Pabėgti nuo alopecijos

Henrikas Vaitiekūnas
2024-10-14
Jei apie herojaus plaukų spalvą parašyčiau, kad jis turėjo ryškiai oranžinius ar raudonus plaukus, o kitoje skiltyje jau pavadinčiau tą žmogų šatenu, tai būtų nedovanotina klaida. Ir dar, neduokdie, pasakyti, kad jis buvo RYŽAS: tai tikrai turėtų neigiamą ar pašaipią konotaciją, ne vieną įžeisti galėtų. Todėl toks žmogus vadintinas RAUDONPLAUKIU. Žinoma, kalbos taisytojai norėtų, kad rašyčiau ŠATENAS. Bet tuomet sukiltų tikrieji plaukuotumo „specai“, nes, pasirodo, šateno atspalvis yra tamsesnis nei ryžas. Jo plaukai – TAMSIAI rudi.
Pabėgti nuo alopecijos

Vardan ko čia taip kankinamės? Ogi dėl vieno nesvarbaus, bet įdomaus fakto: noriu pranešti, kad „ryžukai“ ant galvos turi tik (?) 80-90 tūkst. plaukų. Brunetai (visi tamsiaplaukiai) yra turtingesni: ant jų galvos – 100-110 tūkst. O pirmoje vietoje – blondinai, turintys 120-140 tūkst. plaukų.
 
Ar reikia mums tai žinoti? Atsakymas paprastas: skaičiuoti imame, kuomet pradedame plaukus prarasti. O tai – jau medicinos (ir „Lietuvos sveikatos“) reikalai.
 
Galvos ir šukuosenos. Kokių jų tik nebūta ir kokių legendų neprikurta! Štai kai kurie „žinynai“ teigia, kad kilmingos 16-ojo amžiaus ponios šukuosenose slėpė... peles. Bandžiau faktą tikrinti ir „prisikasiau“ iki žinios, kad į tas aukštas plaukų šūsnis jos dėjo pagalvėles, kurias tuometinė visuomenė pašiepė ir vadino pelėmis. Štai taip gimsta legendos ir „žurnalizmai“, besikartojantys iki mūsų dienų.

 
Bet istorija duoda ir pamokų, į kurias verta įsiklausyti. Senovės Egipte visi vaikai vaikščiodavo skustomis galvomis, kad ataugantys plaukai būtų stipresni. O dar prieš mūsų erą gyvenusio graikų tirono Dionisijaus kirpėjas (keista, kad taip įvardintas, nes žirklės dar nebuvo išrastos) valdovui plaukus trumpindavo ugnimi. Nesu žinovas, bet girdėjau, kad taip daro ir kai kurie šiuolaikiniai kirpėjai.
 
Na, o dabar pagaliau prie esmės – šukuosenų, kurios kenkia sveikatai. Moterų.
 
Nes paprastoji populiarių ligos žinynų informacija nustebins, kaip keista bebūtų, ne tik vyrus: pats didžiausias plaukų (ir ne tik jų) sveikatos priešas yra ant galvos pūpsantis Kuodelis Paprastasis. Jis greit susukamas ir stipriai įtempiamas. Ir nuo to stipriai prasideda bėdos: kuomet plaukai taip įtempti, folikulai apmiršta. O tai – kelias ALOPECIJOS link. Tą žodį turite atminti, nes, jei jums pavyks išvengti androgeninės alopecijos, susijusios su genetika ir hormonų pokyčiais, telogeninės efluvijos (laikino plaukų slinkimo dėl streso ar ligos), traukos alopecija tik nuo jūsų priklauso: ji atsiranda dėl neteisingų šukuosenų. Vieną jų jau aptarėme.
 
Antra: stipriai sutvirtintos uodegos visokios (žinoma, ir populiarioji „arklio“, kuri pasekmes sveikatai parodo ne anksčiau kaip po metų). Gydytojai trichologai (dermatologai, sprendžiantys plaukų problemas) sako, kad jie susiduria ir su sveikatos bėdomis dėl... gumyčių, kuriomis surišamos „uodegos“. Pasirodo, net ir čia reikėtų su daktarais tartis!
 
Specifinių terminų neįsisavinusiam žurnalistui nelengva nupasakoti dar vieną sveikatai pavojingą šukuoseną: prancūzai ją vadina „bouffant“, o lietuviai aiškina, kad tai „pakeltas kuokštas, siekiant vizualiai padidinti plaukų kiekį ir apimtį“ (skaitytojų moterų prašau atleisti už nekompetenciją). Tokią šukuoseną, pasirodo, reikia šukuoti... atsargiai. „Staigūs ir grubūs judesiai skatina plaukų išpešimą ir gadina folikulus“, – rašoma rekomendacijose.
 

Nors Lietuvoje mada, atrodo, praeina, bet besižavinčių afrikietiškomis šukuosenomis ir dredais dar yra. (Dredai – natūralūs ar dirbtiniai plaukai, suvelti į skirtingo dydžio kasytes.) Šukuosena – labai pavojinga. Nes ne tik gadina plauką, bet ir jos kraujotaką. Ir lietuviški plaukai čia netinka!
 
Kitos blogų plaukų (o kartu ir sveikatos) priežastys: neteisinga šlapių plaukų priežiūra, karštos žnyplės plaukų tiesinimui ir... eksperimentai su keratinu. (Moterys žino, kad tai – daug cisteino turintis ir nuolat reklamuojamas baltymas. Bet gausi reklama visada kelia įtarimų. Tad ir čia tarkitės su šeimos gydytoju.)
 
Ir, žinoma, stresas. Jis visų ligų, įskaitant ir plaukų bėdas, priežastis. Nuo streso apimtos galvos plaukai bėgte bėga (tai primenu ir vyrams). Bet dar nebaigti ir priminimai ponioms: vienas jų – pridėtinės sruogos. Manoma, kad kiekviena ponia – jauna ar vyresnė – su pridėtinėmis sruogomis gali susidoroti pati. Netiesa! Tegu tai atlieka specialistas. Tik jis, žinodamas jūsų plaukus, pasakys kiek kartų per savaitę jiems galima naudoti sausą šampūną, kiek kartų trinkti galvą.
 

Per nuolatinę skubą dažnai šukuosenos „gaminamos“ ir eksperimentuojama su dar šlapiais plaukais. Ir tuomet jie kankinami. Ima lūžinėti. Arba jų galiukai ima šakotis. Patarimas: plaukams geriau leisti išdžiūti, nei džiovinti karštu oru. Bet yra ir dilema: jei plaukai šlapi ilgą laiką, pakyla spaudimas plauko viduje – pažeidžiami jame esantys baltymai. Bendrasis specialistų pararimas dėl plaukų džiovinimo: natūraliai galvą išdžiovinkite iki maždaug 75 proc. Tik tada imkite į rankas džiovintuvą. Nustatykite jame tik švelnų vėjelį. Optimalumo teks ieškoti patiems.
 
Keletą žodžių turime tarti ir apie perukus. Šiandienos technologijos tokios, kad galbūt jūs net neįtariate, kad jūsų kolegos ir net artimi draugai viešumon išeina tik su perukais. O apie kai kuriuos „perukuotus“ žino visi. Nėra tai nei blogai, nei gerai: pasirinkimo laisvė! Tik priminsiu, kad iki šiolei juokingai atrodo vyrai savo plikes slepiantys. Bet ir tai – intymi sritis, į kurią jau niekas nebesibrauna.
 
Bet viena išimtis yra. Tai žmonės, ėmę plikti po chemoterapijos seansų. Tai – laikina. Bet nėra lengva, ypač moterims. Tačiau pasidžiaukime (tikrai, čia yra kuo pasidžiaugti): ligoniams nebereikia slėptis. Ir jei surasite informacijos apie šią vasarą Nacionaliniame vėžio institute vykusią fotografės Inesos Juknevičienės fotoparodą, ten besigydančių moterų portretai jus ne nuliūdins, o pradžiugins. Citata iš parodos atidarymo: „Chemoterapijos metu plauko folikulas užmiega, kad, pasibaigus gydymui, būtų pažadintas.“ Antra citata: „Moteris be plaukų – ne tik ligą lydintis požymis, tai – stiprybės ir drąsos simbolis.“
 
Dar ta pačia tema. Plinta palaikymo akcijos. Daug žmonių, solidarizuodamiesi su pacientais ir tikėdami sėkminga ligos baigtimi, taip pat nusiskuta plaukus. Tai stiprina optimizmą.
 
O pabaigai – mažytis namų darbas: kaip manote, ar išlaikytų jūsų plaukas 100 gramų sveriančią šokolado plytelę?  

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...
    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Grožio paslaugų sektorius gražus ne visada

    „Sulaukiame pranešimų, kad įmonė dirba nelegaliai arba kad po suteiktos procedūros dėl neužtikrintos įrangos ar įrankių saugos atsiranda sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Viktorija Kokštytė. N...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Sharentingas: kai tėvų meilė vaikams kelia pavojų

    Ekspertai kalba, kad socialiniuose tinkluose netikėtu pavojaus vaikams šaltiniu vis dažniau tampa mylintys tėvai. Neatsargus dalijimasis atžalų nuotraukomis, vadinamasis sharentingas, ne tik didina patyčių tikimybę, bet ir gali suteikti įrankių nusikaltėliams.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris