Parpė, kad net ūsai dulkėjo

Henrikas Vaitiekūnas
2023-09-18
Kai Napoleonas (Bonapartas) kur nors keliaudavo su savąja Džozefina, jai nakčiai visuomet būdavo paruošiamas atskiras kambarys. Dėl žiauraus Bonaparto parpimo.
Parpė, kad net ūsai dulkėjo

Mūsų laikai: būtent dėl parpimo Europoje kasmet įvyksta 8-12 proc. visų skyrybų. Lietuvoje procentas nežinomas. Nes lietuvės moterys tokios skyrybų problemos neįvardija. Todėl, kad, pasirodo, pačios nežmoniškai parpia. O po to dažna jų iki kito ryto ginčijasi, kad neparpė. Bet problema egzistuoja. (Teisybės dėlei: sako, kad nebūva skyrybų šeimose, kuomet sutuoktiniai parpia abu. Ar tikrai taip?).
 
Parpimas, kuris išgelbėjo. Kuomet 1980-aisiais Londone buvo užgrobta Irano ambasada (darbuotojai buvo paimti įkaitais), po derybų arabai pirmiausia paleido tuos, kurie garsiausiai naktimis parpė ir patiems grobikams miegoti trukdė.
 
Jau aštuoniskart pavartojau žodį „parpimas“. Nes jis man už knarkimą gražesnis. Nors, sako, kad parpia ne tik miegantys vyrai, bet ir... motociklai. Ir dar arkliai. Vyrai parpia dažniau nei moterys. Todėl, kad jie parpia pro nosį ir pro burną. O moterys – tik pro nosį. Kai šią paslaptį jums išdaviau, pajutau būtinybę bent minimaliai parpimo mechanizmą paaiškinti.
 

Juokingiausias yra „moksliškas“ paaiškinimas: girdi, tai – evoliucijos padarinys. Knarkiame todėl, kad... priešus atbaidytume. O kaip gimsta tas garsas? Jis atkeliauja iš burnos gale esančio liežuvėlio. Ir tonzilės jo formavime dalyvauja. Ir liežuvis. O kai užmiegame – kai mūsų kūneliai atsipalaiduoja, – minkštieji audiniai sukrenta-susigrūda ir trukdo orui patekti į organizmą.
 
Patarimų pasaulyje tiek, kad abejonė nekyla: reiškinį šimtus ir tūkstančius kartų norėta išrauti ir gydyti. Rezultatai kol kas – apgailėtini. O gal jums taip nepasirodys?
Pradedu nuo vieno modernesnių išradimų. Izraelio įmonė „Silentium“ („Tyla“) sukūrė sistemą „Quiet Bubble“. Čia ir mikrofonas, ir garsiakalbis. Mikrofonas klausosi nepageidaujamo garso, o garsiakalbis skleidžia tokias pat garso bangas ir jas... slopina. Sudėtinga. Bet jei paprasčiau, slopinimo technologija generuoja antitriukšmą. Deja, nepranešta, kiek toks antitriukšmo aparatas kainuoja.
 
Antrąjį nepigųjį variantą nesunkiai galite rasti... Lietuvoje. Jūs puikiai žinote: knarkimas dešimtimis ryšių susijęs su lėtine liga – obstrukcine miego apnėja. (Čia vėl tas pat: dalinis ar visiškas kvėpavimo takų subliuškimas miegant). Problema gilesnė, nei manoma: gręsianti pavojingomis ligomis, nevisaverčiu miegu, o po to dar ir nuovargiu dieną. Pagelbėti gali operacija vienoje žinomiausių Lietuvoje privačių gydymo įstaigų. Šioji  vadinasi uvulopalatofaringoplastika (minkštojo gomurio ir ryklės plastika su tonzilektomija). Operacijos kaina – 1,6 tūkst. eurų.
 
Tikroji apnėja yra tuomet, kai miego metu kvėpavimas sustoja ilgėliau nei dešimčiai sekundžių. (Jei tai trunka trumpiau – hiponėja). Neretas ir toks atvejis, kai miego metu dėl kvėpavimo stabtelėjimo žmogus net pamėlynuoja. Žinoma, tai gresia rimtomis pasekmėmis, ir todėl savo laiku, kad gyvybę išgelbėtų, buvo daromos net drastiškos tracheostomijos: pro kaklą įvedamas vamzdelis orui.
 
Bet nepulkite leisti tų 1,6 tūkst. eurų. Gal jums pakaks vos 25,90 Eur? Reklamuotojai (tie, kurie savo prekę kišti jums linkę 24 valandas per parą) rašo gražiai: „Tai bus geriausias iš kada nors jūsų pirktų produktų!“. Arba: „Revoliucinis produktas! Apsisaugosite nuo knarkimo visą likusį savo gyvenimą!“. Taip jums bando įpiršti prietaisą „SleepRex“. Ta dešimtį gramų sverianti plastikinė dėžutė (net ir išanalizavus instrukciją, neaišku, kas jos viduje) „detalizuojama“ taip: „Gaminys aptiks (?- H.V) knarkimą per jutiklius, masažuos hipoglosinį nervą (tai kaukolės nervas: masažuos jį per atstumą? – H.V.) ir skirtingo dažnio vibracijos impulsais aktyvins (?-H.V.) apatinio žandikaulio raumenis.“ Labai panašu į pirkėjų apgaudinėjimą. Jei prietaisas būtų kam pagelbėjęs, būtume apie tai girdėję...
 
Nosies spaustukai. Prekybininkai siūlo jų dešimtis rūšių. Teigia, kad amerikoniškieji geresni už lenkiškus. Siūlo juo nešioti ir dienos metu. Bet protingą pirkėją tikrai turėtų atbaidyti štai tokia instrukcija: „Kai einate miegoti, magnetiniu apsaugos nuo knarkimo įtaisu turite užmerkti (?!) nosį.“

 
Banalybės, kurios, dažniausia, nieko nekainuoja, o kai kuriems net padeda. Ne vienas girdėjo apie pižamos nugaroje įsiūtą teniso kamuoliuką. Beveik teisinga, nes dažniausia, knarkiama, kuomet gulima ant nugaros.
 
Gydytojas Darius Rauba dar rekomenduoja „išmaniąsias“ pagalves, kurios, „išgirdusios“, kad asmuo ima knarkti, viename šone ima pūstis ir pasuka miegančiojo galvą. Kažkiek gelbėja. Bet didžiųjų problemų nei panaikina, nei gydo. Tad bėdos neatsikratantiems ir patogiau gyventi norintiems gali tekti į daktarus kreiptis – nosies pertvaros ar nosies gleivinės operacijos nėra brangios. Nesiryžtantiems – krūvos patirties padiktuotų ir liaudiškų patarimų.
 
Maistas ir gėrimai. Vakare – jokių saldžių ar miltinių patiekalų. Alkoholis knarkimą stiprina, jo reikėtų atsisakyti 4 val. prieš miegą. Ir gerti daug vandens.

Netikėtas vaistas – dainavimas. Užtraukite keletą dainos posmų prieš užmigdami, ir apie rezultatą patys panorėsite mums pranešti. O jei neturite klausos ar sąlygų dainuoti, tuomet jums pratimas: tarti raidę „y“, išsišiepiant bei įtempiant gerklės ir kaklo raumenis. Pratimą kartoti 15 kartų ryte ir 25 kartus vakare.
 
Du sunkiausi vaistai (bet – proga save išbandyti). Pirmasis: atsikratyti antsvorio. Antrasis: mesti rūkymą.
Diabetas ir padidėjęs kraujo spaudimas. Mūsų naktis blogina abi ligos. Susitelkus į jų gydymą, miegas pagerėja, knarkimas išnyksta. Arba, jei nebijote išlaidų, sako, kad veiksmingas yra automatinis apnėjos aparatas su oro drėkintuvu – CPAP. Tik štai, jo kaina vėl – beveik 800 eurų.
 
Dar yra specialios nosies, veido kaukės, jogos pratimai. Dar yra „pieštukas“ (stipriai sukąsti dantimis pieštuką ir taip laikyti jį 3-4 minutes prieš miegą). Dar yra „varna“ (žiūrint į veidrodį daug kartų garsiai tarti: „Kaarrr...“. Dar galite išbandyti dirbtinį žiovulį (teks bandyti žiovauti... susičiaupus). Dar yra pratimas „Liūtas“: bandyti liežuviu pasiekti smakrą. Ir dar yra „Gerklės gydytojas“ – prieš miegą keletą kartų išsižioti, kiek tik galite.
 
Ir... kulinarinis receptas nuo parpimo. Dvi morkas, du obuolius, gabaliuką imbiero ir ketvirtį citrinos sutrinkite mikseryje su 100 gramų vandens. Išgerkite valandą prieš miegą.
Konstatuota: labiausia pasaulyje knarkianti tauta – korėjiečiai (dėl specifinio ilgojo ir minkštojo gomurio). Antri – amerikiečiai (dėl antsvorio).
Astronautai kosmose neknarkia. Dėl mikrogravitacijos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris