjimus reaguoja pavėluotai.
 

„Saulės spinduliai praeina ir pro debesis, todėl net apniukusią dieną reikalingos tos pačios odos apsaugos priemonės. Be to, vasarą orai linkę keistis staiga - čia lyja, o čia, žiūrėk, vėl saulė plieskia. Deja, žmonės vis nepasimoko“, - sako gydytojas dermatovenerologas Raimundas Razukevičius.

 

Didžiausią riziką nudegti, anot gydytojo, turi šviesios odos savininkai, kuriems net ir kelios minutės tiesioginių saulės spindulių gali sukeli pažeidimų.
„Tie, kurie nori pasirūpinti oda, turėtų pasiruošti iš anksto: pradedant kepurėmis, kad uždengtų veidą nuo tiesioginių spindulių, apsaugos priemonėmis, taip pat ir tepalais nuo pažeidimų, jei vis dėlto nepavyko laiku apsisaugoti. Tamsesnio gymio žmonės yra ne tokie jautrūs saulei, ne taip greitai dega, todėl žalos odai pasidaro galėtinai retai“, - sako dermatologas.
Vis dėlto, pasak R.Razukevičiaus, pigmentinių dėmių, kurios pagal populiarumą stoja greta nugedimų saulėje, rizika visų tipų odos savininkams yra panaši.
 
Skirtingiems atvejams – specialūs preparatai    
„Vasarą kamuoja ne tik nudegimai saulėje, žmonės kreipiasi ir dėl odos nubrozdinimų ar kitokių jos sužalojimų. Jei žaizda nedidelė, galima ją palikti gyti ir be jokių papildomų tepalų - svarbiausia gerai dezinfekuoti. Tačiau jei pažeidimas didesnis, vaistinis preparatas reikalingas“, - sako specialistas.
 

Liaudies medicinos metodus, pavyzdžiui, kefyrą nudegus saulėje, anot R.Razukevičiaus, gal ir galima naudoti, jei po ranka neturima jokios kitos pagalbinės priemonės. Vis dėlto gydytojas dermatovenerologas siūlo verčiau rinktis specialiai tam skirtus tepalus, kurių šiais laikais gamintojai gali pasiūlyti kiekvienam pažeidimo atvejui.
„Dabar turime pakankamai gerų priemonių pagelbėti odai nuo visokių pažeidimų. Jų galima įsigyti ir be receptų. Kiekvienas odos pažeidimas turi savą specifiką, net ir praguloms yra skirtos atskiros priemonės. Kremai, losjonai, pieneliai - tinka viskas, kas specializuota būtent tam atvejui“, - sako gydytojas.

 
Verta žinoti
Norint išvengti ar sumažinti odos pažeidimo randų, svarbu tinkamai ir laiku suteikti pirmąją pagalbą. Specialistai nerekomenduoja žaizdų gydyti įvairiomis liaudiškomis priemonėmis, tokiomis kaip druska, aliejus, kiaušinis.
Nukentėjus neverta delsti kreiptis į gydymo įstaigą. Mat daugelis mano, kad žaizdas gali sutvarkyti ir patys. Nors pradžioje gali atrodyti, kad pažeistos vietos būklė gerėja, sėkmingai gyja, sudėtingesni atvejai gali ir komplikuotis.
Randus dar labiau padidinti gali tiesioginiai saulės spinduliai, todėl pažeistą vietą reikėtų pridengti kol ši sugis.
Žmogaus genai taip pat lemia, kiek odos pažeidimas paliks gilų pėdsaką. Vieniems randai linkę susidaryti ir neišnykti visą gyvenimą, kitiems pranyksta žaizdai sugijus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris