Namų sąlygomis dantų neišbalinsite

Greta Vanagienė
2020-05-28
Internetinėje erdvėje apstu patarimų, kaip namų sąlygomis balintis dantis. Burnos higienos ir dantų balinimo specialistė Sandra Valinskienė sako pastebinti, kad vienas populiaresnių - valyti dantis su soda, kuri anot specialistės, yra kone didžiausia dantų kenkėja. Klaidingų įsitikinimų apie baltą šypseną yra ir daugiau.
Namų sąlygomis dantų neišbalinsite
Blogas derinys - balinamoji dantų pasta ir elektrinis šepetėlis. Tai, pasak odontologų, dantų emalį ypač veikia.

Soda – dantų emalio priešas
„Išsivalius dantis soda pojūtis lyg būtų atlikta profesionali dantų higiena. Gali net pasirodyti, kad dantys pašviesėjo. Vis dėlto toks valymas yra ypač kenksmingas dantų emaliui. Mat soda - abrazyvi medžiaga, subraižanti emalį. O prie šiurkštaus paviršiaus apnašos ima kibti dar intensyviau. Be to, gali atsirasti ilgalaikis dantų jautrumas, įvairūs emalio pažeidimai, defektai“, - sako S.Valinskienė, dažnai kabinete pacientams kartojanti šią tiesą. Taigi nors valymas su soda sukelia momentinį efektą, ateityje tikrai turės neigiamų pasekmių.
Anot specialistės, natūralių dantų balinimo būdų, deja, nėra. Emalį paveikti ir pašviesinti gali tik veiklioji medžiaga - vandenilio peroksidas.


„Jokiais stebuklingas milteliais ir pastomis dantų neišbalinsite. Pacientui skiriamos balinamosios pastos, kad jos padėtų išlaikyti natūralią spalvą kuo ilgiau po profesionalios burnos higienos arba po dantų balinimo kabinete. Vis dėlto balinamųjų pastų yra labai daug ir ne visos jos saugios, ne kiekvienam tinkamos naudoti“, - aiškina burnos higienos ir dantų balinimo specialistė Sandra Valinskienė. Anot jos, ypač blogas derinys – balinamoji dantų pasta ir elektrinis šepetėlis. Tai ypač veikia dantų emalį.

 
Vertinti individualiai
S.Valinskienė sako, jog profesionalus balinimas nekenkia dantims, jei šie yra sveiki, nejautrūs. Tačiau kokį metodą pasirinkti, įvertina profesionalo akis. „Kiekvieno pacientų dantų būklę vertiname individualiai. Jei balinimą atlieka profesionalas - procedūra yra saugi ir nekenksminga. Procedūros metu  naudojamas kalio hidroksidas, kuris apsaugo dantis nuo jautrumo. Tiesa, kalio jonai balinimui naudojami tik gydytojo kabinete. Visos dantų balinimo sistemos turi tą pačią veikliąją medžiagą - vandenilio peroksidą. Skiriasi tik jo stiprumas“, - apie dantų balinimo techniką kalba specialistė. - Naudoju šešių procentų vandenilio peroksidą. To užtenka išgauti gerą efektą – dantys gali išbalti net iki aštuonių tonų. Stipresnio nerekomenduoju, nes tai gali sukelti ilgalaikį jautrumą,  yra agresyvu emaliui. Taip pat naudoju LED šviesą, kuri pagreitina cheminę reakciją ir rezultatą leidžia pasiekti vos per valandą. Jei procedūros metu pacientas jaučiama jautrumą, šviesos intensyvumas sumažinamas.“
 
Nepulkite valyti dantų
Jei jau dantų baltumą patikėjote profesionalų rankoms, dar nereiškia, kad nuo šiol negalėsite gerti kavos, raudonojo vyno, gazuotų gėrimų ar valgyti dažančių maisto produktų. S.Valinskienė sako, kad draudimai galioja tik 24 valandas po apsilankymo pas specialistą.

„Namuose svarbu palaikyti gerus higienos įgūdžius, keliskart per metus atlikti profesionalią burnos higieną, naudoti tinkamas pastas“, - aiškina pašnekovė.
Didžiausia klaida, anot jos, išgėrus kavos, raudonojo vyno ar ką tik pavalgius, ypač ką nors rūgštaus, iškart pulti valyti dantų. Mat maiste esančios rūgštys suminkština dantų emalį, todėl valyti dantis saugu tik praėjus valandai, kai pH būna atkurtas.
„Žinoma, kuo mažiau vartosite  kavos ir kitų dažančių maisto produktų, tuo ilgiau išlaikysite dantų baltumą“, - patikina S.Valinskienė.

 
Verta žinoti
Dantų spalva priklauso nuo genų, mitybos, organizmo būklės. Baltus dantis galime paveldėti iš tėvų ar senelių.
Dantų spalvos pakitimus sukelia ilgalaikis rūkymas, nesaikingas kavos vartojimas, raudonasis vynas. Kai kuriais atvejai net profesionali burnos higiena nepadeda atgauti pakitusios dantų spalvos, nes pigmentai įsigeria į gilesnius audinius.
Vaikystėje vartotas didelis antibiotikų kiekis gali sukelti spalvos pokyčius, dėmes, pažeisti emalį.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris