Kalnų mėgėjai, ar atlikote namų darbus?

Greta Vanagienė
2020-01-13
Jau pasidavusiems kalnų slidinėjimo magijai ar pirmą kartą ketinantiesiems išmėginti šią atraktyvią sporto ir laisvalaikio rūšį kineziterapeutas Juozas Kupčiūnas primena, jog kūną tam pradėti ruošti reikia bent mėnesį du prieš numatomą kelionę. Jei visus metus gyvenote biuro režimu, stojus ant slidžių organizmas gaus ne tik malonumo pliūpsnį, bet ir milžinišką fizinį krūvį. Na, o ten, kur šis – ten ir traumos.
Kalnų mėgėjai, ar atlikote namų darbus?
Slidinėjimas - ištvermės sporto šaka, reikalaujanti fizinių pastangų. Kalnuose ypač svarbus viso kūno stabilumas ir mobilumas, tvirti liemens ir nugaros juosmeninės dalies raumenys, geras klubų bei čiurnų paslankumas, stiprios kojos ir, žinoma, tinkama įranga.

Ruoštis prieš kelis mėnesius 
„Sausis ir vasaris - slidinėjimo sezono mėnesiai, kada su klientais dirbame siekdami išvengti traumų, o su pacientais padėdami atsigauti po kalnuose patirtų susižalojimų“, - sako kineziterapeutas J.Kupčiūnas. Anot jo, vis pamirštame atlikti namų darbus ir organizmą paruošti dideliam fiziniam krūviui, kuris tenka atsistojus ant slidžių ar snieglentės.
 

„Kai kiaurus metus dirbate sėdimą darbą, menkai sportuojate, atostogų metu atsistoję ant slidžių gerą savaitę gaunate megadozę fizinio krūvio, mat dirba ne tik kojos, bet ir visas kūnas. Jei jo neparuošite iš anksto, trauma greičiausiai garantuota“, - kineziterapeutas Juozas Kupčiūnas įspėja ne tik slidinėjimo naujokus, šmaikščiai vadinamus čainikais, bet ir tikrus asus, kurie ant slidžių stoja daug metų.

 

Svarbu kūno balansas
Kad atostogos nesibaigtų anksčiau laiko ar dėl traumų likusių dienų netektų praleisti kalnų kurorto užeigėlėse, J.Kupčiūnas pataria lavinti pusiausvyrą ir koordinaciją.
„Jau kelis mėnesius prieš kelionę atlikinėkite įvairius pratimus stovėdami ant vienos kojos, nelygių plokštumų. Tai galite daryti net namuose. Pavyzdžiui, valydamiesi dantis pamėginkite stovėti ant vienos kojos. Kai įgusite ir stovėsite užtikrintai, ant vienos kojos stovėkite pasistiebę, o trečią lygį pasieksite, jei sugebėsite šitaip išsilaikyti ir užsimerkę“, - gudrybėmis dalijasi kineziterapeutas ir priduria, jog mėnesį dukart per dieną taip pabalansavę neabejotinai jausitės tvirčiau ir ant slidžių ar snieglentės.

 
Verta žinoti
Prieš slidinėjant specialistai pataria apšilimui skirti 15-20 minučių. Tokia mankšta suaktyvina širdies darbą, leidžia sąnariams sušilti, o raiščiams ir sausgyslėms tapti elastingesnėms.
Tam ypač tinka pratimai su elastinio pasipriešinimo gumomis: apsiriškite kojas su kilpa, atsistokite ant vienos kojos, lengvai pritūpkite ir spirkite į priekį, į šoną ir atgal. Pratimą kartokite kelis kartus, kaskart greitinant ir stiprinat spyrį.

 
Jei neturite specialių gumų tiesiog pajudinkite sąnarius: keliolika kartų pasukite liemenį į vieną pusę ir į kitą. Atsistokite ant vienos kojos, pakeltoji – sulenkta per kelį. Sulenktą ir iškeltą koją sukite į šoną ir pastatykite ant žemės. Judesį atlikite 10–15 kartų, tą patį atlikite su kita koja.
Atsistokite tiesiai suglaudę kojas. Suimkite kelius ir atlikite sukamuosius judesius į vieną ir į kitą puses. Švelniai, sukamaisiais judesiais pajudinkite kaklą, į priekį ir atgal, pasukite pečius, alkūnes, riešus, čiurnos sąnarius.
Kelias minutes lengvai pabėgiokite. Atsistokite ant vienos kojos, užsimerkite ir taip pastovėkite apie 10 sekundžių. Tai padės apšilti jūsų čiurnos sąnariui, išvengti išnirimų ar čiurnos raiščių plyšimų.

 
Slidininko vaistinėlėje specialistai pataria turėti
Slidininkų vaistinėlėje pravartu turėti dvejopo poveikio tepalą iš kamparo, natūralių eterinių aliejų, kurie greitai ir patogiai suteikia šaldantį bei šildantį efektą. Šildantis tepalas gali būti naudojamas kaip pagalbinė priemonė traumų prevencijai – raumenims apšildyti prieš fizinį krūvį ar atpalaiduoti po jo.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris