Leonardas Cohenas ir jausmai

Palmira Rudalevičienė
2020-11-20
Leonardo Coheno sklptūrėlė Vilniaus Senamiesčio kavinėje, šviesaus atminimo skulptoriaus Romualdo Kvinto  kūrinys.
Leonardas Cohenas ir jausmai

 
Leonardas Cohenas, miręs prieš ketverius metus, ko gero, paskutinis šio laikmečio poetas, rašęs apie gėdos jausmą, pats jį apdainavęs (sense of shame )… Nėra daugiau kitų, neradau… Beje, Leonardas Cohenas, paskui, dainuojant kitai atlikėjai, pats aiškino, kas tai per jausmas, kas tai tokio – kas rodo, kad šis jausmas yra rudimentinis… Daugybės jausmų nebeturime ir jie nebėra vertybiniai… Psichiatras anksčiau turėtų sakyti : skurdūs jausmai. Turėtų aprašyti jausmų skurdumą kaip vieną šizofreninio defekto požymių. Taip VU mokė profesorė Andriuškevičienė, profesorius Dembinskas… Dabar taip nebederėtų išdrįsti parašyti, nes gali apkaltinti žmonių teisių pažeidimu. Dabar gerieji jausmai yra visai kitokie. Taip, kultūriniai pokyčiai milžiniški, kas buvo liga – dabar klaustukas. Nebus nuostabu, jei į psichiatrinę ligoninę imsime prievarta uždarinėti sveikus asmenis ir gydyti juos, prievarta brukti neuroleptikus, rišti prie lovų (beje, niekur neberiša, o pas mus – taip. Studentas iš Londono rašė ta tema mokslo darbą, buvo susiradęs mane, kai dirbau JK, žiūrėjo į mane kaip į eksponatą, klausinėjo. Paskui citavo mokslo darbe.
 
Taigi, adaptuojamės prie kitokio psichikos modelio, gyvenimas eina į priekį ir keičiasi. Kaltinti kitą, lipti per galvą, žinoma, pavydėti yra normalu. O kur dar protekcijos, užnugario apsauga - jei neturi, esi nevykėlis. Pasityčiojimas iš krikščioniškų vertybių - tikrasis krūtumas

 
Kas moka garsiau rėkti, tas ir yra psichiškai sveikesnis. Jei žiniasklaidoje buvo apsižodžiavimai ar komentarai: tu durnas, kliedi, kliedesys, net alkoholikai buvo minimi kaip baisūs blogiečiai, dabar – Alzheimerio laikmetis. Nors neturime net visų diagnostikai reikalingų skalių, visi tapo psichiatrais ir visi gerai žino. Vaistus rašyti reikia, naudoti tik ilgai, galima daryti biznį, ir gal net pasveikti. Svarbu, kad gydytojas dirbtų pagal įsakymus, gerai surašytų popieriukus, dabar - ir kompiuterį teisingai užpildytų bei kitas kosmines paslaugas atliktų. Sėdintis priešais ligonis - pakutinėj vietoj… Na, gal ne visai. Jis - statistinis vienetas, nešantis įstaigai varneles ir pinigus. Kiek varnelių - toks ir biudžetas.
 
Kai studijavom Vilniaus universitete, mums kalė į galvą: „kuo ligonis besirgtų, pirmiausia žiūrėk jam į akis“, „nesvarbu kur palpuoji, girdėk, ką tau sako, o svarbiausia žinok, ką jam pasakyti“. Dabar man jaunimas pasako: nejuokinkit, čia iš kosmoso.
 
Kadaise stažuotės Kanadoje metu  stebėjau eilutę pas viena psichiatrą. Pasidomėjau, kodėl ta eilutė yra. Man buvo paaiškinta: „Na, tas gydytojas tvarkingai gyvena su ta pačia žmona jau keleri metai, augina vaikus. Pas jį ir veržiasi žmonės pasiklausti, kaip tą padaryti“. Buvo net straipsnis mokslo spaudoje apie tai, man liepė perskaityti… Grįžusi parašiau straipsnį „Lietuvos rytui“. Gavau per galvą ir komentarą, kad tai - nesąmonė, ne mada, net Lietuvos–Kanados piliečiai puolė mane protinti. Dabar sakoma, jei trejus metus gyveni su tuo pačiu sutuoktiniu, degraduoja asmenybė… Juokiuosi vyrui: „Mes su tavimi - tikri degradai, pragyvenom net keturiasdešimt dvejus metus.“ Dabar daug svarbiau, su kuo permiegoti vieną naktį, tinkamai pasirinkti sugulovą(-ę).
 
Žiūriu, JAV psichiatrai kviečia, rengia mokymus, seminarus, kalba, kaip svarbu gydytojui yra gerumo, pasiaukojimo jausmai, empatija, meilė, atjauta, dėmesio rodymas, šiluma ir pan. Išklausę tokius mokymus specialistai gaus sertifikatus, kurie bus reikalingi kvalifikacijai kelti, licencijai pratęsti. Gydytojai dar gali kalbėti apie tai savo pacientams - pastarieji yra jautrūs, žiūri į savo gydytoją tarsi pro padidinamą stiklą, išmatuoja visus gydytojo žinojimus.
 
Vilniuje vienos kavinės kiemely atsirado Leonardo Coheno skulptūrėlė. Kaip gražu, fanai (pasirodo, jų Lietuvoje daug) gali rinktis. Dar Palangoj yra kavinė, kur visada vakarais leidžiamos Leonardo Coheno dainos, („Everybody knows“: Jei pats nesijauti šventu, ko gero, kam nors nusidėjai“). Genijus. Jau yra susidariusi eilutė garsių žmonių, kurie pageidauja ant savų antkapių užrašo; „Bird on the wire“ (paukštis ant laido). Pradedant Kris Kristofferson’u (JAV), baigiant (Palangos, o ir visos Lietuvos šviesuoliu ir talentu – Rolandu Rastausku, rašytoju ir dramaturgu), nors ir vienas, ir kitas tegul tik gyvena ir puoselėja šią ašarų pakalnę.

 
Spės numirti, visi suspėsim. „Bus dar daug laiko liūdesiui, kai tu išeisi…“ dainuoja Kris Kristofferson.  
Iš praktikos žinau, kad mažai kas dabar liūdi, labiau rūpinasi laidojimo paslaugų pompastika, kainomis, nuotraukomis arba nedaro išvis nieko. Viena pacientė man sako: „Daktare, negi nežinojot, niekas nelaidoja, net nenori atsiimti numirėlių, sako darykit ką norit….“ Na nežinojau. Baisi gėda… Anksčiau mirtis buvo trauma… Dabar girdžiu, kad trauma yra gyventi, esą geriau negyventi… Girdėjau apkalbų, kad Leonardas Cohenas nusižudė, bet jo sūnus Adam sako, kad iškrito iš lovos ir užsimušė… Pasirodo, „sesutė mirtis“ - taip gražiai sako Palangos klebonas Kęstutis - aplanko kiekvieną… Pasirodo, dar daug ko nežinom, ypač apie tuos, kurie šalia, apie tuos, kurie yra mylimi… Taip naujame romane rašo ir mano marti, gydytoja traumatologė Jurga, penkių vaikų mama… Kalbi su žmonėmis ir daug sužinai. Apie gyvenimą. Apie psichines ligas. Net karantino laikotarpiu. Atsinaujini. Tikrieji mokymai. Atgaiva.
 

Salman Rusdie, pristatydamas L.Coheną vienai premijai, kalbėjo, kad „jo poeziją perkrimsti Oksfordo universitete buvo pačios sunkiausios studijos“, gyvenimo mokykla apie Dievą, meilę, seksą, poeziją, muziką, moterį, vyrą, apie žydus ir ne juos, t.y. kitokias kultūras. Išlaikęs egzaminą, jau niekad nebūsi tokiu pačiu žmogumi. Tai ne diplomas, nusipirktas kad ir Oksforde, kad ir už milijoną… Jei nieko nežinai, niekas ir lieki. Runkeliu gali būti, pasirodo, ir Oksfordo prieigose. O dar talentas. Ne kiekvienam duota imti ir apdainuoti žvirblį ant elektros laido. Tokių niekų net nepastebime. O Leonardo repertuaras be šitos dainos būtų nepilnas.
 
Psichiatrija pasikeitusi, diskusinė, suprask kaip nori, tave gali užmušti, išniekinti ir tai gali būti gėris, jeigu tai - pagal žmogaus teises, jeigu taip reikia ar liepia kas reikia. Gali pagimdyti vaiką, bet jį iš tavęs gali atimti ir auginti pagal savo supratimą, daryti modernų (jaunimas sako pagal paniatkes). Jei tėvai trukdo, rišk juos prie rogių ir į mišką, nėr čia ko laukti ir vargti ar pinigus internatams švaistyti.
 
Maša Clotynski - Kauno ponia, ištekėjusi už rabino iš Labanoro girios, mylėjo sūnų Leonardą ir eidavo su juo į Kanados kabakus, kartu dainuodavo ir žibėdavo, o Leonardas skubėjo parašyti the „Widow“, (Langas), kai ji gulėjo mirties patale. Tačiau jo mama spėjo išgirsti dainą – savaitė prieš mirtį. Meilė...
 
Kadaise Thomas Stompe, Vienos (Austrija) universiteto teismo psichiatrijos ir kultūrinės psichiatrijos profesorius su tarptautine komanda tyrė kaltės jausmą. Tyrė žmogiškąja, teologine ir psichiatrine prasmes, publikavo mokslo leidiniuose. Kaltė irgi dabar nebe madinga, kalti visi, kurie šalia. Jie turi galias sužaloti, pribaigti, apkaltinti „manipuliavimu“, o jeigu ir dar nedaeina, gali duot per galvą, paskui vis tiek liksi išteisintas.
Tikroji rizikos grupuotė, pavojingi, geriau neprasidėti, nes nieko nelaimėsi… Tylėk ir būsi gerietis visiems. Ir, žinoma, būsi sveikas. Bent jau tikrai - sveikų nervų.
Palmira Rudalevičienė, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Konsultacinio skyriaus gydytoja psichiatrė-psichoterapeutė, MRU asocijuota profesorė, konsultuojanti ir vizituojanti gydytoja psichiatrė JK (nuo 2006 m.)
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris