Grybus atlaiko ne kiekvienas pilvas

Aigustė Tavoraitė
2017-09-22
Praėjusį savaitgalį ligoninėje mirė pirmoji neatsargaus grybavimo auka. 65-erių metų amžiaus moteris buvo suvalgiusi nuodingų smailiažvynių žvynabudėlių, kurias supainiojo su valgomomis skėtinėmis žvynabudėmis. Gydytojai įspėja, kad sveikatos problemų gali sukelti ir valgomieji grybai, jei žmogaus žarnynas jautresnis, nelabai toleruoja sunkiai virškinamo maisto.
Grybus atlaiko ne kiekvienas pilvas
Ir valgomieji grybai gali sukelti sveikatos problemų, jei žmogaus žarnynas jautresnis, nelabai toleruoja sunkesnio ar sunkiai virškinamo maisto. Beje, dažnai sunku atskirti: apsinuodyta nuodingais ar valgomaisiais grybais.

Pats sau padėti nelabai gali
Pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai – tokie pagrindiniai apsinuodijimo grybais simptomai. Jeigu pykinimas ir vėmimas prasideda po kokių 2–4 val., apsinuodijimas pavojingas tik tuo, kad netenkama elektrolitų, kalio, magnio ir kitų elementų, sutrikdomas organizmo skysčių balansas. Dėl to gali atsirasti ir širdies ritmo sutrikimų, įvairūs tirpimai. Tačiau kuo vėliau apsinuodijimo požymiai pasireiškia, tuo rimtesnės pasekmės gresia.
 

„Jei žmogus įtaria apsinuodijęs grybais, būtinai reikia pasikonsultuoti su specialistais ir įvertinti, kiek tai pavojinga. Jei tai yra tikras apsinuodijimas grybais, žmogus pats sau padėti nelabai gali, reikia nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Lengvesnio negalavimo atveju galima gydytis ir namų sąlygomis, nieko specifinio nereikia. Bet atskirti paprastą virškinimo sutrikimą nuo apsinuodijimo prireikia medikų pagalbos, nes simptomai gali būti identiški. Tą įvertinti padeda tik tyrimai“, – priminė Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja gydytoja toksikologė Laima Gruzdytė.
 

„Grybai yra sunkiai virškinamas maistas ir ne kiekvienas žarnynas juos toleruoja. Bėdos gali pridaryti su riebiu padažu paruošti grybai, jei jų persivalgoma. Atidesni turėtų būti kasos ir tulžies pūslės ligomis sergantys žmonės“, – patarė gydytoja toksikologė Laima Gruzdytė.

 
Ne visiems tinka valgyti
Nuodingųjų grybų išvaizda kartais gali supainioti ir specialistus. Pavojingiausios yra žalsvoji ir smailiakepurės musmirės, jos gali lengvai pradėti „simuliuoti“ kitus grybus. Štai žalsvoji musmirė supainiojama su ūmėdėmis ar žaliuokėmis, o smailiakepurė musmirė – su pievagrybiais. Labai nuodingi yra rausvasis nausėdis, rudeninė kūgiabudė ir kt.
 
Pasak L.Gruzdytės, ir valgomieji grybai gali sukelti sveikatos problemų, jei žmogaus žarnynas jautresnis, nelabai toleruoja sunkesnio ar sunkiai virškinamo maisto. Beje, dažnai sunku atskirti: apsinuodyta nuodingais ar valgomaisiais grybais.
„Grybai yra sunkiai virškinamas maistas ir ne kiekvienas žarnynas juos toleruoja. Bėdos gali pridaryti su riebiu padažu paruošti grybai, jei jų persivalgoma. Atidesni turėtų būti kasos ir tulžies pūslės ligomis sergantys žmonės“, – patarė gydytoja toksikologė.
Negalavimą gali apsunkinti kartu su grybais vartojamas alkoholis. Yra tokių grybų, kurie duoda tiesioginę audringą reakciją su alkoholiu.

 
Suvartoti šviežius
Specialistai primena, kad negalima vartoti senų, ištižusių, sukirmijusių ar šalnų pakąstų valgomųjų grybų. Juose irstant baltymams ir riebalams susidaro toksiniai junginiai. Svarbiausia, kad valgomieji grybai būtų vartojami švieži. Jų dorojimo geriau neatidėti kitai dienai. Dar blogiau, jeigu jie laikomi ne šaldytuve.
 
„Surinktus grybus kaip bet kurį baltyminį maistą reikia sutvarkyti kuo įmanoma greičiau – per parą būtinai turėtų būti apdoroti. Net jei grybai nėra sukirmiję, bet seniai surinkti, gali sudaryti problemų. Kai baltymas pradeda gęsti, jis tampa sunkiau virškinamas bei toleruojamas organizmo“, – pastebėjo L.Gruzdytės.

 
Verta žinoti
Toronto Sanibruko medicinos centro (Kanada) mokslininkai yra pastebėję, kad apsinuodijimas nuodingaisiais grybais turi tris fazes.
Pirmoji fazė išryškėja per 6–24 val. po valgio. Ligoniui skauda skrandį, žarnyną, pykina bei vemiama, viduriuojama. Antrosios fazės metu jaučiamas palengvėjimas. Tuo metu pacientus dažniausiai išrašo iš ligoninės. Tačiau po dviejų parų nuo grybų vartojimo prasideda trečioji fazė, kurios metu formuojasi kepenų nepakankamumas ir gali ištikti mirtis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Sarkoidoze sergantis Giedrius: dabar ne pyragai

      Sarkoidoze sergantis Giedrius: dabar ne pyragai

      Mėnesį laiko trunkantis sausas kosulys, pradėjęs kristi svoris, padidėjęs nuovargis dirbant ir gyvenant tuo pačiu ritmu gali būti ...
      Paulius Butylkinas: „Dabar yra COVID-19 lūžio taškas“

      Paulius Butylkinas: „Dabar yra COVID-19 lūžio taškas“

      LSMU Kauno ligoninės šeimos gydytojas – echoskopuotojas Paulius Butylkinas (31 m.) vienas tų, kuris stebėdamas prastė...

      Budinti vaistinė


      Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

      Farmakotechnikai – toliau ant tiksinčios bombos

      Klausimas, užteks nuo kitų metų sausio pirmosios vaistinėse nuotolinės vaistininkų priežiūros farmakotechnikams kaip buvo iki &sca...
      „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

      „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

      Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...

      Sveika šeima


      Pasninkas – ne griežtesnis už dietas

      Likus beveik mėnesiui iki Kalėdų prasideda adventas. Dažnai šis laikotarpis suprantamas kaip niūrus susivaržymo metas. Tačiau, pasak etnologės Gražinos Kadžytės, toks jis negali būti. Jis turi būti viltingas. O pagal senąsias tradicijas, kartu su juo prasidedantis pasninkas įpareigoja kur kas mažiau nei šiandieną paplit...

      Sveikatos horoskopas


      Lapkričio 23 - 29 d.

      Avi­nas
      Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

      Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Daiktų apsuptyje
      Henrikas Vaitiekūnas Daiktų apsuptyje
      Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
      Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
      Kiekvienam teks nuvykti...
      Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...

      Naujas numeris

























      Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica