Paslėptieji žodžiai

Henrikas Vaitiekūnas
2019-03-14
Tai pirmas rašinys, kuriame nerasite nei herojų pavardžių, nei jų vardų. Juos ištarti man trukdo Vyriausioji rinkimų komisija. Nes rinkimai dar nesibaigė.
Paslėptieji žodžiai

Žinoma, jūs galite teigti, kad pirmasis to maratono turas baigtas, kad sekmadienį liko galutinai išrinkti tik merus. Tačiau, užbėgsiu įvykiams už akių: pasakysiu tai, apie ką dar nesate pagalvoję. Ogi apie tai, kad tikrai ne viename mieste ar rajone tos Tarybos dar keisis: pasirodys, kad vienas ar kitas išrinktasis jose negali dirbti, nes „trukdo nenumatytos aplinkybės“. Kai kas ryt-poryt suabejos dėl savo sveikatos (nors prieš rinkimus neabejojo). Esu girdėjęs ir apie dar vieną itin įdomų variantą: kuomet iš penkių visuomenino komiteto išrinktųjų būtent penktasis (pagal reitingą) atsisako sunkiai įgytos pareigybės vardan šeštojo – Tarybon jau nepapuolusiojo. Kas čia?
 
Ogi nieko ypatingo: tiesiog, vieta Taryboje... parduodama. Jei jums (ar Vyriausiąjai rinkimų komisijai) tai per žiauriai skamba, galiu tekstą pakoreguoti: taip užleidžiama vieta šeštuoju sąraše buvusiam ideologiškai artimam draugui.
Na, ir dar kartą apie čia nebūsiančias herojų pavardes. Tam tikrose rašinio vietose jūs galėsite įsirašyti patys. Nes šalia tų herojų gyvenate ir geriau juos pažįstate. Už juos balsavote. Vadinasi, jais pasitikite.
 

Pasitikėjimas. Nesakysiu, iš kur ištraukiau skaičius, tačiau pasitikiu man juos pažėrusiuoju. Tas pasitikėjimo vertas žmogus – tam tikrus tyrimus atlikęs medicinos mokslų daktaras – teigia, kad Lietuvos sveikatos apsaugos reforma šiandien nepasitiki 65 procentai pacientų. Ir daugiau nei pusė pačių daktarų. Po tokių skaičių komentaro tarsi ir nebereikėtų. Bet būkime objektyvūs – pažiūrėkime į kitą statistikos eilutę: asmeniniu gydytoju (gydančiuoju arba šeimos daktaru) pasitiki daugiau kaip 75 procentai pacientų. Kodėl nesutampa skaičiai? Ogi todėl, kad ministras (ar ministerijos visokios) – tik iš laikraščių ir televizijos pažįstamos. O štai savąjį daktarą gali ranka paliesti ir net su juo pasikalbėti!
Ar ne tas pat ir su rinkimais į vietines tarybas? Tie laikraščiuose peikiami ir televizijose kritikuojami Druskininkų ar Širvintų merai (pavardžių, kaip žadėjau - nenurodau) taip pat rinkėjams ranka pasiekiami ir apčiupinėjami. Savi. Ir adekvatūs.
 
Todėl dabar – apie rinkimus ir adekvatumą. Kažkada jį pabandę patyrinėti vienos aukštosios mokyklos studentai kreipėsi į Lietuvos Seimo narius prašydami atsakyti į keletą nesudėtingų klausimų. Anonimiškai. Kaip manote, ar sulaukė bent vienos užpildytos anketos? Žinoma, ne. Nes koją pakišo žodis „anonimiškai“. Mat Seimo narys yra tas, kuris nori, kad apie jį rašytų ir kalbėtų. Nori, kad būtinai pavardę nurodytų. Ir, kad visi pamatytų, koks jis yra gudrus bei protingas. O anonimiškai – ne: „Neturiu studentiškoms anketoms laiko“. Nes valdžiai leisti pažinti save – pavojinga! („Jei imsi mane pažinti, kaip galėsi šlovinti?“). Ar adekvatu? Nelabai.
 
Beje, ar pagalvojote, kokia yra žodžio „adekvatus“ formulė? Neenciklopedinis variantas būtų toks: prasmių keitimas. (Kai šalia mauzoliejaus, kur ilsisi palaikai, yra grojama, šokama ir dainuojama – neadekvatu. Kai mažytė valstybėlė pervertina save, ir mano, kad yra labai įdomi ir todėl šnipinėjama kitos - milijardinės valstybės – neadekvatu. Kai branginami taurūs ir ne kiekvienam įperkami alkoholiniai gėtimai, o dažyto ir nuodingo (moraline prasme) „Monikutės sapno“ kainodara nesikeičia – neadekvatu).
Bet grįžkime prie rinkimų. Prie jau nuvilnijusių ir dar eilės laukiančių.
 
Sudaromi ilgiausi sąrašai, norinčiųjų atstovauti Lietuvai Europos parlamente. Visi žino, kad bus išrinkta tik vienuolika. Bet dangstomasi saldžia demokratijos skraiste. O gal pajuokaukim? Gal išrinkim visus anglų kalbos nemokančius? Bus demokratiška. Bet ar adekvatu?
Kandidatas į Prezidentus sakosi mokantis lenkiškai ir lenkiškuose rajonuose ta kalba kalbantis. Adekvatu. Ir net pagirtina. Bet kai žurnalistas pabandė užklausti lenkiškai – atsakymas buvo daugiau nei puikus: „Glupstwo!“. 
Adekvatu būtų buvę, jei kandidatas ištartų „Bzdura“ arba „Nonsens“, arba „Bagatela“. Ir, kad būtų pridūręs, jog žodis „glupstwo“ lenkų kalboje turi dar 109 sinonimus.
 

Čia buvo apie tuos, kurie žada būti išrinkti. Jie nėra blogi žmonės. Bet jau šiandien galvoja apie save geriau, nei yra iš tikrųjų. Antra vertus, pats sunkiausias verinimas yra savęs vertinimas. Todėl ir sunku surasti tą – be nuodėmės.
...Aną savaitę du kartus Klaipėdoje važiavau nuo stoties iki centro. Taksi. Šeštadienį taksometras išmušė tris eurus. Sekmadienį važiavau darsyk. Taksometras parodė 7 eurus ir 50 centų.
- Kodėl taip? – klausiu taksisto.
- Todėl, kad yra įvairių taksi, - pasakė jis man.
Abu automobiliai buvo „Opeliai“. Bet tas brangusis buvo dar tautine vėliavėle papuoštas. Tas mokestis už vėliavėlę stumtelėjo mane į dar vieną rinkiminį pamąstymą.

 
Ten, kur rašiau apie rinkimus Druskininkuose ir Širvintose, turėjo būti paminėtas dar vienas miestas. Kaunas. Kaip jau žinote, tenykščiai lietuviai už merą balsavo bemaž užsimerkę. Kodėl? Nes pro kurį Kauno langą bepažvelgtum visur pamatysi šūkį: „Kaunas tvarkosi!“. Žinoma, tai geriau nei vėliavėlė prie Klaipėdos taksi. Bet rezultatas gali būti panašus: taip pat gali „išdurti“. Nes šiuo atveju neadekvatus yra ne renkamasis, o rinkėjas. 
(Tiems, kuriems ši rašinio vieta nepatiko – siūlau atsisukti laikrodį 26 amžiais atgal: paskaityti apie Atėnų demokratiją ir ypač apie Kleisteną (Kleisthenes) – tokį politiką, kuris suardė Atėnų bendruomenės galimybes grupuotis pagal interesus. Žinau, kad patingėsite tai daryti, todėl, kad būtų aiškiau, pabandysiu esmę sudėti į šiuolaikinį sakinį: kai miestą, rajoną ar regioną ima valdyti viena partija, demokratijai vietos nelieka.
 
Žinoma, bet kokie apmąstymai – ir ypač politiniai – nublanksta prieš realų gyvenimą. Bet pabaigoje turiu pasiūlyti ir jums pamąstyti. Papasakosiu kelerių metų senumo istoriją.
Lietuvoje, labai gražioje jos vietoje, kabojo rinkiminis plakatas. Jame nufotografuotieji rinkėjams žadėjo: „Sustabdysime pabėgėlių antplūdį!“.
Tuo metu Lietuvoje gyveno... 6 pabėgėliai.
Ir dar gyveno Lietuvoje tuo metu 41 tūkstantis ne Europos Sąjungos piliečių, turinčių laikinus leidimus čia gyventi. Turi jie tuos „laikinus“ leidimus iki šiol.
Ir visiškai netiesa, kad šiame rašiny nėra žodžių apie sveikatą. Yra. Tik tie žodžiai – giliai paslėpti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris