Prof. E.Laurinaitis: gerai gali dirbti tik tas, kuris moka gerai ilsėtis

www.lsveikata.lt
2023-07-24
Kartu su dešimtąja savižudybių prevencijai bei psichikos sveikatai skirta laida, socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ pristato ir naująjį rubrikos „Patarimai“ pokalbį apie perdegimą. Anot psichiatro prof. E.Laurinaičio perdegimą sudaro trys pagrindiniai dalykai: emocinis išsekimas, entuziazmo praradimas ir depersonalizacija. 

Ne veltui specialistai, dirbantys psichikos sveikatos srityje, perdegimą pradėjo laikyti XXI a. pandemija, kuomet nuolatinis siekis įrodyti sau pačiam, kad galiu įgyvendinti daugiau, tampa pagrindine priežastimi, nematyti savo, kaip žmogaus būtinųjų poreikių. Rubrikoje keliamas pagrindinis klausimas ,,Perdegimas: kiek kainuoja noras turėti viską?“, į kurį atsakydamas psichiatras prof. E.Laurinaitis, teigia, kad neįmanoma žmogui turėti visko ir reikėtų nepamiršti Kinų patarlės: Viešpatie, duok man jėgų padaryti, ką galiu, duok man proto nedaryti, ko negaliu ir duok išminties atskirti vieną nuo kito.  
 
Apie tai plačiau kalba ir pats profesorius, atliepdamas, kad tai, kas slypi už žodžių ,,darbas“ ir ,,laisvalaikis“ dirbantiesiems tampa nebeatskiriama. ,,Reikia nepamiršti, kad darbas yra tai, už ką jūs gaunate pinigus, o laimė yra apie tai, kai iš ryto norisi eiti į darbą, o po darbo norisi eiti namo. Perdegimas atsiranda nuo noro būti savo darbo entuziastais ir viską padaryti geriau. Tad kelkime klausimą, ar galima dirbti geriau? Atsakymas paprastas. Juk dirbti geriau, išsilieja į veiksmą dirbti daugiau, o atsirandanti nežinomybė pradeda gąsdinti“, – mintimis dalijasi prof. E.Laurinaitis.  
 
Socialinės iniciatyvos ,,Skirtingos Spalvos“ įkūrėjo Daliaus Stankevičiaus moderuotame pokalbyje dalyvavo ir ,,ACC Distribution“ valdybos pirmininkas, verslininkas Regimantas Buožius, kuris pasidalijo savo asmenine patirtimi gyvenant su perdegimu. ,,Nuovokos skirti laiko laisvalaikiui nebuvo, nes darbas ir buvo tas laisvalaikis. Atrodo savaime suprantama, kad gerai veikiančiam verslui reikia dar didesnio krūvio, tad tas krūvis ir tapo ,,narkotiku“. Tik po kiek laiko išdrįsau draugų paprašyti pagalbos, kurie tuo metu nuo manęs nusisuko. Tada supratau, kad aš esu visiems, bet ne sau“, – atvirauja Regimantas.  
 

Viešoji įstaiga „Skirtingos Spalvos“ primena, kad dešimtosios jubiliejinės laidos heroje tapo atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu, atvirai pasidalinusi savo gyvenimo istorija apie psichikos sveikatą ir savižudybių prevenciją. Iniciatyvą palaikyti galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, kurie skleidžia tolerancijos žinutę sergančiųjų bendruomenėms. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris