Apie cholesterolio pavojų
2014-07-07
Nuolat girdžiu apie cholesterolio pavojų širdžiai. Kadangi mano šeimoje buvo nemažai tokių, kurie mirė nuo širdies ligų, noriu paklausti, ar, jei valgysiu neriebų maistą, tarkim, tik daržoves, kokias avižines košes, pavyks išvengti cholesterolio? Su kokiu maistu jis gaunamas?
Rasa
Atsako Vilniaus universiteto profesorius, kardiologas Pranas Šerpytis:
- Atsiranda labai daug pranašų, kurie sako „tik ta religija, tik tas maistas“ yra geras, bet gyvenime taip nėra. Čia tas pats, jei klaustume, kuri pirtis geresnė – rusiška, turkiška ar suomiška? Kiekvienas žino, kas jam geriau.
Cholesterolis yra geras dalykas, bet jeigu jo per daug – negerai. Tai yra statybinė medžiaga, reikalinga hormonų gamybai, energetinė medžiaga. Čia kaip tepalo lygis mašinoje – turi būti norma, nes jeigu yra per daug, važiuosim dūmindami.
Jeigu jaunas iki 35 m. amžiaus žmogus neturi jokių simptomų, viskas gerai. Nors pasitikrinti vis tiek reiktų. O vėliau, po „Kristaus amžiaus“ reikia žymiai dažniau tikrintis, kaip techninę apžiūrą darytis – eiti pas šeimos gydytoją.
Aišku, paveldimumas, genetika yra svarbūs veiksniai. Jeigu seneliai, tėvai, sirgo, buvo staigių mirčių, ir patys turime sutrikimų, turėtume susirūpinti.
Tačiau nereikėtų pulti į kraštutinumus. Valgyti galime viską, tik svarbu saikas ir kiek „sudeginame“ kalorijų per dieną. Mano draugas iš JAV turi tokį moto: kiek kartų valgo, tiek kartų eina į sporto klubą – žino, kad viską reikia „sudeginti“. Jis neturi nei vieno kilogramo antsvorio. Kiekvienas moto susikuria pats.
Komentuoti: