Katarakta apgauna staiga pagerėjus regėjimui

Greta Vanagienė
2019-10-17
Neilgai panešiojus naujus akinius, šie nebetiko. Nusipirkau kitus, po kelių mėnesių vėl tas pats, tačiau ėmė tikti seniai naudoti. Kodėl taip šokinėja regėjimas? Ar tiesiog optikos salono specialistai vis neparenka tinkamo varianto?
Adomas, 68
Katarakta apgauna staiga pagerėjus regėjimui
Vienintelis efektyvus kataraktos gydymo būdas – akių operacija, kurios metu pašalinamas drumstas lęšiukas ir įstatomas naujas dirbtinis. Negydanti katarakta vis labiau silpnina regą, ilgainiui tai gali lemti aklumą.

Nors įprasta manyti, kad akių ligas išduoda regos prastėjimas ar matymas it pro rūką, akių ligų gydytojas oftalmologas-mikrochirurgas med. dr. Paulius Rudalevičius įspėja, kad lęšiuko sudrumstėjimo liga - katarakta kartais gali apie save pranešti ir staiga pagerėjus regėjimui.
 
Katarakta - apgaulinga

Kaip aiškina gydytojas, pagrindinis kataraktos požymis yra matymo pablogėjimas, kai žmogus visą gyvenimą gerai matęs į tolį staiga skundžiasi regos suprastėjimu, tačiau pacientai neretai to net nepastebi. Mat katarakta dažnai būna apgaulinga.
„Žmogus kiekvieną dieną atsikėlęs netikrina savo regos būklės, juo labiau sveikoji akis dažnai pažeistosios negalavimus kompensuoja, todėl pacientui gali atrodyti, kad jis mato aiškiai abiem“, - aiškina specialistas.
Taigi vaizdo liejimasis, matymas kaip pro rūką, spalvos tampa tirštos ar tamsiu paros metu dvejinantis priešpriešinėms šviesoms yra pagrindiniai kataraktos požymiai. Vis dėlto, pastebi med. dr. P.Rudalevičius, katarakta kartais siunčia ir priešingus signalus.
 

„Pacientai, ilgą laiką skaitę, tik su akiniais vieną dieną gali pajusti, kad ėmė iš arti aiškiai matyti raides, todėl džiaugiasi, kad jų rega neva pasitaisė, o skaitymui akiniai tampa nebereikalingi. Tokį pagerėjimą aiškina sveiko gyvenimo būdo propagavimu, mankštelėmis, vartojamų papildų įtaką ir panašiai. Tačiau tai viso labo kataraktos atvirkštinė reakcija regai – žmogus anksčiau prastai matęs iš arti, o gerai iš toli, skundžiasi nebematantis į tolį, o staiga ėmęs matyti iš arti“, - atkreipia dėmesį oftalmologas-mikrochirurgas med. dr. Paulius Rudalevičius.

 
Be to, kataraktai būdinga šokinėjanti ir nepastovi rega, kai pacientui ką tik specialisto pritaikyti nauji akiniai staiga tampa neefektyvūs, todėl po poros mėnesių tenka rinktis naujus arba geri tampa senieji.
„Katarakta sergantys pacientai įprastai turi krūva akinių, kuriuos nuolatos kaitalioja, ieškodami, kurie šiam kartui yra efektyvesni“, - sako med. dr. P.Rudalevičius ir patikina, kad akiniai skaitymui standartiškai turėtų būti keičiami kas ketverius šešerius metus, jeigu reikalinga, pastiprinami.
 

Įgimtos ir įgytos kataraktos
Nors katarakta dažniau pasireiškia vyresniame amžiuje, dėl regos suprastėjimo pasitikrinti pas specialistus ateina ir aštuoniolikmečiai.
„Tokiems pacientams dažniausiai nustatome įgimtą akies lęšiuko drumstį, kuri anksčiau nei įprastai ima progresuoti. Tačiau daugiausiai septyniasdešimties metų amžiaus pacientų. Tokiame amžiuje kas trečiam galėtume nustatyti ankstyvąją kataraktos stadiją, kuri vieniems progresuoja greičiau, kitiems - lėčiau“, - teigia specialistas. Deja, pacientas, nors katarakta ir nustatyta, matymo kokybe nesiskundžia, todėl kataraktos intervencinėmis priemonėmis gydyti neskubama.
Vienintelis efektyvus ligos gydymo būdas – akių operacija, kurios metu pašalinamas drumstas lęšiukas ir įstatomas naujas dirbtinis. Negydanti katarakta vis labiau silpnina regą, ilgainiui tai gali lemti aklumą.

 
Verta žinoti
Kataraktą gali sukelti sisteminė organizmo liga, pavyzdžiui, cukraligė. Taip pat rizika išauga ilgesnį laiką vartojantiems hormoninius vaistus, ypač rūkant.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris