Magiško skaičiaus beieškant

Henrikas Vaitiekūnas
2020-06-29
Paprastos kasdienės bėdos: brolis ar sesuo pavydėdami, o gal dėl kitos priežasties vyriausiąjį vis skundė tėvams. Nekentė ir įžeidinėjo. Vyras žmonai buvo šiurkštus ir priekabus. Dar ir vaikai tėvų neklausė bei negerbė. Uošvis su anyta vis mokė, kaip gyventi, ir kritikavo. Dar jo nemėgo bendradarbiai: stengėsi atimti postą. Juokėsi iš sekmadieninių bažnyčios lankymų. Ir vis lydėjo dar vaikystės kieme nugirstas šnabždesys, kad, girdi, šitas tai tikrai nėra savo tėvų vaikas, o tik iš prieglaudos paimtas. Nes visi buvo mėlynakiai, ir tik vieno akys rudos. Tokie visaliaudiniai skundai.
Magiško skaičiaus beieškant

Žinoma, jei vienas žmogus visa tai būtų patyręs, į jokį puslapį dabar nekištų galvos: gulėtų sudedamoje bendrabučio lovelėje, akis į sieną nusukęs. Nes ašaros jau išverktos. O jei pasiguosi, dar sykį būsi išjuoktas. Nes žmonės yra pikti. Karjeristai.
Ir kasdien taip. Jei neįsidėmėjote, pakartosiu: vienam žmogui tos visos bėdos negalėjo nutikti. Bet jos kasdien – bent jau po vieną – nutinka daugeliui. Neabejoju, kad tokių yra ir tarp šį rašinį skaitančių. Nemielas jiems gyvenimas. Ir neteisingos pasekmės: vyrams – degtinė, moterims – degtinė ir ne tik.

Ar pajutote, kad spalvos sutirštintos? Gali būti. Bet gali ir nebūti. Nes anądien iš prabangaus „Mersedeso“ senamiestyje iššokęs dručkis kumščiu į veidą smogė riedutininkui. Avarija? Ne, tik pusantro milimetro dažų nuo durelių šono nubraukė. Bet Linčo teismas įvyko. O šalia lauko kavinėje sėdintieji net nekrustelėjo. Atvirkščiai, nusisuko.

Arba: trečiame aukšte gyvenantis sveikuolis – interneto pamokytas – jau „galanda“ fotoaparatą: fotografuos į balkoną išlindusį rūkalių. Keiks ir teisybės reikalaus. O mėsos valgytojai pyks ant vegetarų, nes, girdi, tie vaiką badu marina. Todėl reikia tarnyboms įskųsti. Ir dar viena tikėtina tragedija: vyras pamiršo, kad šiandien – jau dvyliktosios sutuoktuvių metinės: net gėlių nepadovanojo. Ne ašaros bus, bus blogiau.
 
Turėtų kas nors ištarti, kad nuo tokio pavardinimo ir tokių neįtikėtinų (ar tikrai neįtikėtinų?) atsitikimų – duok Dieve – kuo toliau atsidurti galėtų. Ir, kad toliau Kaip Nors gyventų. Bet Kaip Nors nepavyks. Nes įkaitusi galva ir suirzusi sąmonė jau tą pačią sekundę ima kurpti keršto planą. O šis paprastas, lietuviškas. Bet minutės ar valandos jam nepakanka. Kankina kaip pagirios: ir antrą, ir trečią dieną. Sujaukia mąstymą. Ir išlenda vienintelis Šitos Valstybės Džiaugsmas: kaip gerai, kad kryžiaus kelius reikia praeiti, norint ginklą įgyti. Jei tas įgijimas būtų nors kiek laisvėlesnis, lietuviškas gatves lavonėliai nuklotų: pralenktume visą Braziliją su jos koronomis.

Niūroka yra tokia Gerovės Valstybės vizija. Tiesa, galite pasitelkti veidrodžio teoriją ir viską matyti atvirkščiai. Ne juokais tai siūlau. Nes, nepamiršdamas savaitraščio specializacijos, tiesiog privalau įspėti: Keršto Troškimas (kitaip jis išverčiamas, kaip Nemokėjimas Atleisti) turi aibę psichosomatinių požymių. Kuomet per ilgai savy laikote pyktį, kortizolio ir adrenalino tikrai prikaupiate. O tai – ne tik nereikalinga raumenų įtampa, skausmai nugaroje ar silpstantis imunitetas. Dar ir širdies ritmas į blogąją pusę kinta bei kraujo spaudimas kyla. Iš čia ir galvos skausmas. Streso paveikti plaukai – silpnučiai.
 
Artritas sako, kad buvote ar esate per mažai mylimas, o dar kita psichosomatinė priemonė nustato net stomatito priežastį: turite nuolatinę širdį draskančią nuoskaudą. O jeigu dar atsisuksite į dažniausią lietuvišką skaudulį - nesantaiką tarp sutuoktinių, prašome žinoti: labiausiai ji kenkia organams, esantiems arčiausia meilės zonų. Vyrams randasi urologinės ligos, moterims ima augti cistos.
Bet čia fiziologiją baigiam. Dabar bus mokslo rašiniuose išskaitytieji patarimai. Kaip visada, tarp jų - ne tik rimti, bet ir naivūs. Kai kurie – gal net juokingi. Bet – jei este tikras šio rašinio adresatas – dabar šypsenos jums labiausia ir reikia.
Žinoma, būsime nuoseklūs. Jei tikrai jaučiatės užgautas, jei jus sužeidė taip, kad net tarkuoti valerijonai nepadeda, jei visa kūryba išgaravusi ir jau dvi savaites tik apie kerštą galvojate, receptų dar minutę teks palūkėti. Nes dabar - bendrosios nuostatos.      

 
Pagrindinis vaistas – nuoskaudas atleisti. Bet tikiu, kad esate bandę, ir, kad žinote, jog tai ne kiekvienam duota. Vaidyba nepadės. Nes dirbtinis šypsnys, kaip ir dirbtinė šviesa ar metalo muzika duos efektą, panašų į tą, kurį duoda haliucinogenai.
Dar kiek į pradžią: kada atsirado nuoskauda? Turbūt kai kieno nors elgesys nesutapo su jūsų lūkesčiais. Raskite laiko jų revizijai: ar pagrįsti jie buvo? Ar logiška tikėtis iš žmogaus to, ko iš jo jau seniai niekas nebesitiki? Pasitikrinkite, ar ne pro rožinius akinius į įžeidėją žiūrėjote.
Tad kaip atsikratyti noro keršyti, savigraužos ir kaip sugrįžti ten, kur (jums taip atrodo) niekada grįžti nebegalėsite? Pirmiausia pasišnekėkit su savim: įtikinkite, kad esate ne auka, o tik vienas įvykio dalyvių. Ir, kad tai - jau yra praeitis. Čia, kaip tuose mano kadais aprašytuose feisbuko komentaruose: piktas jūsų atsakymas išprovokuos naują ataką. Žodinis atleidimas gali būti palaikytas silpnumo požymiu. Geriausia byla yra tyla. Bet vien jos neužtenka: turite įžeidiką dar ir paleisti. Štai buvo jis kažkur šalia – ir nebėra. Ir nebebus! Jau nėra!
 

Svarbi detalė: niekada niekam apie skriaudą nepasakokite. Galva gal palinksės, tarsi pritardami, bet – neužjaus. Nes Lietuvoj linksėti įprasta, o užjausti – ne.
Juokingieji psichologais save vadinančiųjų patarimai. Siūlo įžeidusiajam laišką baisų parašyti. Bet neišsiųsti, o tik kitos dienos vakare darsyk jį pačiam perskaityti. Naudos dvi: pajusite, kur perlenkėte, o jei pradėjo sektis, gal net iš savęs pasijuoksite. Kitas juokingas: surašyti Jam (Jai) skiriamus bjaurius žodžius ir juos sudeginti. Arba iš to laiško laivelį padaryti bei Nemunan nutekinti.

Patarimas, kuris patiko. Pasistenkite jus užgavusįjį-įžeidusįjį pamiršti... tris ar net keturias dienas badaudami. Pažįstu tai išbandžiusį. Kadangi patiko, dabar vis badauja ir badauja. Ir vis geriau jaučiasi.
Žinoma, lengviausia, jei esate tikintis žmogus. Turėtumėt dar atsiminti: Šventasis Petras paklausė: „Viešpatie, kiek kartų turiu atleisti savo broliui, kai jis man vis nusideda? Ar iki septynių kartų?“
„Aš nesakiau, kad iki septynių, - atsiliepė Jėzus. – Sakiau iki septyniasdešimt septynių...“


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris