Ant ausies užlipo meška?

Greta Vanagienė
2019-07-29
Vos tik išsimaudau ežere, užgula ausis. Kol klausa grįžta, nemalonūs pojūčiai kamuoja kone savaitę. Kodėl taip yra? Ar dėl to kalta ausų siera? Ausis valau reguliariai.
Gediminas, 48 metai
Ant ausies užlipo meška?
Anot gydytojų, ausų iš esmės valyti net nereikia, o jei yra polinkis sieros kamščiams susidaryti, reikalinga naudoti specialius ausų lašiukus, kurie tiesiog sutirpdo sierą ar profilaktiškai neleidžia jai susidaryti.

 
Anot specialistų, vasarą dėl užgulusių ausų, suprastėjusios klausos, niežėjimo ar nemalonaus dilgčiojimo ypač padaugėja besikreipiančiųjų į ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojus. Mat sieros kamščiai dažnai kamuoja maudynių ir nardymo mėgėjus. Tiesa, tai - ne vienintelė galima prastos savijautos priežastis.
 

Priežastis – įvairi
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus gydytoja otorinolaringologė Daina Šimulynienė sako, kad ausų užgulimo po maudynių ežere nederėtų vertinti vienareikšmei, esą nemalonų jausmą ausyse sukelia ausų siera.
 

„Nereikėtų laukti ir spėlioti, kas kaltas dėl užgulusių ausų, reikalinga atlikti apžiūrą ir tyrimus. Mat tokią būseną gali sukelti ne tik maudynės ežere ar jūroje, bet ir vidinė ausų patologija. Paprastai, po nardymo ežere į ausis patekusį vandenį padeda išvalyti tradicinis šokinėjimas ant vienos kojos. Tačiau specialiai valyti ausies landos ką nors į ją kišant nereikėtų“, - pataria gydytoja otorinolaringologė Daina Šimulynienė. 

 
Sierą sutirpdyti
Anot gydytojos, dažnai pasitaikanti problema, kad žmonės vis dar valo ausis su higieniniais krapštukais, kurie ne tik nepadeda to padaryti, bet gali tik dar labiau ją pažeisti.
„Krapštukai skirti daugiau kosmetikos tikslams, bet ne giliai valyti ausis. Išorėje dėl estetinių dalykų krapštukų pagalba ausis pavalyti nepavojinga, tačiau giliai įkišant nematyti, kas daroma, todėl taip net galima pradurti būgnelį“, - įspėja specialistė.

 
D.Šimulynienė teigia, kad ausų iš esmės valyti net nereikia, o jei yra polinkis sieros kamščiams susidaryti, reikalinga naudoti specialius ausų lašiukus, kurie tiesiog sutirpdo sierą ar profilaktiškai neleidžia jai susidaryti.
„Tokie vaistai gali ne tik išvalyti susikaupusią sierą, bet ir sutirpdyti susidariusį sieros kamštį. Kitu atveju susidaręs kamštis valomas mechaniniu būdu specialistui plaunat vandens čiurkšle ar specialiu siurbliuku“, - aiškina gydytoja.

 
Verta žinoti
Sieros kamštis - sieros, riebalinių liaukučių ir besilupančio odos epidermio sankaupa. Vieniems sieros kamštis visai nesusidaro, o kitiems ausies landas tenka plauti net keletą kartų per metus. Sieros kamščių susidarymas priklauso nuo žmogaus endokrininės sistemos, aplinkos veiksnių ir kitų priežasčių.
Sieros ausies landoje turi būti, nes ji veikia kaip ausies apsauga: išvalo nešvarumus, dulkes, papuolusias į ausies landą, taip pat pasižymi bakterijas naikinančiomis savybėmis, apsaugo nuo į ausis patenkančių mikroorganizmų ir bakterijų, drėkina ir neleidžia išdžiūti ausies landos odai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris