Miunhauzenas ir jo mokiniai

Henrikas Vaitiekūnas
2019-05-30
Ar žinote, koks lengviausias būdas numirti? Patikėti tuo, kad jau šiandien esate mirtinas ligonis. Nes, jei jau patikėjote ta blogąja savo savijauta, tai - nocebas. O nocebas, patys žinote, - visai priešingas placebui. Bet gal kabinkimės prie konkrečių pavyzdžių.
Miunhauzenas ir jo mokiniai

Dar aštuonioliktajame amžiuje aprašyta istorija apie draugams kažkuo neįtikusį studentą: ant galvos jam buvo užmesta skraistė, o nepažįstami balsai ėmė gąsdinti, kad tuoj bus įvykdyta mirties bausmė. Surišto nelaimėlio galvą padėjo ant kaladės. O paskui – per kaklą tvojo šlapiu skuduru. Ir ką manote? Kai skarą nuo galvos nuėmė – negyvėlį rado.
Kitą panašų žaidimą žaidė taip pat studentai – būsimieji psichologai, bet jau šiame amžiuje. Jaunai kolegei prisakė, kad kiek pakrypusį jos stuburą galėtų pataisyti vos milisekundę truksiantis elektros smūgis. Ir tik vos vos paskaudės. Ir brūkštelėjo tarp menčių... ledo gabalėliu. Po kelių minučių ant studentės nugaros iššoko elektros nudegimą primenančios pūslės. Ne, ne primenančios: tikros.
 
Gal kiek per lėtai artėju prie šiandienos mūsų pokalbio esmės. Bet gyvenimiški pavyzdžiai visuomet įdomesni už bet kokią teoriją. O gal reikėjo pradėti nuo ankstyvo ryto aprašymo?
Atsikėlę nuėjot į vonios kambarį. Ką išvydot? Neskustą veidą, kažkokias dėmes paakiuose. Ir pati oda negražiai papilkėjusi. Ir žvilgsnis prigesęs. Ir tarsi drebulys krečia. Neklausiu, kodėl taip. Ir visiškai neklausiu, ką vakar vakare veikėte. Nes bet kuriuo atveju yra tik du išėjimo iš situacijos variantai.

 
Pirmas. Nuo tokio vaizdelio iškart subjuro nuotaika. (Nes dar prisiminėt ir košmarišką sapną). „Man atrodo, kad sergu.“ Po šios minties dar ir šoną nudiegė. Ir galva tarsi suktis ėmė. „Eisiu pas gydytoją. Bet gal ne: neisiu. Ką jis man bepadės?..“
Antras variantas. „Po kavos puodelio išeisiu į gryną orą, pasijusiu geriau. Ir jokių vaistų! Aš gi ne tas, kurį ligos gąsdina: netrukus būsiu sveikas!“
 
Išvadų nebus. Nes jūs mintyse jas jau parašėte. Tie, kurie suabejojo, – gal kiek psichologiškai tvirtesni. Bet neimkite iškart savimi didžiuotis: jūs gi nenuginčijamai tikite, kad mobilieji telefonai kenkia sveikatai. Bet kodėl niekada nepagalvojate apie televizoriaus ekrano spinduliavimą? Ir kas jums sakė, kad jis – nepavojingas? O jei dar paskaitytumėte laiškus - pagalbos šauksmus, kurie kas savaitę pasiekia visas didžiąsias Lietuvos redakcijas! Nuo ko prašo gelbėti? Ogi nuo tuoj ateisiančio G-5: itin pažangaus mobiliojo ryšio. Jis, girdi, taps genocidu žmonijai ir ims naikinti viską, kas gyva. (Klausimas nekart buvo užduotas ir kandidatams į Prezidentus. Jie pažadėjo pasidomėti).
 
Apie ką mes kalbam? Kalbam apie tai, ką gydytojai ir psichologai seniai žino, tik garsiai nesako. Štai tas stebuklinis teiginys: visos be išimties mūsų ligos atsiranda dėl baimių, išgyvenimų, neadekvataus reiškinių supratimo. O pati svarbiausioji priežastis – nemokame surikiuoti ir iššifruoti kasdien ant mūsų griūvančios informacijos. Ir tuomet – kaip tai keista bebūtų – imame ieškoti ligų.
Sakote, kad ne? Bet ar kartais ne jūs (dar jaunystėje) simuliavote ligą ir taip tikėjotės išvegti tarnybos armijoje? Ar tai ne jūs studijų metais „susirgote“ per egzaminą? Ar kartai ne jūs pažįstamo daktaro prašėte pažymos, nes nenorėjote vykti į nepatogią komandiruotę?
 
Dabar skaitytojams (tikrai ne gydytojams, nes jie tai žino) turiu pranešti apie keistą ligą – Miunhauzeno sindromą. Tai – psichikos sutrikimas, kuomet tikrai žinodami, kad nesergate, ligą simuliuojate. Ir nebūtinai dėl komandiruotės ar egzamino. Nuo vaikystės tas Rudolfo Ericho Raspės aprašytasis herojus tūno mumyse. Nes, kuomet pasakėte, jog skauda, sulaukėte netikėto dėmesio. Visi jumis rūpinosi. Ir net saldumynų atnešė. O užvakar, kai telefonu piktajam viršininkui pasakėte, jog pakliuvote į avariją, pajutote, kaip šaižus jo balsas sušvelnėjo: „Ar tikrai nesusižeidėte? Tai nebeikite šiandien į darbą. Rytoj...“
 

Na, ir medicinos įstaigoje tas pat. Džiugesys širdį apima, kuomet rūpestinga sesutė sako: „Jūs geriau neikite. Tuoj vežimėliu nuvešiu.“ Patenkintas į jį sėdate. Bet dar labiau patenkintas, kai daktaras ne bara už rūkymą, o švelniai į akis jums žiūri ir sako: „Na, iš karto rūkyti nemeskit: organizmui tai – papildomas stresas. Todėl – prašau (jis prašo! – H.V.) pagalvoti apie rūkymo žalą.“
Tiek apie „Miunhauzenus“ - tuos, kurie iš savo istorijų siekia naudos. Bet šeimos gydytojas Valerijus Morozovas („Miunhauzeno“ sakosi dar nesutikęs) prašo tų sąmoningų melagių nepainioti su hipochondrikais. Šituos tikrai matė ne vienas gydytojas. Tai žmonės - nuolatiniai ligų „medžiotojai“. Juos kamuoja baimė, kad jau serga arba kad tuoj susirgs. Jie nuolat reikalauja įvairiausių tyrimų. Užvėrę vieno specialisto duris, iškart beldžiasi pas kitą. Ir, žinoma, vos perskaitę internete apie dar negirdėtą ligą, ją įsikalba.
 
Nežinia, kiek hipochondrikų Lietuvoje. Ir Amerikoje jų nedaug: maždaug vienas procentas nuo visų ligonių. Bet! Tai yra maždaug 100 tūkstančių apsilankymų per metus! Todėl vėl kreipiuosi į šeimos daktarą Valerijų Morozovą: ar būna, kad ligomis besiskundžiantis ligonis ateina pas gydytoją tik... pasikalbėti. Nes gyvena vienas. Nes televizorius dieną nieko gero nerodo. Nes neturi su kuo pasitarti dėl rinkimų.
- Būna, - sako Valerijus Morozovas.
- Neišvarot?

- Pasikalbėti – taip pat gydytojo darbas. Kartais daug svarbiau pasikalbėti, nei spaudimą pamatuoti ar vaistus paskirti...
 
Ir čia vietoje komentaro išgirsite dar vieną klausimą. Kodėl drąsiai, visiškai į šonus nekrypteldami, žengiame per ant grindų padėtą 30-ties centimetrų pločio lentą? Kodėl neišdrįstame ja pereiti – plotis gi liko toks pat! – kai ta lenta pakelta į 5 metrų aukštį?
Todėl, kad mūsų mintys gali susargdinti. Ir todėl, kad mūsų mintys gali mus išgydyti. Nori būti sveikas? Būk! Tik prieš tai išmesk iš galvos baimes bei netikrus pavojus!
Taip jau atsitiko, kad šį rašinį daviau perskaityti ir anūkams. Po to paklausiau, ar patiko.
- Nei patiko, nei nepatiko, - vyriškai atsakė jie.
Bet ryte dukra pranešė apie dar prieš pamokas jų namuose prasidėjusį pasaulinį kosulio čempionatą: mat gražią dieną nenorėjo vyrai į mokyklą.
Ar jauniesiems miunhauzenams pavyko, istorija nutyli.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris